Keuzehulp | EOS R7 of EOS R6 (of R5)

Pieter Dhaeze dinsdag 26 juli 2022

Sinds de komst van de EOS R7 hebben we van diverse lezers de vraag ontvangen welke camera ze moeten kopen, de EOS R7 (review) of toch de EOS R6 (review)? Die vraag kunnen we helaas niet voor hen beantwoorden, want wat is je budget, wat verwacht je van een camera, welke onderwerpen fotografeer je, hoe publiceer je je foto’s? En zo moeten eerst heel veel vragen beantwoord worden voordat je een camera kunt kiezen die bij jouw fotografie past.

Uit onze ervaringen met beide camera's kunnen we voor aspirant kopers echter wel een paar zaken op en rijtje zetten, zodat de wirwar van keuzemogelijkheden meer overzichtelijk wordt en de keuze misschien eenvoudiger wordt. Belangrijk is om te weten dat of je nu een EOS R7 aanschaft of een EOS R6, je in beide gevallen een heel goede camera in handen zult hebben. Maar bedenk tevens dat de perfecte camera niet bestaat en dat je ook bij de keuze tussen de EOS R7 en EOS R6 compromissen zult moet sluiten.

keuzehulp-eosr6-r7-visual

In de vergelijking van de EOS R7 en EOS R6 hebben we ook de EOS R5 (review) meegenomen. Deze camera ligt waarschijnlijk buiten het budgetbereik van veel vrijetijdsfotografen, maar maakt het verschil tussen de EOS R7 en EOS R6 duidelijker.

Prijs
De prijs is in veel gevallen een van de belangrijkste criteria bij de aanschaf van een camera. De EOS R7 is in dat geval de meest aantrekkelijke optie. Voor 1500 euro krijg je veel camera, heel veel (review). Heb je een groter budget dan kun je dat gebruiken voor een mooie lens bij deze camera of voor een EOS R6, maar dan zonder lens. Voordeel van de EOS R7, EOS R6 en EOS R5 is dat je bij al deze camera’s met de EF-EOS R-adapter je bestaande EF- en EF-S-lenzen kunt blijven gebruiken. Bedenk tevens dat het prijsverschil tussen de camera’s wel iets zegt over de kwaliteit van de camera. Onder het motto ‘alle waar is naar zijn geld’, is een EOS R7 van 1500 euro natuurlijk geen EOS R3 van 6000 euro, hoewel veel specificaties hetzelfde (lijken te) zijn.

Vergelijking beeldkarakteristieken
APS-C, full-frame? 20 Mp, 32 Mp of 45 Mp. Wat zeggen al deze termen en getallen? Afzonderlijk eigenlijk niet zoveel. Want het is de combinatie van sensorformaat en resolutie die de beeldkarakteristieken van een camera bepaalt. Het verschil tussen de camera’s wordt duidelijker als we (1) de grootte van de sensor delen door het aantal pixels en omgekeerd (2) het aantal pixels delen door het oppervlak van de sensor. Het eerste rekensommetje heeft als uitkomst het pixeloppervlak en het tweede sommetje de pixeldichtheid.

Het pixeloppervlak bepaalt hoeveel licht er per pixel wordt vastgelegd kan worden en hoeveel het signaal van elke pixel versterkt moet worden. Hoe kleiner de pixel, des te meer versterking, des te eerder ruis zichtbaar wordt bij het verhogen van de ISO.

De pixeldichtheid is bepalend voor hoeveel detail (afhankelijk van lenskwaliteit, diafragma, sluitertijd, bewegingsonscherpte, scherptediepte, etc.) vastgelegd kán worden. Hoe hoger dit getal, des te ‘scherper’ het onderwerp kan zijn.

Bekijken we de waarden voor het pixeloppervlak en voor de pixeldichtheid in de onderstaande tabel, dan wordt het verschil tussen de EOS R7, EOS R6 en EOS R5 meteen duidelijk.

vergelijking karakter

De EOS R7 heeft de hoogste pixeldichtheid en zal het meeste detail registreren van de drie camera’s. Er moet echter wel voldoende licht aanwezig zijn, want het meetsignaal van de kleine pixels moet behoorlijk versterkt worden. Een goede ruisreductie zoals met Topaz Denoise kan de beeldkwaliteit van de EOS R7 bij hogere ISO’s overigens nog behoorlijk verbeteren.

