Canon PowerZoom PZ-E1

door Pieter Dhaeze op donderdag 24 november 2016

Niet elke fotograaf is bezig met filmen en sommige accessoires kunnen dus aan onze aandacht ontsnappen, zoals de PowerZoom PZ-E1. Met deze module kun je vloeiend zoomen tijdens het opnemen van video. Dus wil je serieus gaan filmen met je EOS 80D, dan mag de PZ-E1 zeker niet ontbreken.

Zoomen tijdens filmen
Als je inzoomt voordat je een foto maakt, dan heb je niets te maken of dat vloeiend gebeurt en of de lens beweegt tijdens het zoomen. Als alles maar ‘stilstaat’ op het moment dat je de foto maakt. Bij video is dat anders. Dan moet het inzoomen vloeiend gaan en mag het beeld niet schokken. Dat doe je niet met de hand en de PowerZoom PZ-E1 is daarom hét aangewezen accessoire.

IMG_9839-189px IMG_9835-189px IMG_9834-189px

PowerZoom PZ-E1
Wat is een powerzoom? Dit is een video-module waarmee je mechanisch de zoomring van de lens kunt bedienen. Omdat dit motorisch gebeurt, kan de zoombeweging heel vloeiend zijn en kun je verschillende snelheden gebruiken.
Voor de consument heeft Canon de PowerZoom PZ-E1 ontwikkeld. Deze module is op dit moment alleen nog te gebruiken in combinatie met de EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS nanoUSM. Draadloze bediening vanaf telefoon/tablet met de Camera Connect-app is alleen mogelijk als de lens met module op een EOS 80D zit. 

Uitvoering en bediening
De PZ-E1 is een eenvoudig kastje met daarin een motortje dat een tandwieltje aandrijft (4x AAA). Het kan onder de genoemde EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS nanoUSM (review) geklikt worden, waarbij het tandwieltje in het tandrad in de zoomring valt. De elektronische contacten van de PZ-E1 laten de module via de lens communiceren met de EOS 80D. Het werkt allemaal heel simpel en de bediening is duidelijk.

youtube-pz-e1

De PZ-E1 heeft twee standen voor de zoomsnelheid (Slow/Fast), maar de snelheid kan ook geregeld worden met de mate waarin de schakelaar wordt ingeduwd. Ook kan de module nog op handmatig zoomen gezet worden.

PZ-E1
PowerZoom PZ-E1 kan zowel tijdens filmen als tijdens live view fotografie gebruikt worden. Wil je zonder live view (dus kaderen via de OVF) zoomen, dan is dat niet mogelijk.

Het zoomen gaat niet geruisloos. Je hoort het motortje en er is een kleine kans dat je ook nog een tikje hoort bij starten en stoppen. Een externe microfoon is daarom aan te bevelen. Het starten en stoppen van het zoomen gebeurt met enige vertraging, zodat de zoombeweging geleidelijk wordt ingezet en afgeremd. Wel zo mooi. Omdat de EOS 80D beschikt over Dual Pixels blijft tijdens het zoomen, dankzij Servo AF het onderwerp altijd scherp. Erg handig.

We merken dat het bedienen van de schakelaar kans geeft op beweging van de camera. Wil je dat voorkomen, activeer dan de wifi van de EOS 80D, koppel je telefoon/tablet en start de Camera Connect-app van Canon. Je krijgt dan het zoekerbeeld van de camera in live view te zien en twee besturingselementen om in en uit te zoomen. Je kunt vanuit de app de video ook starten en stoppen en ook de belichting regelen. Ideaal dus voor vloggers om hun selfideo’s vanaf hun eigen standpunt zelf te kunnen regelen zonder steeds naar de camera te hoeven lopen. 

Samenvatting
Film je met je EOS 80D en wil je vloeiend zoomen voor meer dynamiek in je video’s, kijk dan eens naar de PowerZoom PZ-E1. Samen met de EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS nanoUSM doet deze module wat hij moet doen en gebruik je dan bovendien de Camera Connect-app, dan wordt het een heel interessante investering voor iedereen die een stapje verder wil in de kwaliteit van zijn video-opnamen.

Wij hebben twee kleine puntjes. Bij de volgende versie willen we graag de mogelijkheid om een vaste zoomtijd in te kunnen stellen. Ook zou een lichtsterke lens met vast brandpunt interessant zijn, waarbij de zoommotor dan gebruikt kan worden als follow focus.

Meer informatie: klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.