Pieter Dhaeze

 • Vakantie zonder EOS (1) geplaatst op vrijdag 17 april 2015 08:05:30 door pjcdhaeze

  Het wordt dit jaar een bijzondere zomervakantie.
  NIET omdat we voor de eerste keer al in mei gaan.
  NIET omdat we voor het eerst zonder de kinderen gaan.
  NIET omdat we voor de eerste keer zonder de auto gaan.
  NIET omdat we voor het eerst Frankrijk letterlijk links laten liggen.
  MAAR omdat ik voor de eerste keer mijn EOS-systeem thuislaat!

  Het reisdoel is dit jaar Engeland en we verheugen ons er zeer op. Ook omdat het voor natuur- en landschapsfotografen een soort Walhalla is. Niets ten nadele van ons mooie land, maar Engeland heeft voor de plattelanders die wij zijn, veel te bieden met steile kusten, ongerepte natuurgebieden en ruige ‘bergen’.

  Aanvankelijk waren mijn fotoplannen groots en dat resulteerde in de onderstaande lijst:
  • EOS 6D met Wi-Fi en natuurlijk GPS
  • EF 16-35mm 4L IS en EF 15mm 2.8 fisheye voor landschappen, architectuur en interieurs
  • EF 50mm 1.4 voor portret- en reportagewerk en met een 25mm tussenring voor close-ups
  • EF 70-200mm 2.8L IS II met EF 1.4x III voor portret, natuur, vogels en wildlife
  • Speedlite 580 EX II
  • Statief
  • Diverse filters en accessoires

  Toen ik echter als ‘vakantie voorpret’ al deze zaken in en rondom mijn fototas begon te verzamelen, voelde ik met het toenemen van de hoeveelheid spullen, mijn enthousiasme evenredig afnemen. In totaal bijna 7 kg aan spullen, die ik gezien de verzekeringswaarde van evenzoveel k€ niet op onze verblijfslocatie onbeheerd kan achterlaten. En omdat ik niet bij elk uitstapje een camera nodig heb, ben ik dus waarschijnlijk toch diverse dagen verplicht om de complete fototas mee te nemen. Eerlijk gezegd voel ik me als 55+er nog niet oud, maar ik ben met het voortschrijden der jaren al wel zo wijs geworden dat mijn schouders en rug een dergelijke last niet meer zo op prijs stellen. Zeker niet als het niet per se hoeft. Dit uitje naar onze Westerburen is per slot van rekening geen foto-expeditie, maar het moet een lekker ontspannen privévakantie worden.

  Maar kán ik wel op vakantie zonder mijn vertrouwde en volprezen EOS-systeem? Een paar rationele vragen zorgen voor de oplossing. Heb ik de allerhoogste pixelkwaliteit nodig? Want waar ga ik de foto’s eigenlijk voor gebruiken en met wie ga ik ze delen? Na een slapeloos nachtje woelen in bed, was het antwoord simpel. Die vlekkeloze kwaliteit is noodzakelijk voor mijn klanten en leuk om zelf op 100% te beleven in Photoshop, maar voor het vakantie-archief en zelfs pagina vullend in het jaarlijkse fotoboek zijn al die perfecte pixels een overkill. Bij vakantiefoto’s draait het toch vooral om (her)beleving. Dus heeft mijn gevoel het van mijn verstand verloren - zoals zo vaak - en blijft mijn EOS in Nederland.

  Dat wil overigens niet zeggen dat ik geen camera meeneem. Sinds een paar maanden ben ik namelijk in het bezit van een PowerShot G7X. Een ‘large sensor’ compactcamera die je ongemerkt een hele dag in je jaszak of handtas kunt hebben. Dat is ook zo met je telefoon, maar die mist veel van de fotofunctionaliteiten en -kwaliteiten van de G7X, zoals:
  • 14-bits RAW
  • optische zoomlens van 24 tot 100mm
  • lichtsterkte f/1.8 - f/2.8
  • 3-stops optische beeldstabilisatie
  • 1-inch sensor met 20 Mp
  • bruikbare ISO tot 1600
  • goede macrofunctie
  • ingebouwd 3-stops ND-filter
  en niet onbelangrijk 1080p video en Wi-Fi (voor remote shooting, gps)

  In theorie kan ik hiermee 90% van de foto’s maken, die ik anders met mijn EOS maak én bereik ik ook 90% van diens kwaliteit. Om dat te testen heb ik in de achtertuin met beide camera’s een landschapje geschoten, een portret gemaakt en een macro opgenomen. Op 100% zie je in Photoshop natuurlijk verschil en bij een portret is de achtergrond minder vervaagd, maar afgedrukt op A5 of op mijn iPad, ziet alleen een geoefend oog kleine verschillen. De resultaten van deze snelle test stellen me daarom ook in praktijk gerust en komende weken hoef ik dus niet meer wakker te liggen over de keuze van mijn vakantiecamera. Pffff.

  Of dat terecht is, laat ik weten bij terugkomst (klik hier). En ook al zouden alle foto’s ‘mislukt’ zijn dan hoeft het vakantieplezier daar niet minder om te zijn, want dat wordt gelukkig niet bepaald door mijn camera ;-)

  Fijne (foto)vakantie.


