EOS Extra | Wisselen EVF-LCD

Pieter Dhaeze dinsdag 26 maart 2024

Als je fotografeert met een spiegelloze camera, dan zie je het onderwerp altijd via een beeldscherm: het grote lcd-scherm op de achterzijde of een klein schermpje in de oogzoeker (EVF). Welk scherm je gebruikt, bepaal je natuurlijk zelf en de werkwijze daarbij kun je met de menu-optie Scherm-/zoekerweergave aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren. Een korte uitleg.

Zoekerschermen
Bij een spiegelloze camera kijk je dus altijd op een beeldscherm naar je onderwerp. Gebruik je het grote lcd-scherm (creatieve invalshoeken en filmen), dan houd je de camera vast als ware het een telefoon. Gebruik je de klassieke manier van kaderen (meer focus en stabiliteit), dan houd je de camera tegen je hoofd en kijk je door de oogzoeker naar een klein beeldschermpje (EVF).

Dit zul je met je camera in het EOS R-systeem waarschijnlijk al heel vaak gedaan hebben zonder dat je over het wisselen tussen LCD en EVF hebt nagedacht. Misschien denk je dat beide schermen altijd aan zijn, wat op zich zou kunnen, maar uit het oogpunt van batterijverbruik niet gewenst is. Er is dus altijd maar één scherm aan. Je kunt per slot van rekening niet door beide tegelijk kijken.

zoekersensors

Je zet de camera aan en kijkt op het lcd-scherm naar bijvoorbeeld instellingen of AF-punt en vervolgens zet je de camera aan je oog en je ziet zonder haperen het onderwerp. De reden dat dit gebeurt is, omdat er naast de oogzoeker een sensor zit, die ‘ziet’ of iets zijn uitzicht blokkeert. Is dat niet het geval, dan is het lcd-scherm actief en komt er iets (je hand, neus, bril, oog) voor, dan schakelt de camera momentaan van LCD naar EVF. Ga bij jouw camera maar eens op zoek naar die EVF-sensor en beweeg je vinger ernaartoe. Vanaf een zekere afstand zal het lcd-scherm uitgaan en zie je licht verschijnen in de EVF. Haal je vinger weg en de EVF schakelt weer over neer het lcd-scherm.

LCD-standen
Een variangle lcd-scherm kent drie standen. (1) Dicht met het scherm naar de camera. Dit is de stand als je de camera in je tas hebt en waarbij alleen de oogzoeker actief is. (2) Je kunt hem omgeklapt gebruiken, waarbij het scherm op de traditionele plek achterop de camera zit en (3) je kunt het scherm naar buiten klappen voor hoge en lage standpunten en voor vloggen.

Menu Scherm-/zoekerweergave
Dat LCD en EVF wisselen op basis van het ‘zicht’ van de EVF-sensor bij de zoeker is in 90% van de gevallen ook de gewenste actie. Toch zal het gebeuren dat je het wisselen anders geregeld wilt hebben. En dat kan via de menu-optie Menu Scherm-/zoekerweergave in het gele menu Camera-instellingen. Als je in dat menu kijkt, dan tref je daar vier opties:

  • Auto 1
  • Auto 2
  • Alleen oogzoeker
  • Alleen lcd-scherm

menu-zoekerschermweergave

• Auto 1
Als het lcd-scherm omgeklapt zit, dus met de rug in de camera, dan werkt het wisselen tussen LCD en EVF op basis van de EVF-sensor. Klap je het LCD naar buiten, dan wordt de EVF-sensor uitgeschakeld. Reden hiervoor is dat je nu zonder problemen met je rechterhand het uitgeklapte scherm kunt bedienen. Die komt dan namelijk voor de EVF-sensor, maar de camera negeert die aanwezigheid, want anders zou het lcd-scherm uitgaan (en de EVF aan) net op het moment dat jij iets op het lcd-scherm wilt instellen. Heel frustrerend kan dat zijn.

• Auto 2
Wil je met een uitgeklapt scherm echter toch door de oogzoeker kijken, dan zal deze in Auto 1 zwart blijven. Daarom bestaat ook Auto 2. Het automatisch wisselen op basis van de sensor wordt dan weer actief.

• Alleen oogzoeker
De derde optie in het menu Scherm-/zoekerweergave stelt je in staat om het beeld (onderwerpen, instellingen én menu’s) alleen te zien in de EVF. Om weer een van de andere drie opties in te kunnen stellen, zul je dat moeten doen via de EVF. Best vreemd. Op dit moment zou ik persoonlijk niet weten waarom dat je dit zou willen. Weet jij een situatie waarbij dit handig zou zijn, laat het dan onder dit artikel weten.

• Alleen lcd-scherm
Deze optie doet wat ie zegt en schakelt de EVF áltijd uit. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld filmt met een rig en wil voorkomen dat de EVF-sensor (door kabeltje, hand ect.) het zoekerbeeld van het lcd-scherm op zwart zet.

wisselen EVF-LCD YT

Zelf schakelen
Met de bovenbeschreven opties in het menu Scherm-/zoekerweergave kun je in bijna alle situaties de gewenste methode kiezen om te wisselen. Wil je niet dat het wisselen tussen EVF en LCD automatisch gebeurt, dan kun je dit ook handmatig regelen door een knopje te personalisere. In het oranje menu Persoonlijke instellingen kies je de optie Knoppen personaliseren. Daar kun je aan een willekeurig knopje dat je nooit gebruik (AF-ON, AE-lock, filmen), de optie Schakelen tussen VF/scherm toekennen.

menu-zoekerschermschakelen

Samenvatting
Veel zaken op een EOS-camera zijn geregeld zonder dat je je daar als gebruiker bewust van bent. En dat is prima, maar soms wil je toch weten waarom iets gebeurt en of je er iets aan kunt doen. Dus wil je ingrijpen in het wisselen tussen EVF en LCD, dan weet je nu dat je dat via het menu Scherm-/zoekerweergave kunt doen.

Accu-merk

Welk merk accu gebruik je in je EOS?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.