Preview EOS 100D en EOS 700D

Pieter Dhaeze vrijdag 22 maart 2013

Gisteren op de eerste dag van de lente van 2013, mochten we als vakpers kennismaken met twee nieuwe EOS-modellen, zijnde de EOS 100D en EOS 700D. Een nieuwe EOS is altijd interessant en de vraag was wat de heren uit Japan nu weer voor ons uit de hoge hoed hadden getoverd.

EOS 700D
Over de EOS 700D kunnen we kort zijn. Hij is in ontwerp en techniek voor 98% identiek aan de EOS 650D. Dus 18 Mp, Digic5, 9-punts AF, 5 fps, 1080p 30fps en multitouch kantel-draai-LCD. De enige verschillen zijn een ander soort rubber op de behuizing, een nieuwe Programma-keuzeknop en een paar nieuwe creatieve filters tijdens Live view. Dat zijn geen van allen schokkende zaken en de EOS 700D is dus een directe vervanging van de EOS 650D, die dan ook uit de line-up verdwijnt, terwijl de EOS 600D wel in het assortiment blijft.
Dat Canon de EOS 700D toch als een nieuw model introduceert heeft ongetwijfeld te maken met de hectische markt van dit moment om zo hernieuwde aandacht te vragen voor een prachtige camera, die de EOS 650D is/was. De EOS 700D is dan ook een erg goede doorstapcamera voor iedereen met een EOS 350D tot en met de EOS 550D, die toch over de laatste stand der techniek én creativiteit wil beschikken.
Wat ons betreft zou Wifi een prima toevoeging geweest zijn bij de EOS 700D en hadden ze de Live view AF van de EOS 100D mogen implementeren. Maar beide opties hebben ze waarschijnlijk voor de EOS 750D bewaard.

EOS 100D
De EOS 100D is duidelijk meer vernieuwend en schuift als benjamin vooraan aan in de rij van de EOS 1100D tot en met de EOS 1DX. Het is ook daadwerkelijk de kleinste van de EOS-familie. Hoewel we zijn compacte formaat in dit artikel proberen te illustreren met enkele vergelijkende productbeelden, moet je zijn afmetingen en gewicht in de praktijk ervaren. En daarover zijn we zowel verbaasd als enthousiast. Want hoewel we zelf de voorkeur hebben voor een camera met een stevige grip, ligt de EOS 100D opvallend goed in de hand zonder dat we onbewust knopjes indrukken of vingerkrampen krijgen om de ontspanner in bedienen. De body weegt net iets meer dan 400 gram en dat is maar liefst 175 gram minder de EOS 700D. Een EOS 7D weegt zelfs twee keer zo zwaar als de EOS 100D en ook de PowerShot SX50 - die ongeveer net zo groot is - is bijna 200 gram zwaarder (met lens).


De ergonomie van het ontwerp is dus prima in orde en door de materiaalkeuze oogt de camera niet ‘plastic-achtig’. Dankzij een slimme positionering van de knoppen en de touchscreen-functionaliteit van het lcd-scherm is de bediening vanzelfsprekend voor nieuwe gebruikers en heel herkenbaar ten opzichte van andere EOS-modellen.
Inwendig heeft de EOS 100D veel overgenomen van de EOS M, met één heel grote verbetering en dat is de AF-snelheid tijdens Live view en video-opname. De hybride sensor van de EOS M, EOS 650D en EOS 700D is zodanig aangepast, dat het nu wel praktisch mogelijk is om snel scherp te stellen als de spiegel is opgeklapt. Het is nog steeds geen echte fasedetectie, maar rustige beweging tijdens filmen wordt nu in de praktijk goed gevolgd bij gebruik van een STM-lens.
Voor wat betreft beeldkwaliteit zal de EOS 100D geen verrassingen opleveren. De 18 miljoen pixels met de snelle Digic5 zullen dezelfde hoge kwaliteit leveren als de EOS M, EOS 650D of EOS 700D. We zullen dit in onze review volgende maand voor de zorgvuldigheid nog even verifiëren.

De EOS 100D heeft ons in positieve zin verrast en is ons inziens een goed voorbeeld van ‘miniaturisering’ zonder compromissen, zoals bij spiegelloze systemen soms het geval kan zijn. Zet op deze camera een EF-S 40mm 2.8 STM en je hebt een volwaardige EOS, die in een kleine handtas past. De EOS 100D  is ’s werelds kleinste en lichtste systeemcamera, maar biedt de beginnende vrijetijdsfotograaf toch de hoogste beeldkwaliteit met de meeste controle, het grootste gemak en een zeer uitgebreid assortiment accessoires (lenzen, flitsers).
We hebben natuurlijk nog een paar wensen voor zijn opvolger, zoals een kantel-draai lcd-scherm, een compacte EF-S 15-50mm kitlens en Wifi. Ook zou een interne, intuïtieve RAW-JPEG conversie een heel welkome optie zijn met realtime touch-correcties op het lcd-scherm voor belichting, dynamisch bereik,  witbalans en kadering/compositie. De doelgroep kan met deze ‘in-camera Lightroom’ dan altijd en overal perfecte JPEG’s uploaden naar Facebook, Twitter, Dropbox en Flickr zonder tussenkomst van een ‘moeilijke’ computer.

Samenvatting
We hebben kennisgemaakt met twee nieuwe EOS-camera’s, die enerzijds voortborduren op bewezen kwaliteit en creativiteit (EOS 700D) en anderzijds de drempel voor de uit zijn jasje gegroeide compact- of smartphone-fotograaf nog lager willen maken (EOS 100D). Voor de prestaties van de EOS 700D kunnen we verwijzen naar de review van de EOS 650D. De EOS 100D gaan we zo snel mogelijk aan de tand voelen voor een uitgebreide review. So stay tuned @ EOSzine!

Specs EOS 100D: klik hier.
Specs EOS 700D: klik hier.

Handson en testfoto's op dpReview EOS 100D: klik hier.
Handson en testfoto's op dpReview EOS 700D: klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.