  • Herkenbaar! vrijdag 17 april 2015 15:43:02
   Geplaatst door: Joke
   Zo herkenbaar! Ik had inmiddels een tas vol van dik 10 kg! Ik heb mijn 100D en macrolens gehouden, verder vanwege fysieke problemen de rest ingeruild met pijn in mijn hart, dat dan weer wel. Overgestapt op een Fujifilm systeemcamera met drie lenzen, super kwaliteit met een gewicht van in totaal twee en een halve kilo! Zo jammer dat Canon nog geen systeemcamera heeft die aan mijn eisen voldoet. Het verschil in gewicht is echter echt een zegen :-) En de fotokwaliteit is echt top! En Engeland, je zult er van genieten, het is er echt zo mooi! Ben benieuwd naar de foto's :-)
  • Voor erbij zaterdag 18 april 2015 17:15:21
   Geplaatst door: Pieter Dhaeze
   Joke, bedankt voor je reactie. De keuze voor de PowerShot G7 X is uitsluitend omdat ik voor deze reis absoluut GEEN extra fotobagage (in gewicht of waarde) mee wil nemen. 'Spiegelloos systeem' (CSC) is wat mij betreft 'meer van hetzelfde' (body met losse lenzen), en verplicht toch weer tot een gevulde en dure - misschien iets kleinere - fototas. Echt compact (jaszak) met hoge beeldkwaliteit is 'large sensor'-compact met RAW en een lichtsterke lens, zoals de PowerShot G7 X. Dit type camera is veel meer vernieuwend dan CSC. De positie van mijn EOS-systeem staat dan ook onder geen beding ter discussie. Voor al mijn fotowerk presteert mijn EOS al vele jaren naar volle tevredenheid én zorgt ze voor onderscheidende fotografie. De PowerShot G7 X is daarom slechts een camera 'voor erbij'.
  • Heel logisch een Powershot donderdag 14 mei 2015 10:58:27
   Geplaatst door: bakkertheo99@gmail.com
   Keuze is heel logisch. Ik heb zelf meer als een jaar terug de voorganger een Canon Powershot G1X gekocht. Vooral vanwege beeldkwaliteit in RAW en grote sensor als in G7X. Verder ook zelfde sensorkwaliteit als canon 7D. In eerste gekocht voor straatfotografie waar ik geen zin had om een grote SLR mee te slepen en veel te opvallend. Zeer tevreden over resultaten qua beelden. Alleen batterijverbruik bedroevend, daarom drie extra batterijen gekocht zodat ik niet zonder kom te zitten.
  • vakantie zonder EOS donderdag 14 mei 2015 21:01:29
   Geplaatst door: Bert ten Brink
   Een zeilvakantie naar Griekenland geboekt ook ik bedacht mij wat ermee zou gaan tot de vrouw me terugfloot met Je neemt die handel toch niet mee he Dus ging er een powershot S100 mee Regelmatig baalde ik omdat ik mijn eos 400 miste Laatste vakantie naar Spanje toch mijn zin doorgedreven en mijn eos 6D ging mee . De powershot ? die zit in mijn fietstas of jaszak voor een snelle tussendoor shot zodat ik geen moment hoef te missen. Misschien tijd voor een upgrade ?
  • Dilemma vrijdag 15 mei 2015 13:21:29
   Geplaatst door: Ben Lassing
   Je beslissing werd makkelijker gemaakt door het krappe kwaliteitsverschil tussen beide opties. Maar als je die Powershot niet had, had je dan met die 7-10kg op je rug toch dagelijks gewandeld? Ik kon die keuze niet maken, dus was het een uitgemaakte zaak om de week Istanbul en de week IJsland m'n rug met 10kg op te zadelen. het is een sjouw, maar dan heb je ook wat... Het betrof twee bucketlist-items, dus kon ik niet zeggen: 'Ik kom wel een andere keer terug...' Toch blij dat ik het gedaan heb, al was het toch wat zwaar! Fijne vakantie in het mooie Engeland gewenst met mooie creatieve momenten.
  • Eos onderwater? vrijdag 19 juni 2015 07:59:20
   Geplaatst door: Hans
   Voor mij gaat de laatste tijd ook steeds vaker de G1x mee. Deze heb ik destijds gekocht vooral voor het fotograferen tijdens het beoevenen van één van mijn hobbies, duiken. Ik ervaar echter het gemak ede kwaliteit die voor mij meer dan voldoende zijn, ruimschoots opweegt tegen h et meeslepne van mijn eos met alle objectieven, flitsrer, etc.
  • mooie licht gewicht vrijdag 17 juli 2015 15:29:54
   Geplaatst door: Gert-Jan
   ook ik hou er niet van om tijdens mijn vakantie zwaarbepakt op pad te gaan en heb de Panasonic DMC lx 3 die al jaren mee op vakanties gaat dit jaar ingewisseld voor de Fuji X30 . prachtige beelden en lekker licht van gewicht.

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

 • Meesterlijk
  08-05-2024 22:21
 • reactie op mijn eerste video film met de R7
  26-04-2024 16:09
 • Filmpje ziet er al heel mooi uit
  26-04-2024 10:38
 • Sluiter wordt niet gesloten bij uitschakelen?
  29-03-2024 13:33
 • M modes
  26-12-2023 13:31

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.