Canon PowerShot G3 X

Pieter Dhaeze woensdag 22 juli 2015

In reactie op de komst van spiegelloze systeemcamera’s heeft Canon met de introductie van de PowerShot GX-serie de weg ingeslagen van de ’Large sensor’-compactcamera’s. Een daadwerkelijk compact geheel met een relatief grote (1 inch) sensor voor veel mobiliteit, hogere beeldkwaliteit en RAW. Hoewel de PowerShot G1X (januari 2012) nog enkele kinderziektes vertoonde, zijn zijn opvolgers, de G1X II en de G7X, uitstekende all-round camera’s, die portabiliteit, flexibiliteit en beeldkwaliteit perfect combineren en daarmee ideale reis- en reportagecamera’s zijn (review G7X).

In juni 2015 is het derde model in deze serie gepresenteerd: de PowerShot G3X met als headliner zijn 25x optische zoomlens van 24 tot 600mm. Wij gingen ermee op pad.

G3X-580px

Ontwerp en uitvoering
Toen de eerste geruchten van de specificaties van de PowerShot G3X op internet verschenen met een zoomlens van 24mm naar 600mm en een sensor 1-inch (20 Mp), wisten we al dat de vormfactor duidelijk anders zou zijn dan van onze PowerShot G7X en dat het geen jaszakmodel zou worden. Nu we de PowerShot G3X in handen hebben, wordt die verwachting bevestigd. Deze superzoom ‘large sensor’-compact is namelijk geen ‘kleine jongen’ met een gewicht van 730 gram en net zo breed en hoog als een EOS 750D (zonder oogzoeker). Dat wil echter niet zeggen dat hij groot is. Ten eerste ligt hij met zijn afmetingen en gewicht prima in de hand. De forse lens is precies in balans met de body en zorgt dat je zonder statief toch heel stabiel kunt kaderen. Bovendien heb je een zoombereik van 24mm naar 600mm en als je dat met een APS-C EOS zou willen hebben dan moet je op een EOS 750D bijvoorbeeld een EF-S 15-85mm zetten en een EF 100-400mm bij de hand hebben. Zo’n combi weegt ruim 2,5 kg (555+575+1380g) en kost 2600 euro. De PowerShot G3X is voor zijn specs dus supercompact en relatief voordelig (adviesprijs € 969).

G3X-G7X-580px

Canon heeft de PowerShot G3X zonder veel poespas ontworpen en uitgevoerd. De camera is geen ‘beauty’ en oogt hoekig en pseudo-retro. We zijn blij met de fysieke knop voor belichtingscompensatie, met een flitsschoen (ook voor EVF) en met de ingebouwde flitser, die je met een beetje hulp ook indirect kunt laten flitsen. Het lcd-scherm met aanraakfunctie kan naar boven en beneden kantelen. De gekozen constructie lijkt ons wat storingsgevoelig en is ook niet praktisch bij verticale kadering. Het ‘aloude’ kantel-draai lcd-scherm van de laatste generatie EOS-camera en bijvoorbeeld de PowerShot SX60, blijft onze voorkeur houden en bovendien kun je een kantel-draai lcd-scherm bij transport beschermen door het naar binnen te klappen.

animatie

De 25x zoomlens neemt een prominente plaats in en heeft een grote draairing. Het lijkt een zoomring, maar kan eigenlijk alleen gebruikt worden om scherp te stellen of de ISO te wijzigen. Jammer, want ermee zoomen zou een natuurlijke handeling zijn. Nu moet je zoomen met een kleine hendel rond de ontspanner. Dat gaat prima, maar de zoomfunctie voor de ring op de lens zou toch een mooi alternatief geweest zijn.

g3x_24-600mm-580px

Een oogzoeker ontbreekt (optioneel: EVF-DC1, 239 euro) en dat is een gemis als je in de volle zon nauwkeurig wilt kaderen, want de zichtbaarheid is dan minder. Schaf je de EVF-DC1 aan, dan heeft dat wel als voordeel, dat je in de zoeker direct je foto’s kunt terugzien en de camera niet van je hoofd hoeft te halen en dus het onderwerp letterlijk in het oog kunt houden. Tevens is het kantelbaar, dus ook handig bij ‘moeilijke’ standpunten.

Stof- en spatwaterbestendig
De PowerShot G3X is een echte reiscamera en het is dan ook goed nieuws dat hij stof- en spatwaterbestendig is. Dus in een stoffige woestijn, een vochtig regenwoud of bij stuifsneeuw op de skipiste blijft de G3X ongestoord zijn werk doen.

Bediening en mogelijkheden
De meeste knopjes zitten op de juiste plaats. Het is soms even zoeken en wennen, maar na een dagje weet je alles blindelings op de camera te vinden. Ook de menu’s zijn duidelijk en dankzij de aanraakbediening kun je snel instellingen doen. Met My Menu, twee C-standen op het programmakeuzewiel en aparte functietoewijzing van knoppen, kun je de instellingen en bediening van deze camera geheel naar eigen hand zetten.

Een zoombereik van 24 naar 600mm vraagt wel enige assistentie bij het kaderen, want wanneer geheel ingezoomd is kan het onderwerp snel uit beeld verdwijnen. Op de lens zit dan ook een knopje wat het kader tijdelijk vergroot om zo het onderwerp opnieuw in beeld te brengen.

