Canon i-SENSYS LBP 7018c

Pieter Dhaeze maandag 04 februari 2013

Regelmatig bespreken we in EOSzine printers om toch vooral te blijven wijzen op de aard van de beleving van een foto op papier. De herinnering aan een mooi onderwerp of uniek moment wordt ons inziens met het vasthouden van een fotoafdruk letterlijk meer tastbaar. In deze bespreking staan we kort stil bij de Canon i-SENSYS LBP7018c, een instapmodel A4-kleurenlaserprinter.

A4-kleurenlaser
Waarom zou je als fotograaf een A4-kleurenlaser op je bureau hebben staan? Als het om fotokwaliteit gaat, dan druk je foto’s toch af op een inkjet PIXMA-printer?
Toch kan een kleurenlaserprinter van pas komen als je je foto’s wilt archiveren of op grotere schaal wilt communiceren. Zo maak je snel en voordelig indexprints met een overzicht van je digitale fotoarchief en kun je in Word eenvoudig hand-outs maken voor de bespreking van je werk op de fotoclub. Maar ook voor een productpresentatie of snelle bedrijfsbrochure is een laserprinter sneller en voordeliger in gebruik dan een inkjetprinter. Je kunt dan ook gemakkelijker dubbelzijdig afdrukken en een aantal pagina’s beter als een boekje binden. Je zou zelfs een soort fotoboek met een kleurenlaser kunnen afdrukken.
Maar hoe staat het dan met de afdrukkwaliteit van je foto’s op een laserprinter? Als we van dichtbij kijken, dan zie je bij een laserprint minder detail en soms ook een raster van tonerpuntjes. Tevens is het kleurbereik van drie kleurentoners (cyaan, magenta, geel) in combinatie met zwart minder groot dan bij een inkjetprinter. Daarom zijn bovendien graduele kleurverlopen minder vloeiend en kan detail in de hooglichten verdwijnen. Al deze ‘mankementen’ vallen echter alleen op als van dichtbij gekeken wordt. Van kijkafstand (armlengte) worden de verschillen tussen een laser- en inkjetprint al een stuk minder duidelijk. Als dikker laserpapier wordt gebruik (>200 gr/m2) of het printje wordt opgeplakt op fotokarton (of gelamineerd), dan wordt ook de beleving van vasthouden een stuk beter dan met een dun velletje van 80 grams. Zouden we een laserprint zo afwerken en inlijsten, dan kan dat de toets der kritiek goed doorstaan. Zeker als je niet direct kunt vergelijken met de afdruk van een inkjet fotorpinter.

Canon i-SENSYS LBP7018c
Canon heeft een uitgebreide reeks met laserprinters onder het submerk i-SENSYS en de LBP7018c (zwart) en LBP7010c (wit) zijn daarin twee instapmodellen voor net iets meer dan 125 euro (incl. BTW, febr. 2013, halve cartridges).  Dat is met recht een instapprijsje. Een cartridge kost 45 euro (incl. BTW) en daarmee kun je 1000 A4-pagina’s afdrukken volgens de ISO/IEC19798 norm. Om deze printer compact te houden heeft de LBP7018/7010 een aparte drum (afdrukrol), die na 7000 pagina’s vervangen moet worden (ca. 70 euro, incl. BTW).
De LBP7010/7018 zijn desktopprinters die door hun slimme ontwerp weinig ruimte innemen op je bureau. De printers zijn netjes afgewerkt met aansprekende materialen en mogen daarom gezien worden in een kantooromgeving of in de huiskamer. De aansluitmogelijkheden zijn beperkt en deze instapprinters zijn alleen voorzien van usb. Zowel een vaste als draadloze netwerkverbinding ontbreken en dat is jammer. Gezien de prijs mag je op dat punt niet teveel verwachten. Klik hier voor alle specificaties.

ISO/IEC19798 norm
Bij de ISO/IEC 19798-testrichtlijnen wordt een standaardset van vijf pagina's afgedrukt totdat de cartridge leeg is. De vijf standaardpagina's bestaan uit een combinatie van tekst en afbeeldingen in zowel zwart als kleur. Als je paginavullend foto’s afdrukt, dan zal het verbruik echter beduidend hoger liggen en is een aantal van 300 tot 500 A4-fotoprints meer waarschijnlijk. In plaats van 20 cent volgens de ISO/IEC19798-norm zal een A4-tje dan zo’n 50 cent kosten, wat toch nog de helft is van een A4-afdruk op een inkjetfotoprinter.

.

Praktijk
Aansluiten en installeren van de i-SENSYS LBP7018c is geen probleem, al moeten we wel een 64-bits driver downloaden voor Windows 7, maar dat wijst zichzelf. Aansturen is hetzelfde als onze LPB5050n en een eerste print is vanuit slaapstand snel gemaakt. Het gebeurt echter wel eens dat de vervolgpagina’s even op zich laten wachten, omdat de printer dan eerst echt goed ‘wakker’ moet worden. Verder is de snelheid van dit printertje heel behoorlijk en ook het geluidsniveau valt mee. Volgens de specificaties gebruikt hij in de slaapstand ook weinig stroom, dus dat is mooi meegenomen. Je hoeft de printer dan ook niet uit te zetten, wat de printkwaliteit en de duurzaamheid van de printer ten goede komt.
De kwaliteit van foto’s die we afdrukken is prima als we de ‘beperkingen’ van een kleurenlaserprinter in ogenschouw nemen. Dus een A4 van armlengte afstand op dik papier ziet er natuurgetrouw uit voor wat betreft kleuren, helderheid en scherpte. En kijk maar eens goed naar de onderstaande foto’s van de ingelijste versies en probeer de verschillen te vinden. Dat bewijst dat een kleurenlaserprinter in bepaalde gevallen de taak van een inkjet fotoprinter kan overnemen.

laserprint inkjetprint
UV
We hebben ooit eens langere tijd een onbeschermde kleurenlaserprint en een inkjetprint naast elkaar gehangen en het leek erop alsof de kleuren van een toner beter bestand waren tegen direct UV-licht dan kleureninkt.

Samenvatting
De Canon i-SENSYS LBP7018c en LBP7010c zijn leuke, voordelige en compacte instap kleurenlaserprinters. Verwacht geen breed scala van mogelijkheden en hoge snelheid voor een prijs van amper 125 euro, maar ze leveren wel een acceptabele fotokwaliteit af. Gebruik altijd goed, glad laserprintpapier bij voorkeur zwaarder dan 160 gr/m2. Dan kan een fotoafdruk prima dienen voor een snelle, maar goede eerste indruk bij de doelgroep.  Ingelijst misstaat een dergelijk afdruk zelfs niet in een huiskamer of in een zakelijke omgeving.

Prijs statief

Ben je in het bezit van een statief en zo ja, wat heeft hij gekost (incl. statiefkop)?

Printopmaak in Photo Record

Printopmaak in Photo Record
clip

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.