Buffer
Alle drie camera's hebben een snelle serie-opname. Dat is handig om het juiste moment te kunnen 'pakken', maar de vraag is ook hoe lang de camera's het volhouden. Voor de meeste gevallen hebben we nooit echt een te korte voorgang bemerkt, maar hoe lang en hoeveel foto's de EOS R7, EPS R6 en EOS R5 achter elkaar op kunnen nemen, is van zoveel factoren afhankelijk dat het noemen van concrete getallen niet zinvol is. Die factoren zijn megapixels, bestandstype (RAW, C-RAW, JPEG), bestandsgrootte, opnamesnelheid (mechanische of elektronische sluiter), schrijfsnelheid geheugenkaart, camera-instellingen. Het zal duidelijk zijn dat je met een even grote buffer en hetzelfde geheugenkaartje langer bij 12 fps met 20 Mp en C-RAW (EOS R6) kunt schieten dan met 30 fps, 32 Mp en RAW (EOS R7).

R7-R6-ISO100

De EOS R6 heeft een omgekeerd beeldkarakteristiek. Door de grote pixels (4x het oppervlak van de EOS R7) zullen foto’s ook bij minder licht (hogere ISO’s) redelijk ruisvrij blijven. Ruisreductie is zelden nodig. Door zijn ‘lage’ pixeldichtheid legt de sensor echter minder detail vast en zijn foto’s minder geschikt om sterk te croppen. Bij zijn volle resolutie (20 Mp, 5472 x 3648) is het overigens prima mogelijk om foto’s af te drukken op een formaat van 60 bij 40 cm (228 dpi) of zelfs 90 bij 60 cm (152 dpi). Publicatie op 4K (3840 x 2160) is ook geen enkel probleem.

Wil je zelf de beeldkwaliteit in een bereik van ISO 100 tot ISO 12800 bekijken en RAW's bewerken in jouw eigen workflow, download dan onze testbestanden van de EOS 7D2, EOS 70, EOS 90D, EOS R7 en EOS R6 (klik hier).

R7-R6-ISO1600

De keuze tussen de EOS R7 en EOS R6 is dus - kort door de bocht - respectievelijk óf veel detail bij goed licht (maar meer ruis bij hogere ISO’s) óf weinig ruis bij minder licht (maar lagere detailregistratie). Wil je die compromissen niet sluiten, dan komt de EOS R5 in beeld. Die registreert én veel detail én heeft relatief weinig ruis bij hogere ISO’s. Het is eigenlijk de optelsom van de beeldkwaliteiten van de EOS R7 en van de EOS R6 en dat zie je dan ook terug in de prijs.

optelsom eos r5-r6-r7

Dynamisch bereik en cropfactor
Twee puntjes die nog niet genoemd zijn bij bovenstaande beschouwing over beeldkarakteristiek zijn dynamisch bereik en cropfactor. In Lightroom hebben we gemerkt dat het sterk opentrekken van schaduwen van RAW-foto’s van de EOS R7 een minder ‘schoon’ resultaat oplevert dan bij opnamen met de EOS R6 en EOS R5. Het verschil is klein en alleen zichtbaar als je donkere delen sterk verheldert. Het dynamisch bereik lijkt dus iets kleiner bij de EOS R7, maar is in geen enkel opzicht een dealbreaker.
De sensor van de EOS R7 is een APS-C, wat een 40% uitsnede is van een full-frame. De beeldhoek bij een bepaald brandpunt is daardoor krapper dan op full frame en het onderwerp is groter in het kader alsof het 1.6x gecropt is. Ideaal voor vogel-, wildlife- en macrofotografie. Voor groothoekfotografie moeten op de EOS R7 relatief korte brandpunten gebruikt worden, maar bijvoorbeeld de EF-S 10-18mm voorziet prima in die behoefte. Omdat bij EF- en RF-lenzen slechts het centrum van de beeldcirkel wordt gebruikt (sweet spot), zal niet alleen de centrumscherpte hoog zijn en zullen hoekonscherpte en vignettering gering of afwezig zijn. Bij de EOS R6 en R7 kun je ook een cropmodus aanzetten, maar dan verlies je veel pixels (zie tabel).
Wil je nog meer karakteristieken van APS-C weten, lees dan ook ons artikel ‘Lang leven APS-C’ (klik
hier).

