Canon Pixma MG4250

Pieter Dhaeze vrijdag 17 augustus 2012

De eerste printers die ook konden kopiëren en scannen (en soms ook faxen), waren vooral bedoeld voor de zakelijke markt en bij deze eerste modellen kwam functionaliteit voor kwaliteit. Maar de tijden veranderen en tegenwoordig is elk huishouden eigenlijk een soort mini-bedrijfje.  Daarom kan een dergelijke ‘multifunctional’ nu ook voor de consument zijn diensten bewijzen: foto’s afdrukken vanaf telefoon, tablet of computer, werkstukken voor school printen, contracten scannen en mailen, documenten scannen en als pdf bewaren (usb-stick of computer), een rijbewijs of paspoort digitaliseren. Teveel om op te noemen en dat alles op de hoogste kwaliteit. Wij hebben de nieuwe Canon PIXMA MG4250 aan de tand gevoeld.

Uitvoering en kwaliteit
De vorige modellen multifunctionals van Canon blonken letterlijk uit met een zwarte hoogglansbehuizing. Prachtige stukjes ontwerp, maar erg gevoelig voor vette vingers en stof. De PIXMA MG4250 is in matzwart kunststof uitgevoerd en heeft ten opzichte van bijvoorbeeld de MG6150 weer fysieke knoppen in plaats van tiptoetsen. De MG4250 heeft dus minder ‘design’-trekjes, maar voor de dagelijkse praktijk heeft dat geen negatieve gevolgen. Integendeel. Gebruik en bediening zijn in de huidige uitvoering erg overzichtelijk en vanzelfsprekend. De knoppen spreken voor zich en de menu’s op het lcd-scherm van de PIXMA MG4250 zijn Nederlandstalig met duidelijke helpvensters. Met de vierwegknop lopen we snel door de menuopties heen en het lukt ons zelfs om eenvoudig een lang wachtwoord op te geven bij aanmelding op ons wifi-netwerk. Helaas is het lcd-scherm op de MG4250 geen touchscreen. Het papier wordt langs de voorzijde ingevoerd en komt er ook aan de voorzijde weer uit, zodat deze multifunctional weinig ruimte inneemt. De kleppen zijn redelijk degelijk uitgevoerd, hoewel ze ietwat ‘plastic’-achtig aanvoelen.
Als we vroeger een printer testten, dan maakten we honderden printjes om te kijken hoe de kwaliteit van foto’s, illustraties en tekst eruit kwam rollen. Dat is tegenwoordig niet meer nodig, want met die kwaliteit zit het meer dan goed. Zo ook bij de PIXMA MG4250: schitterende A4-prints randloos op fotopapier (ook vanaf geheugenkaart: SD en MS), super snel zwart-wit tekstdocumenten printen en kleurrijke werkstukpagina’s met opmaak. Voorwaarde voor deze hoge kwaliteit is wel dat je origineel papier en inkt gebruikt. Dat lijkt duurder, maar je hebt zelden nog een kleuren-‘misdruk’ en de prints zijn duurzamer. Wil je het theoretisch inktverbruik van de PIXMA MG4250 weten, kijk dan eens op de Yield-pagina van Canon. De MG4250 werkt niet met zogeheten single-ink (elke kleur zijn eigen cartridge), maar met een zwart- en een kleurencartridge. Beide zijn optioneel in een XL-uitvoering verkrijgbaar en dat is duidelijk voordeliger per milliliter.

Mogelijkheden
Gezien de standaard hoge afdrukkwaliteit ligt de toegevoegde waarde van een multifunctional vooral in de extra mogelijkheden en bij de ontwikkeling van de MG4250 heeft Canon alle registers opengetrokken om elke taak vanaf elk apparaat en elke locatie simpel tot een goed einde te brengen.
Zo kun je eenvoudig kopiëren, waarbij origineel en kopie nauwelijks te onderscheiden zijn. Met zijn Auto Duplex kun je daarbij veel papier besparen. Scannen is ook geen probleem en je zet zo een document (tekst, foto) om naar een pdf (of jpeg), die je vervolgens kunt opslaan op je computer of een sd-kaart en zelfs kunt e-mailen. Een fax heb je dus niet meer nodig.
Omdat de MG4250 wifi aan boord heeft, kun je niet alleen draadloos printen vanaf een computer, maar ook vanaf je tablet of telefoon (Canon EPP app en AirPrint). Dankzij Google Cloud Printing, kun je vanaf je computer, tablet of telefoon zelfs foto’s en pagina’s met Chrome, Gmail of Google Docs afdrukken via internet. Dus staat thuis je printer aan en maak je onderweg een foto met je mobiele telefoon, dan kun je hem meteen thuis afdrukken.
En of al deze mogelijkheden nog niet genoeg zijn, wordt er ook nog eens heel veel leuke en nuttige software meegeleverd in de vorm van My Image Garden, Hiermee maak je in de handomdraai leuke kalenders, kaarten, fotocollages en disc-labels.  Ook is er online veel te beleven met het Creative Park Premium.

Samenvatting
De PIXMA MG4250 is als multifuntional met recht een echte duizendpoot met veel nuttige en praktische mogelijkheden en hoge afdrukkwaliteit, die eigenlijk in geen enkel gezin (of bedrijf) mag ontbreken. Zeker niet gezien zijn prijs van nog geen 80 euro! Meer info en de specificaties vind je op de site van Canon.

Plussen en minnen
Plus: snel en hoge printkwaliteit, draadloze functionaliteiten, dubbelzijdig printen, XL cartridges. Min: geen touchscreen lcd-scherm, geen usb-stick in/uitgang.

 

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.