Nieuw | Lightroom CC/6 update 4

Pieter Dhaeze donderdag 28 januari 2016

Dat wij op de redactie blij zijn met Lightroom zal geen geheim zijn gezien de vele artikelen op EOSzine.nl (klik hier) en de boeken die we erover geschreven hebben (klik hier). En Adobe blijft ons verrassen. Zo hebben we het recente Nevel verwijderen in onze receptuur opgenomen en zijn ook een HDR (Ctrl-H) en panorama maken (Ctrl-M) veelgebruikte functies geworden.

Panorama-uitvullen

Update CC/6 versie 4
Eind januari 2016 heeft Adobe in versie 6.4 en CC 2015.4 een nieuw staaltje van hun innovatieve denken toegevoegd met de introductie van de optie Grens verdraaien in het dialoogvenster Panorama samenvoegen. Als je een panorama maakt, dan ‘leest’ de software de vervorming van de lens en ‘verbuigt’ Lightroom het beeld zodanig dat er een naadloze verbinding tussen de overlappende foto’s ontstaat. Een perfecte methode, maar het zorgt wel voor witte segmenten rondom het eindresultaat.
LR-updatesDie kun je eenvoudig van het panorama afsnijden of later in Photoshop opvullen. Wil je echter het maximale pixelformaat van de montage behouden, dan is dat nu mogelijk met de nieuwe optie Grens verdraaien (Boundary Warp) of het voor ons meer begrijpelijke Panorama uitvullen.
Als je in het dialoogvenster Panorama uitvullen de optie Automatisch uitsnijden uitzet, dan kun je met de schuifregelaar van Grens verdraaien, de pixels zo uitsmeren dat de witte delen worden opgevuld. Niet oor de uiterste pixels te kopiëren, maar door vanuit het midden pixels toe te voegen tot de witruimte volledig gedicht is. Waanzinnig. Pixels bijvoegen betekent natuurlijk wel dat de scherpte iets af kan nemen, maar omdat je in RAW werkt, zal het lokale kwaliteitsverlies alleen op 100% te zien zijn.
Aarzel dus niet en update Lightroom CC/6 naar versie 4!

Beamer

Heb jij een beamer en gebruik je hem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.