World Wide Photowalk 2016

door pjcdhaeze op maandag 03 oktober 2016

Jaarlijks organiseert de Amerikaanse fotograaf, Photoshop- en Lightroomexpert en fotoboekenschrijver Scott Kelby een World Wide Photowalk. Dit jaar op 1 oktober voor de negende keer. Fotografen ‘all over the world’ worden uitgenodigd om een ‘walk’ te organiseren of om aan een georganiseerde walk mee te doen.

Scott Kelby faciliteert dit door reclame te maken via zijn kanalen, door een website ervoor te onderhouden en door sponsoren aan te trekken, die prijzen beschikbaar stellen voor een verder redelijk vrijblijvende fotowedstrijd. Canon is hiervan de hoofdsponsor.
Belangrijkste doelen voor hem zijn het enthousiasmeren van de fotografie en het onderling in contact brengen van fotografen. Daarnaast heeft hij er een van zijn goede doelen aan gekoppeld (Springs of Hope Kenia, een organisatie voor weeskinderen).

Je schrijft je gratis in via de website voor een walk waar jij aan mee wil doen (in je eigen omgeving, of waar je die dag bent, of juist ergens waar je een keer min of meer begeleid wil rondlopen), maar je wordt uitgenodigd om een bijdrage aan het goede doel te geven.

Ik deed dit jaar voor de tweede keer mee en had gekozen voor de walk in Amsterdam, georganiseerd door fotograaf Frank Doorhof, overigens een goede bekende van Scott Kelby. We verzamelden voor het Centraal Station (alsof daar geen andere mensen samenkomen) en Frank was stipt te laat, omdat het zo druk was onderweg en de auto ook nog geparkeerd moest worden. Na een kort intro werd de ‘groepsfoto’ genomen en konden we achter Frank aan richting de Wallen, het voornaamste doel van deze fotowalk.

Het was lastig om de groep een beetje bij elkaar te houden, deels door de omvang van de groep (zo’n 35 personen), deels door het iets te hoge tempo van Frank, die telkens enthousiast verhalen vertellend over zijn belevenissen, de pas er goed in had. De groep was gemêleerd, met zelfs twee Amerikaanse dames die een tussenstop op weg naar Tanzania hadden aangegrepen om een walk met de fameuze ‘Frenk Doorhoof’ te maken door een dag langer in Amsterdam te blijven.

Een ieder beleeft zo’n tocht door hartje Amsterdam anders en het was leuk om te zien hoe sommige groepsgenoten zich tegelijk op een fotogenieke situatie of persoon richtten. Frank hielp ondertussen waar hij kon door mensen op een leuke scene te wijzen, zelf een bepaald standpunt te kiezen, of gewoonweg aan voorbijgangers te vragen of hij ze mocht fotograferen (iets dat een groepsgenoot niet durfde en dat net aan Frank vertelde). Leuk om te zien dat heel veel voorbijgangers daar eigenlijk helemaal geen bezwaar tegen hebben, maar juist wel de ‘dames van plezier’ achter de ramen, die achter de Oude Kerk duidelijk maakten dat ze niet gediend waren van zo’n ploeg paparazzi voor het raam.

Dat Frank wat te hard was gelopen bleek toen hij na een uur al bij het beoogde eindpunt was gekomen, maar een van de groepsgenoten wist er nog een mooie tweede lus van ruim een uur aan vast te breien en zo genoten we van nog veel meer stadstaferelen, een lekker zonnetje en het fotograferen van gebouwen, bruggetjes, de toeristische trekpleisters van Amsterdam en veel personen.

De foto’s worden komende dagen geüpload (vorige jaren kon je al vrij snel op Flickr groepjes foto’s binnen zien komen van een walk die dan net was afgelopen). Ik vind dat nog een van de aardigste dingen van zo’n walk (naast het ontmoeten van geestverwanten): zien wat een ander van eenzelfde situatie maakt. Vaak leer je daar het meeste van, dus eigenlijk pas na de walk zelf.

Ik zag dat er in Nederland alleen al zo’n 20 walks werden gehouden. Wereldwijd meer dan 1.000, met in totaal meer dan 24.000 deelnemers. Mocht je dit ook iets lijken, hou dan volgend jaar in augustus/september de websites hieronder in de gaten. Meestal worden de walks de eerste of tweede zaterdag van oktober gehouden. Leuk om op deze manier ook eens met fotografie en andere fotografen bezig te zijn!

Frans Visser

Meer informatie:
Website: http://worldwidephotowalk.com/
Scott Kelby: www.scottkelby.com
Goede doel Springs of Hope Kenia: http://springsofhopekenya.org/

Foto’s van de Amsterdam Walk 2016: https://www.flickr.com/groups/wwpw2016amsterdam/
Frank Doorhof heeft een filmpje van 7 minuten gemaakt met een ‘behind closed doors’. Zijn beeld van hoe de walk is verlopen, vanaf 2 minuut 34 krijg je een aardig beeld van waar we geweest zijn en hoe dat verliep: https://www.youtube.com/watch?v=8TQw_EMFOso

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.