Pieter Dhaeze

 • Vakantie zonder EOS (2) geplaatst op zondag 10 mei 2015 11:44:12 door pjcdhaeze

  Na ampele overwegingen en een onrustige nacht, had ik in april besloten om voor een vroege zomervakantie mijn EOS-systeem thuis te laten en ’slechts’ mijn PowerShot G7X mee te nemen (klik hier). Bij terugkomst een kort ervaringsverslag.

  Alles in één
  Het idee achter deze voor mij opmerkelijke keuze was om me wat minder fotograaf te voelen. Me tijdens vakantie niet voortdurend te vermoeien met ’door een kader’ te kijken, maar gewoon te genieten met mijn ogen (en geheugen). En ook om tijdens een lange wandeling niet een grote en dure fototas mee te hoeven sjouwen.
  In beide aspecten kun je natuurlijk prima voorzien door foto’s te maken met je telefoon, maar de G7X doet dat net allemaal wat beter, dankzij RAW, 20 Mp, 1-inch sensor, 24-100mm f/1.8-2.8, Av en M, macro, 3 stops ND-filter, 1080p video 30fps.

  Het kijken
  Ondanks dat ik mijn EOS niet bij me had, ben ik wel met een fotografisch oog rond blijven lopen: bijzondere perspectieven, vormen, structuren, interessante mensen, exotische natuur, doorkijkjes. En in bijna al die gevallen kon de G7X het beeld in mijn hoofd vertalen naar de gewenste foto. Ook omdat je dankzij de relatief grote sensor en de hoge lichtsterkte van de zoomlens, kunt spelen met scherptediepte.

  Natuurlijk had ook deze 'alleskunner' zijn beperkingen:
  • Zoals kaderen in de volle zon. Je mist de optische zoeker van een DSLR.
  • Scherpstellen bij macro. De autofocus is dan niet nauwkeurig genoeg en handmatig scherpstellen te omslachtig.
  • Snelheid AF. Voor 95% van de gevallen is de autofocus van de G7X snel genoeg. Maar bij een bewegend onderwerp of een snelle reeks opnamen, mis je net het beslissende moment.
  • Zoombereik. De 24mm is prima, maar 100mm is wat aan de korte kant. We kunnen dankzij de 20Mp echter nog wel bijsnijden tot 200mm en ruim 2500 pixels overhouden. Ruim voldoende voor een A4-print of voor full-HD.
  • Filters. In een zonnig land zijn een circulair polarisatie-, grijsverloop- en ND-filter eigenlijk onmisbaar. Helaas beschik ik niet over een adapter om deze filters op de G7X te gebruiken.
  • Extra accu nodig om hele dag te kunnen fotograferen.

  De cameratas
  De PowerShot G7X is slechts 10% van het gewicht en de waarde van een volle EOS-fototas. En dat was bij deze vakantie een groot gemak en hele geruststelling. Geen enkel moment was deze camera tot last of was ik verplicht hem in het oog houden. Lekker relaxed. En omdat deze ‘compactcamera’ zo moeiteloos mee te nemen was, heb ik ook meer foto’s gemaakt dan anders. Dat is van de ene kant een voordeel, maar bij thuiskomst toch ook wat extra werk.

  Terugkijkend
  Als ik terugkijk op de fotografische kant van deze vakantie, dan was het meenemen van een ‘large sensor’-compact als de PowerShot G7X een goede keuze op basis van de resulterende foto’s. De technische kwaliteit laat niet veel te wensen over. Scherpte, kleuren, helderheid en hoge ISO's zijn prima. Zelfs de interne flits doet netjes zijn werk. Video met de G7X is uitstekend. Voor wat betreft de creativiteit zouden langere sluitertijden (>1/2s) en handmatige scherpstelling welkom geweest zijn.

  Zou ik de volgende keer weer een G7X meenemen? Ja, maar misschien zou ik dan nog eerst een EOS 700D met EF-S 18-135mm in een kleine schoudertas proberen. Met tussenring voor macro en de drie genoemde filters. Dan blijf ik toch lichtbepakt in kilo's en euro’s en kan ik me creatief nog net iets meer uitleven. Want mijn foto-oog zal ik toch nooit thuis kunnen laten.

  Van de ruim 800 RAW-opnamen in 10 dagen (reis plus vakantie), hebben 300 foto’s de selectie in Lightroom CC overleefd. Hieronder een kleine selectie van verschillende onderwerpen: landschap, close-up, macro, natuur, portret, avond, actie, indoor.


  • vakantie met EOS denk ik toch maandag 11 mei 2015 18:54:43
   Geplaatst door: Frans Visser
   Hoi Pieter, Ik twijfelde om te reageren op deel 1, maar doe het nu ik deel 2 gelezen en gezien heb. Het is altijd lastig om veel materiaal mee te sjouwen. Of het nu voor werk of voor vakantie is. Ik vind het resultaat dat je laat zien (ik mis daarbij overigens de aangekondigde avond, actie en indoor) hartstikke mooi. En ik zou heel tevreden zijn als ik dat met mijn EOS spullen kan maken. Maar toch denk ik dat jij beter kan en meer uit de EOS haalt dan dat de G7X aan mogelijkheden biedt. Als je daar voor je vakantie tevreden mee bent, dan is dat natuurlijk prima. Voor mij is echter op vakantie fotograferen ook onderdeel van mijn hobby. En ik wil de vakantie ook graag gebruiken om dingen uit te proberen. En dat ik dan veel moet meesjouwen: het zij zo. Ik vind dat minder bezwaarlijk dan naderhand te moeten constateren dat ik niet die mooie foto's heb gemaakt die ik met de EOS had kunnen maken. Ter inspiratie hier de link naar de vakantiefoto's (echt waar!) van Scott Kelby. Hij bewerkt een en ander volgens mij wat zwaar in Lightroom en/of Photoshop, maar toch....ik denk niet dat hij een aantal van deze foto's had kunnen maken met de G7X: https://scottkelby.exposure.co/the-french-riviera
  • Twee kleine camera’s vrijdag 19 juni 2015 04:42:12
   Geplaatst door: Joef
   Omdat ik nooit kan kiezen heb ik op mijn vakantie alles maar meegenomen: een rugzak met EOS en zo meer (9 kg); een kleine Sony Cybershot RX-100 aan de broekriem en een Canon Powershot SX-50 in de hand. De laatste is een bridgecamera met ultra-zoom. Op de eerste wandelingen heb ik ook alles meegezeuld, maar de laatste dagen heb ik de grote rugzak in het hotel gelaten. Het sjouwen vind ik niet eens zo erg, maar het wisselen van de lenzen is zo’n gedoe, vooral in gezelschap van mensen die zelf nauwelijks foto’s maken. En je mist toch ook wel wat momenten terwijl je op zoek bent naar de meest geschikte lens. Dus de foto’s van groothoek tot normaal maak ik nu met de kleine Sony RX-100, de telezoom doe ik met de Canon SX-50. Alleen is het handmatig instellen bij dat soort camera’s lastig, dus maak ik de meeste foto’s op een automatische stand. Het levert geen foto’s van wereldklasse op, maar die maakte ik toch al niet. Al met al vind ik het resultaat zeer acceptabel.

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.