Isles of Scilly (UK)

Pieter Dhaeze dinsdag 26 mei 2015

Er zijn maar weinig plaatsen in de wereld die onbekend zijn bij - en onbezocht blijven door - de reislustige Nederlander. Net als onze ontdekkingsreizigers uit de 17e en 18e eeuw zijn ook tegenwoordig overal landgenoten onderweg om de wereld te verkennen. Misschien dat er ergens in de Stille Zuidzee nog een onbewoond vulkanisch eiland is waar nog geen Nederlander voet aan wal gezet heeft, maar die zullen op de vingers van één hand te tellen zijn.

Isles of Scilly (IOS)
Horen de Isles of Scilly daar ook bij? Want als deze eilanden worden genoemd, dan weet eigenlijk niemand waar ze precies liggen. De verrassing is dan ook des te groter als je vertelt dat ze in Engeland liggen ongeveer 45 km hemelsbreed westelijk van Land’s End (ca. 75 km met boot vanuit Penzance, Google Maps). En de verwondering wordt nog groter als blijkt dat er - dankzij een warme golfstroom - een mild klimaat heerst en dat de vegetatie dienovereenkomstig is, met palmen en subtropische planten en bloemen.

IOS-overzicht-189px IOS-overzicht02-189px IOS-stmary-189px

De Scilly’s is een soort archipel van rotsen rondom vijf ‘grotere’ eilandjes: St. Mary’s, Tresco, St. Martin’s, Bryher en St. Agnes. St. Mary’s is hiervan het hoofdeiland met de meeste voorzieningen, zoals een supermarkt, een bank, pubs, hotels, restaurants en kleding- en souvenirwinkeltjes. Op de vijf eilanden wonen ongeveer 2200 mensen en in het hoogseizoen zal het aantal toeristen ongeveer hetzelfde zijn. Maar zelfs dan is het kernwoord voor de Isles of Scilly ‘rust’ en in het voor- en najaar waan je je soms als enige toerist op het eiland.
Het transport op de eilanden is vooral lopend of met een soort golfkarretje en alleen de ‘locals’ hebben een auto. Je kunt met een taxi van en naar het kleine vliegveld. Het vervoer tussen de eilanden gebeurt met een soort veerdiensten, maar het is ook mogelijk om met particuliere bootjes van het ene eiland naar het andere te hoppen. De onderlinge afstanden zijn niet groter dan vijf kilometer.
Je kunt op de eilanden verblijven in typisch Engelse hotels, in ‘self-catering apartments’ of op een kleine camping. Allemaal behoorlijk aan prijs, afhankelijk van de koers van het Engelse pond.

scilly_clip

Subtropisch
Het uiterlijk van de Isles of Scilly’s doet subtropisch aan met witte zandstranden in afgelegen baaitjes en met palmen en exotische planten. Dat deze er kunnen groeien is vooral te danken aan de vorstvrije winters, want de gemiddelde zomertemperatuur komt niet veel hoger dan 20°C. Het is er bovendien zelden windstil. Vind je echter op een onbewolkte dag een windvrij plaatsje op een van de zandstrandjes, dan kun je daar prima in je zwemkleding liggen zonnen. Zwemmen is alleen voorbestemd voor stoere zwemmers, want het kraakheldere, azuurkleurige water wordt nooit warmer dan 16 tot 17°C (augustus).

Zeevaarders
Dat je op de Isles of Scilly een ongekende variëteit hebt van exotische planten en bloemen is te danken aan de zeevaarders die de eilanden bezochten op weg naar Engeland en het Europese continent. Van alle uithoeken van de wereld hebben zij eeuwenlang stekjes van planten meegenomen, speciaal om af te geven op de Scilly’s. Op het eiland Tresco zijn alle soorten verzameld in een prachtige tuin, waar je van de ene verwondering in de andere valt. Zo mooi en gevarieerd is de flora in deze subtropische tuin.

Activiteiten
Alle activiteiten op de Scilly-eilanden hebben betrekking op de prachtige natuur of op de tussenliggende oceaan. Liefhebbers van wandelen, mooie planten en bloemen, vogels spotten (o.a. papegaaiduikers), vissen, snorkelen (met zeehonden), duiken en zeilen komen hier volledig aan hun trekken. In combinatie met de gevarieerde weersomstandigheden is geen enkele plaats op geen enkel moment hetzelfde en beleef je de natuur en de omgeving - ondanks de geringe afmetingen van de eilanden - toch elke keer weer anders. Dus ook als je alleen komt om te fotograferen, zijn de eilanden een prima bestemming.
Wat je echter ook gaat doen op deze idyllische eilanden, de rode draad van alles is ‘rust’ en dat zie je ook terug in de gemiddelde leeftijd van de Engelse toeristen (voornamelijk Cornwall en Devon), zijnde 50+. Zij maken de hoofdmoot uit van de bezoekers van de Scilly’s en je zult er als Nederlander zelden landgenoten tegenkomen.
Engeland, en dus ook de Scilly-eilanden, zijn echter niet goedkoop en even met de boot weg of een uurtje snorkelen kan behoorlijk prijzig zijn.

scilly-gallery

De reis
Vanuit Utrecht liggen de eilanden op ongeveer 850 kilometer hemelsbreed (WZW). Dat is ongeveer 950 km met de auto naar Penzance via de Kanaaltunnel. Dan ben je wel 10 uur (zonder wachten en rust) onderweg. Vanuit Penzance kun je (zonder auto) met de boot (2½ uur) of met een vliegtuigje (½ uur) naar Hugh Town op St. Mary’s. Met de auto in Zuid-Engeland rijden is heel mooi, maar je moet wel even wennen aan links rijden en het laatste deel van de reis verloopt niet over snelwegen.
Je kunt ook vanuit Amsterdam of Rotterdam de internationale trein naar Brussel nemen, vervolgens pak je de Eurostar naar Londen en van daaruit met First Great Western naar Penzance. Deze trein-optie naar Penzance duurt vanuit Rotterdam bijna 12 uur en dan moet je nog oversteken naar de eilanden.
Moet of wil je het sneller, dan zou je het vliegtuig kunnen nemen naar Exeter en vanaf daar vliegen naar St.Mary’s. Welke vluchten er vertrekken vanuit Schiphol, Rotterdam of Brussel moet actueel uitgezocht worden en ook de prijs verandert per uur.
Hoe je ook naar de Isles of Scilly reist, het is altijd een relatief lange reis en ook verre van goedkoop. Maar als na een lange tocht de koffers uitgepakt zijn en je de rust opgesnoven hebt van deze eilanden, dan is het de moeite van de reis meer dan waard geweest.

Zeeroeien
Heb je iets met zeeroeien (ook wel sloeproeien), dan kom je op de Scilly’s in een waar Walhalla. Twee keer per week (april t/m september) gaan de locals met hun ‘gigs’ het water op en één keer per jaar (eind april, begin mei) wordt hier de wereldkampioenschappen ‘Pilot Gig Racing’ gehouden. Gaaf.

Samenvatting
Ben je op zoek naar een actieve wandelvakantie en wil je in alle rust genieten van prachtige natuur en bloemen, dan zijn de Isles of Scilly zeker de moeite waard. Voor de fotograaf biedt het een breed scala van onderwerpen, waaronder landschap, natuur, macro, vogels en onderwater.

Lees ook onze blog over 'Op vakantie zonder EOS!' Deel 1 en deel 2.

Meer info op Wikipedia: klik hier.
Website Isles of Scilly: klik hier.

Vakantiefoto's

Wat ga jij doen met je vakantiefoto's?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.