Nieuw | Lightroom CC 2015.6

door Pieter Dhaeze op woensdag 22 juni 2016

In de nieuwste versie van Lightroom CC, 2015.6, zijn weer een paar nieuwe opties geïntroduceerd. Je kunt nu HDR en Panorama’s maken met alleen Smart Previews. Handig als je RAW-bibliotheek niet online is en dus een extra reden om met Smart Previews te werken. Ook is de lijst met ondersteunde camera’s en lenzen verder uitgebreid.

Hoogtepunt is echter het loskoppelen van de transformaties uit het deelvenster Lenscorrecties, die nu ondergebracht zijn in het nieuwe deelvenster Transformatie. In deze workshop een korte uitleg over de werking en mogelijkheden van de nieuwe optie Upright met instructies (Guided Upright).

5D3_5822-2-285px 5D3_5822-285px
 Handmatig en visueel aangepast: niet exact  Exact aangepast met Guided Upright

Upright met instructies
Bij architectuurfotografie is het vaak gewenst dat de lijnen van de gebouwen volgens strikte lijnen lopen. Door lensafwijkingen en perspectivisch verloop is de kans op afwijkingen groot. Dankzij het deelvenster Lenscorrecties is het in Lightroom al enige tijd mogelijk om aberraties en perspectief te corrigeren. Hoewel er al enige automatisering heeft plaatsgevonden, is het exact herstellen van horizontaal en verticaal perspectiefverloop niet eenvoudig en redelijk tijdrovend.

lr-lenscorr-transf

Dat behoort nu met de nieuwe functie Upright met instructies tot het verleden. Door maximaal vier guidelines te trekken zet je elk gebouw volledig haaks. Het verloop moet niet te extreem zijn, maar als dat niet het geval is, dan zijn de resultaten heel acceptabel. De sturingspunten van reeds getrokken lijnen zijn te verplaatsen en dankzij X- en Y-verschuiving (Ctrl-Alt-slepen) kan men het uitsnijdvlak verplaatsen. Zo eenvoudig als we het hier beschrijven, zo eenvoudig is de werking. Wil je zien hoe je er in de praktijk mee aan de slag gaat, kijk dan de onderstaande video.

youtube-upright-guided

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.