EOS 80D | Remote video

door Pieter Dhaeze op vrijdag 03 juni 2016

Met verschillende EOS-camera’s is het mogelijk om via de ingebouwde wifi direct contact te maken met een smartphone of tablet en zo met de gratis app Camera Connect draadloos en op afstand foto’s te maken, waarbij je het live view-beeld van de camera op je mobiele apparaat ziet. Handig. Zo hebben we met de EOS 70D destijds een vogelkastje gefotografeerd (klik hier).

Wil je echter op dezelfde manier video opnemen, dan is dat met EOS 70D helaas niet mogelijk. Je krijgt de melding dat de camera wifi niet kan combineren met video. Hoewel een klein gemis, is het toch goed nieuws dat zijn opvolger, de EOS 80D, wel beschikt over ‘remote video’.

Remote video
De voordelen van het bedienen van een camera op afstand is al vele decennia bekend. Je hebt als fotograaf veel meer bewegingsvrijheid en onscherpte door het indrukken van de ontspanner blijft achterwege. Met de komst van live view in het digitale tijdperk heeft de afstandbediening van een camera een extra dimensie gekregen, omdat je nu zelfs het kaderbeeld op je smartphone of tablet kunt bekijken. Je hoeft dan dus ook niet meer het onderwerp direct in zicht te hebben en je kunt van ‘om een hoekje een foto’ nemen, als ware het een periscoop. Ideaal om schichtige of gevaarlijke onderwerpen dicht te benaderen of paparazzo te spelen.

EOS 80D wifi-580px

Zoals gezegd was de ‘remote’-functie bij verschillende PowerShot- en EOS-camera’s alleen te gebruiken om foto’s mee te maken. Met de komst van de EOS 80D kun je met wifi, de Camera Connect app en een mobiel apparaat ook op afstand video opnemen. De procedure is heel simpel:

  • activeer de wifi op de EOS 80D. De camera maakt een eigen hotspot.
  • download de Camera Connect app (iOS, Android) op smartphone/tablet
  • kies op smartphone/tablet de wifi-spot van de camera
  • doorloop het wifi-menu op de camera om smartphone/tablet te koppelen
  • start de Camera Connect app en kies de optie Remote shooting

Als de camera op de video-stand staat, dan zie je het filmkader (16:9) op je smartphone/tablet. Je kunt de video starten en stoppen, je kunt het scherpstelpunt kiezen en je kunt diafragma, sluitertijd en ISO op je smartphone/tablet veranderen. En dat is eigenlijk alles. Het enige aandachtspunt is dat wanneer camera of smartphone/tablet in slaapstand komen, de wifi-verbinding wordt verbroken en bij ontwaken mogelijk niet automatisch hersteld wordt.

EOS 80D camera-connect00 EOS 80D camera-connect01-285px
EOS 80D camera-connect02-285px EOS 80D video-stand-285px
   
High speed
Vergeet niet dat je bijvoorbeeld met Lightroom losse frames uit een video kunt halen. Je hebt dan foto’s van 1920 bij 1080 pixels (tot A4 print) die gemaakt zijn met 60 beeldjes per seconde. Daar zit altijd wel het beslissende moment tussen!
 

EOS 80D camera-connect03-580px

Samenvatting
Een af- en aanvliegende tuinvogel naar een nestkastje filmen vanuit je luie stoel is met de nieuwe ‘remote video’-functie van de EOS 80D geen enkel probleem meer. Je kunt de opname eenvoudig starten en stoppen, zodat je altijd de actie in beeld hebt.
Maar ook voor vloggers is ‘remote video’ een handig stukje gereedschap en kun je nog gemakkelijker in je eentje clipjes opnemen.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.