Speedlite 270EX II

Pieter Dhaeze maandag 19 november 2012

Veel fotografen zijn ‘bang’ om te flitsen. De belichtingsresultaten zijn vaak weinig voorspelbaar en de opnamen zelden sfeervol. Dankzij het gebruik van ruisvrije hoge ISO’s is het bovendien vaak ook niet meer nodig om te flitsen en zo staat flitsfotografie tegenwoordig in een ‘kwaad daglicht’.

Uit onze serie over flitsen (klik hier) blijkt dat flitsen eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld is en dat de kwaliteit van flitsfoto’s heel natuurlijk kan zijn. Kennis, ervaring en het juiste gereedschap zijn belangrijke ingrediënten voor goede flitsfotografie en een goede opzetflitser is dus onmisbaar, zoals één van de Speedlites van Canon. In dit artikel bespreken we de Speedlite 270EX II.

Speedlite 270EX II
De Speedlite 270EX II is een compacte flitser, maar met veel functionaliteit. Ze is vooral bedoeld als hulplicht (invulflits) op EOS-camera’s in de 5D- en 1D-serie, die niet beschikken over een opklapflitser. Maar ook voor EOS-modellen die daarover wel beschikken, is de Speedlite 270EX II een goed alternatief en zal het je flitsfotografie behoorlijk kunnen verbeteren.
Compatibiliteit
De Speedlite 270EX II is volledig compatibel met het belichtingssysteem van EOS-camera’s en communiceert volgens E-TTL II. Een voorflits (pre-flash) belicht kort het onderwerp net voordat de opname gemaakt wordt. Aan de hand van het gereflecteerde licht en de gemeten afstand wordt de werkelijke flitskracht tijdens de opname automatisch ingesteld op basis van diafragma, sluitertijd en ISO.
Mogelijkheden
De flitser is niet alleen op 1e en 2e gordijn te gebruiken, maar ook met High Speed Sync. Met dat laatste kan met kortere sluitertijden geflitst worden dan de normale flitssynchronisatie (1/200s of 1/250s). Vooral bij veel licht is dit een nuttige functionaliteit.
De flitskop kan in een telestand gezet worden, waarbij de interne reflector in de flitser het licht bundelt voor een groter bereik. In de telestand kan de kop ook gekanteld worden om indirect te flitsen. Samen met de grotere flitskracht dan een interne flitser (richtgetal 27 versus 11) levert de Speedlite 270EX II bij indirect flitsen betere flitsfoto’s op zonder harde slagschaduw, harde glansplekken en rode ogen.
Deze mark II versie van de 270EX heeft een slave-functie en kan dus ook draadloos worden aangestuurd. Is dit vanaf een EOS 600D, EOS 650D, EOS 60D of met een Speedlite EX 580EX als master op elke andere EOS, dan gebeurt dit weer met E-TTL II. Dus je kunt de Speedlite 270EX II bij het onderwerp plaatsen en vanaf de camera aansturen. Er wordt een voetje meegeleverd om de flitser eenvoudig en stabiel weg te kunnen zetten.
Draadloos flitsen verhoogt de creativiteit en die wordt nog groter met de afstandsbediening op de 270EX II. Staat je camera op statief en functioneert de flitser daarvan als master, dan kun je met de 270EX II bij het onderwerp gaan staan en met een druk op de zelfontspanner op dit flitsertje, activeer je de ontspanner op de camera en maak je zo de flitsfoto. Je hoeft dus niet meer bij de camera te staan om de opname te maken en je kunt zo snel met de Speedlite 270EX II het onderwerp vanuit verschillende hoeken belichten voor het beste resultaat.

Conclusie
Flitsen verhoogt de kwaliteit van je foto’s en de Speedlite 270EX II is daarbij een onmisbaar accessoire. Gezien zijn vele mogelijkheden mag deze compacte flitser eigenlijk in geen enkele fototas ontbreken en voor 150 euro is het echt een koopje.
De review van de Speedlite 270EX vind je hier.

 

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.