Vakantie zonder RAW (deel 2)

door pjcdhaeze op zaterdag 06 augustus 2016

Voor veel mensen - en dus ook voor de vrijetijdsfotograaf - is de zomervakantie het fotografisch hoogtepunt van het jaar. Je bent in een andere - inspirerende - omgeving, ziet andere mensen en gebruiken en hebt meer tijd om met je camera op pad te gaan.

Voor het fotografisch aspect van mijn vakantie probeer ik altijd een uitdaging aan te gaan. Vroeger ging dat onder het motto ‘meer gereedschap = betere foto’s’, maar sinds vorig jaar ben ik aan het downscalen en heb voor de eerste keer mijn EOS niet meegenomen. De PowerShot G7X was echter een meer dan uitstekende vervanger. Niet alleen omdat de fotokwaliteit niet veel achterblijft bij die van een EOS, maar ook omdat hij zo lekker compact is. Hij past onopvallend in een ruime broekzak of kleine handtas. Daardoor voel je je minder fotograaf, loop je niet steeds achter de rest van de familie aan en neem je automatisch meer de gelegenheid om ook gewoon met je ogen van mooie dingen te genieten, zonder er altijd via de zoeker van je camera naar te kijken. Lees mijn blog hoe het in 2015 vergaan is met ‘Een vakantie zonder EOS’ (klik hier).

Dit jaar zocht ik een andere uitdaging en vond die in ‘Een vakantie zonder RAW’ (klik hier). Ik had natuurlijk gewoon mijn PowerShot G7X mee kunnen nemen en die op JPEG kunnen zetten, maar dan zou ik de neiging gehad hebben om toch af en toe over te schakelen op RAW. Om mezelf niet in die verleiding te brengen, heb ik daarom als fotogereedschap alleen een PowerShot SX720 tussen mijn sokken in de koffer gedaan. Deze camera kán alleen in JPEG fotograferen.

Ik was behoorlijk onder de indruk van de SX720 ten tijde van onze review (klik hier) en met een brandpuntbereik van 24 tot 960 mm eq. kun je bij heel veel onderwerpen tot onderscheidende foto’s komen. Met zijn groothoek fotografeer je eenvoudig een weids landschap of groot gebouw. Zoom iets in en maak een reeks overlappende foto’s, dan monteer je die in een handomdraai tot een panorama (klik hier). Tussen de 200 en 400mm maak je mooie portretten en kun je ook perspectief verdichten. Zoom je helemaal in, dan worden vogeltjes en insecten - maar ook abstracte details - close-up kadervullend en kun je verre onderwerpen in beeld brengen, die voor andere camera’s buiten bereik blijven. Met één druk op de knop maak je ook nog eens full-HD video. Dat alles in een goed in de hand liggende camera met een prima bediening.

Met de genoemde eigenschappen verslaat de PowerShot SX720 de camera van een mobiele telefoon op alle fronten. Met de Camera Connect app konden we bovendien foto’s snel via onze telefoon versturen naar het thuisfront.

Zoals verwacht zijn de resultaten met de PowerShot SX720 prima in orde voor de gewenste publicatievormen: full-HD beeldscherm en A4 print. Ruisonderdrukking die altijd wordt toegepast op JPEG is dan niet te zien. Enige twee ‘minder’-puntjes van deze compactcamera zijn de snelheid van de autofocus en de kans op clipping in de hooglichten. Als je je daar van bewust bent, dan hoeven die beperkingen geen problemen op te leveren tijdens een dagje uit.

We zijn dik tevreden over het gemak waarmee we dit jaar onze vakantiefoto’s hebben kunnen maken. Dat we niet steeds als ‘m/v de fotograaf’ hebben rondgelopen. En dat we toch met heel acceptabel beeldmateriaal thuis gekomen zijn, ook al is de PowerShot SX720 ‘slechts’ een compactcamera zonder RAW. We zijn benieuwd wat jij van de bovenstaande foto’s vindt en of jij je vakantiefoto’s maakt in RAW of in JPEG. Laat het ons hieronder weten!

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.