Unieke functies EOS R7
Onderaan in de tabel worden twee unieke functies genoemd van de EOS R7 die op het moment van het uitkomen van deze camera nog bij geen enkele EOS aanwezig zijn: in-camera focus-stackmontage en Vooropname tijdens RAW-burst. Beide functies worden uitgelegd in de review van de EOS R7 (klik hier) en zouden voor sommige fotografen ‘unique selling points’ kúnnen zijn.

yt-pre-burst

Vergelijking onderwerpen
Op basis van prijs, beeldkarakteristiek en mogelijkheden kun je natuurlijk een camera kiezen. Maar uiteindelijk gaat het er ook om wat voor onderwerpen je voor je lens krijgt. In de onderstaande tabel hebben we een serie bekende foto-onderwerpen op een rijtje gezet en bij elk onderwerp aangeven hoe geschikt elke camera hiervoor geschikt is. Dat is een subjectieve beoordeling en in principe kun je met elke camera elk onderwerp prima fotograferen, maar het geeft je een idee waar de sterke en minder sterke punten van een camera liggen. Onder de tabel een korte toelichting hoe we tot een bepaalde waardering gekomen zijn.

vergelijking onderwerp

• Natuur
Bij natuurfotografie komt een breed scala aan onderwerpen voor je lens en ook het licht kan sterk variëren. Wil je veel detail registreren van bijvoorbeeld bloemen en vlinders, dan is de EOS R7 een goede keuze. Ook omdat je met de 1,6x crop mooie close-ups kunt maken of op grotere afstand kunt blijven van schichtige onderwerpen. Zie je echter dat de hoeveelheid licht op de momenten dat je in de natuur rondloopt niet optimaal is (ISO >1000) en je tevens veel waarde hecht aan een ‘schoon’ beeldkarakter, dan is de EOS R6 misschien een beter alternatief. Dat ‘schone’ beeld kun je met de EOS R7 ook in een bepaalde mate bereiken met goede ruisonderdrukking, zoals Topaz DeNoise.

• Landschap, architectuur, interieur
Detail, detail, detail. Daar is elke landschap-, architectuur- en interieurfotograaf naar op zoek. Omdat je ook in veel gevallen vanaf statief kunt werken bij ISO 400 of lager, dan is de EOS R7 een erg goede keuze. Enige nadeel op dit moment is het ontbreken van een groothoek RF-S lens met een equivalent van 16 tot 35mm, hoewel we met onze EF-S 10-18mm op de EOS R7 heel gedetailleerde opnamen hebben gemaakt.

EOS R7 met EF-S 10-18mm vanaf statief • HDR-montage in Lightroom Classic
R7P_8812-HDR-klein

• Macro en product
Twee onderwerpen waar detail nog belangrijker kan zijn dan bij landschap, architectuur en interieur zijn macro en product. Als je die onderwerpen vanaf statief doet en bij lage ISO, dan is de EOS R7 met zijn hoge pixeldichtheid, cropfactor en iets grotere scherptediepte dé enig juiste keuze. Heb je in een enkel geval geen statief bij de hand, dan kun je de ISO’s relatief laag houden met de goede interne beeldstabilisatie van de EOS R7.

• Vogels en wildlife
Voor vogel- en wildlife heeft de EOS R7 ook diverse troeven op zak: een 1,6x crop, 32 Mp en hoge opnamesnelheid. Als je dat combineert met zijn uitstekende en ‘alziende’ AF-systeem, dan zul je met foto’s thuiskomen waar je tot op heden alleen maar van gedroomd hebt. Wanneer het licht minder wordt, zullen de ISO’s omhoog gaan en wordt de EOS R6 weer een interessante optie. Blijven de ISO’s echter onder de 3200, dan zou de EOS R7 voor deze onderwerpen toch geschikt kunnen blijven als je de foto’s met visuele ruis behandelt met Topaz DeNoise en/of Topaz Sharpen.

Wil je de onderstaande foto's gemaakt met de EOS R7 ook op je eigen computer zien,
download dan de JPEG's. Bewerkt in LRC/PS, niet in Topaz. (ZIP, 170 MB, klik hier)
voorbeeldfoto's eos r7

• Studio/portret
Voor studiowerk, waaronder portretten zijn beide camera’s geschikt. ISO’s blijven laag en beeldkwaliteit is ongeëvenaard en vooral afhankelijk van de lenskeuze. De neiging bestaat om in de studio voor full-frame te kiezen, maar technisch is dat geen noodzaak.

