Bij de nieuwsbrief van februari 2024 heb ik de lezers geattendeerd op een enquête over ‘Filmen met EOS’ (klik hier). Dit met het idee om op EOSzine meer aandacht te geven aan het opnemen van video met een EOS-camera. De deelname was hoog – BEDANKT – en in dit artikel de resultaten van het lezersonderzoek.
1. Film je wel eens?
Opvallend is dat 2/3 van de deelnemers wel eens filmt en daarvoor in bijna 55% van de gevallen zijn EOS-camera gebruikt (30% telefoon, 15% videocamera). Zo’n hoog percentage had ik niet verwacht. Misschien dat fotografen die niet filmen, dit onderzoekje overgeslagen hebben. Feit blijft dat onder de filmende EOSziners hun EOS-camera het aangewezen gereedschap is.
2. Welke onderwerpen film je?
Het is niet verrassende dat Gezin, familie en vrienden en Vakantie en reizen hoog in de lijst staan met beide een kwart van de antwoorden. Ook Natuur en landschap zijn een geliefd onderwerp (ca. 25%), waarbij vogels, wildlife en exotische oorden de hoofdrolspelers zijn. Onderwerpen met bewegende mensen (Reportages en Sport/actie) zijn minder populair, waarschijnlijk door de ‘moeilijkheidsfactor’. Je gaat niet zo maar even een bruiloft filmen. Dan ben je toch al behoorlijk gevorderd.
3. Monteer je je video’s?
Het resultaat van deze vraag zegt iets van de gevorderde vaardigheid van de deelnemers van deze enquête, want 37% is bedreven in de montage van hun opnamen en 27% is bezig met knippen en achter elkaar plakken. Slechts 31% zegt de clipjes onbewerkt te publiceren. Want een filmpje maken door op Opname te drukken is één ding, maar het monteren is toch weer een behoorlijke stap verder en dat doet dus bijna 2/3 van de ondervraagden.
4. Waar laat je je filmpjes op zien?
Zoals verwacht is een televisie of monitor (soms ook beamer) hét medium waarop video wordt vertoond (57%). Logisch want video’s van populaire onderwerpen als Familie en Vakantie deel je meestal niet uitgebreid via de social media. Die social media (19%) zijn er vooral voor korte clips van vakanties en uitstapjes. Interessant om te zien is dat 13% een eigen YouTube-kanaal heeft en 5% een eigen website gebruikt voor publicatie. Dit betreft dan waarschijnlijk vooral informatieve reportages of video’s.
5. Op welke kwaliteit film je?
Video onderscheidt zich van fotografie onder meer op het punt van bestandsgrootte. Bij video op hoge kwaliteit (4K 50 fps) zijn bestanden van enkele GB’s geen uitzondering. Als je dus begint met filmen, dan is full-HD (1080p) met 25fps veel meer ‘behapbaar’. Zowel uit het oogpunt van opslag als van snelheid van bewerken. Bovendien is 1080p een prima kwaliteit voor weergave op internet en zelfs op een 4K-televisie is de upscaling vaak zo goed, dat van kijkafstand niet opvalt dat het ‘slechts’ full-HD is.
6. Op welke kwaliteit vertoon je je video’s?
De publicatiemedium van de filmende EOSziner komt overeen met de opnamekwaliteit, zijnde full-HD (61%). Nog maar een beperkt percentage (28%) vertoont zijn films op 4K, maar dat zal zeker toenemen omdat steeds meer apparaten met deze resolutie (televisies, beamers, monitoren, tablets en zelfs telefoons) binnen het budgetbereik komen van de enthousiaste vrijetijdsfotograaf cq. -videograaf.
9. Wat zou je willen leren om met je EOS te kunnen filmen?
Zoals je als beginnend fotograaf vaak begint met basiskennis van instellingen voor belichting, scherpstelling en kleuren, zo is dat ook voor iemand die wil beginnen met filmen. Hoe zorg je voor de juiste belichting, scherpte en kleur van je video-opnames? Zo’n 37% is daarin geïnteresseerd. Maar ook videobewerking en accessoires zijn natuurlijk belangrijke facetten bij de productie van een goede film. Hier dus eigenlijk geen verrassingen.
• 1a, 7 en 8. Ik film nooit en ga dat ook niet doen. Ongeveer 1/3 van de respondenten filmt nooit (vraag 1a) en ruim 41% daarvan gaat het ook niet doen (vraag 7). In Vraag 8 wordt opgegeven dat de belangrijkste reden hiervoor is dat ze geen interesse hebben in filmen. Het toch iets heel anders is dan fotograferen. Een groepje lezers is wel nieuwsgierig naar video, maar willen gezien de gevorderde leeftijd niet meer investeren in de kennis en het materiaal om dit op hoger niveau te gaan doen. Een enkeling zegt nooit te zullen gaan filmen, omdat een fotocamera daar niet bedoeld of geschikt voor is en dat de videofunctie op een fotocamera vooral een PR-hype is, waarvoor je extra moet betalen. |
10. Extra opmerkingen
Diverse lezers stellen het bijzonder op prijs dat er aandacht gaat komen voor filmen met EOS, want de drempel om op eigen houtje te beginnen is hoog. Veel informatie die online te vinden is over het opnemen van video, is vaak al behoorlijk gevorderd en overdondert de beginnende videograaf.
Samenvatting
De opmerkingen bij vraag 10 verwoorden voor mij meteen de plannen die ik voor EOSzine heb met een introductie tot ‘Filmen met EOS’. Hoewel ik al enige tijd video’s maak, heb ik zelf toch nog een lange weg te gaan en het is leuk om dat hand en hand met geïnteresseerde EOSziners te doen. Verschillende volgers hebben bovendien aangegeven ook hun expertise via EOSzine te willen delen. Helemaal top!
En als je nog vragen of ideeën hebt, laat het dan hieronder weten.