Video
Met de PowerShot G3X kun je ook prima 1080p (50 fps) video opnemen. De beeldstabilisatie zorgt voor een rustig beeld, zelfs als je gaat lopen. De autofocus houdt beweging netjes vast en met een aansluiting voor koptelefoon en microfoon heb je een volwaardige camcorder in de hand. Het ingebouwde 3-stops ND-filter geeft de mogelijkheid om ook bij veel licht met volle lensopening (=onscherpe achtergrond) te kunnen werken voor filmische resultaten.

Het is tegenwoordig een trend om een camera met zoveel functies vol te proppen, waarvan je uiteindelijk 90% nooit gebruikt. Canon heeft dit bij de PowerShot G3X niet gedaan en dat zorgt voor een korte speclijst (klik hier), met daarin echter wel alle praktische opties die nodig zijn om perfecte foto’s en video te maken. Opvallend voor een reiscamera is dat HDR en GPS ontbreken. HDR kan echter eenvoudig overgenomen worden door de camera in RAW (14-bits) te gebruiken en locatiegegevens kunnen dankzij wifi/nfc toegevoegd worden via de GPS van je telefoon. Dus beide opties zijn in de praktijk geen gemis.

IMG_0052-580px

De praktijk
De PowerShot G3X is een snelle en responsieve camera. Hij laat je zelden wachten. De autofocus is snel en doeltreffend, ook bij 600mm. De 25x zoomlens is een knap staaltje van techniek. In JPEG zie je geen vervorming, niet bij 24mm en ook niet bij 600mm. Tevens is de vignettering bij maximaal diafragma te verwaarlozen. Bij hoog contrast is een geringe chromatische aberratie zichtbaar, maar zeker niet storend. Ook de beeldstabilisatie verdient een applausje en is in de praktijk vier stops. Dat wil zeggen dat je bij 600mm met 1/40s nog scherp uit de hand kunt fotograferen, mits je stabiel staat met gebruik van de EVF. Ook de beeldscherpte van de lens laat weinig te wensen over en zelfs de hoeken zien er netjes uit.

IMG_0015 (2)-189px IMG_0032-189px IMG_0067-189px
IMG_0127-189px IMG_0144-189px IMG_0146-189px
     
Accu
De gehele aansturing van de PowerShot G3X (zoeker, scherpstelling, zoomen en sluiter) is elektronisch en belast het vermogen van de accu. Als je echter niet (veel) flitst of filmt, dan is de capaciteit van de accu van de G3X voldoende voor een dagje onbezorgd fotograferen. Het is desondanks toch raadzaam om onderweg een reserve-accu bij de hand te hebben.

De beeldkwaliteit van de PowerShot G3X is prima in orde en dankzij de relatief grote sensor is ISO 1600 geen probleem. Dit hadden we ook al gezien bij de PowerShot G7X, die dezelfde sensor heeft. Bij nog hogere ISO’s wordt wel een korrel duidelijk, maar omdat contrast en kleuren zelfs bij ISO 6400 geen krimp geven, blijven die beelden prima bruikbaar op full-HD of op A4. Dit is duidelijk een voordeel ten opzichte van de PowerShot SX60 - ook een all-in-one reiscamera - die vanaf ISO 400 zichtbaar moet inleveren op beeldkwaliteit. Als je met de PowerShot G3X bij lage ISO in RAW fotografeert, dan is het mogelijk om groot formaat te publiceren en is zelfs een afdruk van 90 bij 60cm geen enkel probleem.

Geheel stil
In bepaalde situaties is het prettig dat een camera geen geluid maakt bij het nemen van een foto. Omdat de PowerShot geen fysieke sluiter heeft, zorgt de mute-optie dat je niets hoort als je een opname maakt. Deze ‘stealth’-modus maakt je nagenoeg onzichtbaar tijdens ceremoniële evenementen of in exotische heiligdommen en dat kan unieke foto’s opleveren.

Samenvatting
De PowerShot G7X heeft bewezen een bijzonder handige en goede reis- en reportage-camera te zijn (klik hier). Op safari of in een dierentuin komt hij ‘reach’ tekort en is de PowerShot G3X een veel beter alternatief. Het voelt machtig om een olifant of vogel zo dichtbij te kunnen halen. Je zou daarvoor ook de PowerShot SX60 kunnen gebruiken (review), maar dan moet het licht altijd goed zijn en mogen ISO’s de 400 niet passeren.

Wij zijn positief verrast door de mogelijkheden en prestaties van de PowerShot G3X en het is voor elke lichtbepakte reis- en reportagefotograaf een heel interessant all-in-one, high-end alternatief.

Onze verbeterpuntjes:
• De lens is te weinig lichtsterk. Liever 24-400mm en dan f/2-f/4
• Kantel-draai lcd-scherm (variangle) in plaats van alleen kantel
• Automatisch lenskapje à la G7X
• Kortere scherpstelafstand voor (nog) betere macro’s
• Beeldstijlen in plaats van My Colors

Camera mee op vakantie

Welke camera neem jij mee op vakantie?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.