• Low light/reportage en kinderen
Op reportage met weinig en wisselend licht zijn hoge ISO’s vaak niet te vermijden en vinden we persoonlijk de EOS R6 dé ideale camera. Ook voor spontane opnamen van kinderen, die je candid wilt fotograferen in een soort reportagevorm. We zouden niet snel een bruiloft doen met een EOS R7, hoewel je dat met de juiste lenzen en afhankelijk van de aard van publicatie, prima zou kunnen doen.

• Sport en actie
Hier is de keuze simpel. Doe je veel buitensporten of adventure, dan is de EOS R7 een erg goede keuze. Bij grotere afstanden komt dan tevens de 1,6x crop goed van pas. Speelt de beweging en actie zich vooral binnen af, dan kies je voor de EOS R6. Beide camera zijn snel en hebben een prima autofocus, dus dan is eigenlijk beeldkwaliteit bij hoge ISO eigenlijk het enige keuzecriterium.

• Vakantie
Tegenwoordig gebruiken veel mensen hun telefoon als vakantiecamera en dat is in veel gevallen prima. Altijd bij de hand, geen gesleep en goede kwaliteit om snel te delen en zelfs om een vakantieboekje mee te vullen. Wil je echter kwalitatief betere foto’s omdat je van plan bent foto’s meer te bewerken en groter te laten afdrukken, dan heb je met een EOS R7 en RF-S 18-150mm (28-240mm eq.) een heel compacte en veelzijdige combi in de hand, waarmee je zelfs ook nog op hoge kwaliteit kunt filmen. Natuurlijk is een EOS R6 net zo compact, maar een RF 24-240mm is duidelijk toch een maatje groter (en duurder) dan een RF-S 18-150mm.

r7 r6 vakantie

• Video
Veel vrijetijdsfotografen gebruiken zelden de videomodus van hun camera en dan vaak nog met de standaard video-instellingen. Toch kun je met de EOS R7, EOS R6 en vooral de EOS R5 op hoge kwaliteit filmen, zelfs professioneel. De EOS R7 en EOS R6 verschillen niet veel in video-opties, waarbij de EOS R7 bijna twee jaar jonger is en ook daarom net een paar opties heeft die bij de EOS R6 ontbreken.

Samenvatting
Bovenstaande beschouwing over de verschillen en de inzetbaarheid van de EOS R7 en EOS R6 komt voort uit mijn persoonlijke – dus subjectieve – ervaringen met beide camera’s.

De EOS R7 pak ik als ik maximaal detail wil vastleggen bij onderwerpen zoals vogels en wildlife (1,6x crop) en natuur, macro en product (hoge pixeldichtheid) of als het juiste moment cruciaal is bij actie/sport (hoge snelheid). Het licht moet dan wel zodanig zijn dat ik vooraf weet dat de ISO bij voorkeur niet boven 1000 komt (maximaal ISO 3200 met Topaz Denoise), anders neem ik mijn EOS R6 mee.

Voor reportage (familie, vakantie, concerten), portretten (studio, bestaand licht), landschappen, architectuur en interieur gebruik ik standaard mijn EOS R6. Enerzijds omdat bij hoge ISO’s het ruisniveau laag blijft (beste van alle EOS-camera’s) en omdat ik de weidsheid van mijn lenzen, zoals de EF 16-35mm, maximaal wil kunnen benutten. Ook ben ik sinds mijn EOS 5D verliefd geworden op het beeldkarakter van een full-frame camera. Een heel ongrijpbare en subjectieve beleving, maar voor mij wel op een bepaalde manier zichtbaar.

Gedachtenkronkel
Stel dat je het budget hebt voor een EOS R5, maar geen interesse in diens videokwaliteiten, zou je dan niet beter én een EOS R7 (hoogste detailregistratie) én een EOS R6 (minste ruis) kunnen kopen? Dan heb je altijd het beste gereedschap, ben je goedkoper uit en beschik je tevens over een goede back-upcamera.

Hopelijk heeft dit artikel voor jou de keuze tussen een EOS R7 en EOS R6 duidelijker gemaakt. Is dat niet het geval of heeft het juist meer vragen opgeroepen, laat het me dan hieronder weten. Misschien kan ik dan ook een op maat gesneden advies geven dat aansluit bij jouw specifieke wensen en fotografie. Aarzel niet.

Spiegelloos

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.