Oplossing 'Prijs'-vraag

door Pieter Dhaeze op vrijdag 01 juli 2016

Twee weken geleden hebben we onderstaande 'prijs'-vraag online gezet over de functie en de prijs van een voorwerp uit 1913. We hebben veel inzendingen gehad en onderstaand de uitslag.

Het is dus een petroleumlamp die 100 jaar geleden in de doka gebruikt werd. Voor het 'luttele' bedrag van 95 guldencenten. De gelukkige winnaars zijn Patrick L. en Wim V. die hierover bericht zullen ontvangen en een vergroting van 60 bij 40 cm uit een Canon iPF6450 van hun beste foto toegestuurd krijgen.

Doka-lamp-oplossing

Regelmatig ga ik in de buurt even een praatje maken bij een garagehouder in ruste. Hij is elke dag nog onder de brug te vinden, maar legt zijn gereedschap direct aan de kant als hij mij aan ziet komen. Gezellig even bijkletsen. Onderwerpen genoeg, want behalve dat hij alles weet van autotechniek en ook uitermate goed geïnformeerd over wat er in de wereld aan de hand is, is het ook een echte verzamelaar. Niet zelden komt hij met een trotse blik aangelopen met zijn nieuwste aanwinst, variërend van een oude kassa tot een complete benzinepomp van voor de oorlog. Behalve dat hij ze altijd volledig restaureert, weet hij ook heel de geschiedenis van het betreffende collectors-item. Super interessant en leerzaam. De tijd vliegt altijd voorbij.

prijsvraag20160530-klein

Vorige week vertelde hij me, dat hij ook voor mij een leuk historisch voorwerp op de kop had weten te tikken. Hij moest er nog even een doekje over halen, maar de volgende keer zou ik zijn nieuwste aanwinst mogen aanschouwen. Best spannend en toen ik naar zijn garage liep, vroeg ik me af wat hij voor mij in petto had.

Toen ik binnenkwam begon hij te glunderen en liep hij naar het magazijn om terug te keren met een replica van de Leonidas Prijscourant 1913. Dat is geen boek over (Leonidas) bonbons, maar het eerste postorderboek van Nederland. Echt ongelooflijk dat ze 100 jaar geleden zo’n uitgave konden maken. Ruim 2000 producten uiteenlopend van fietsen en munitie tot korsetten en niespoeder. Allemaal netjes voorzien van een pentekening, tekst en een prijs. Volledig opgemaakt zonder digitale techniek. Indrukwekkend. Ik dacht dat dit de verrassing was, maar hij verwees me naar pagina 105. Daar werd ik getroffen door een waanzinnig assortiment met fotospullen. Ook toen had je al veel accessoires. Links onderaan wees hij mij op een bijzonder product. Of ik wist wat het was? Ik stond echt met mijn mond vol tanden, toen hij het voorwerp daadwerkelijk achter zijn rug vandaan haalde. Wow. Een ……..! Ik heb er nooit bij stilgestaan, dat ze dat toen ook nodig hadden.
Zo blij als een kind heb ik het in ontvangst genomen en even later vol trots aan mijn vrouw laten zien. Ook zij wist niet van het bestaan. Ik vraag me af of jij weet waar het hier over gaat:

Wat is dit voor voorwerp, waar werd het specifiek voor gebruikt en wat kostte het in 1913 (in guldens)?

Stuur t/m 30 juni 2016 je antwoord in naar info@eoszine.nl o.v.v. prijsvraag. Onder de correcte inzenders verloten we een vergroting van 60 bij 40 cm van een foto naar keuze van de winnaar.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.