Handmatig scherpstellen

door Pieter Dhaeze op woensdag 18 januari 2017

De autofocus van een camera is van onschatbare waarde voor veel foto-onderwerpen: sport, reportage, kinderen, actie. Zelfs bij een portretsessie is de snelheid en accuratesse van doorslaggevend belang bij het 'pakken' van het juiste moment van een gezichtsuitdrukking of van een mooie pose. Bij macrofotografie is het in sommige gevallen nauwkeuriger om handmatig scherp te stellen. De scherptediepte bij 1 op 1 macro’s is soms niet meer dan een millimeter en het scherpstelpunt dient dan tot op de pixel juist te zijn. In deze workshop (en video) laten we zien hoe je dat doet op een EOS 80D met live view en 10x beeldvergroten.

Manual focus
Standaard fotografeer je waarschijnlijk met de autofocus (AF) geactiveerd. Wil je overschakelen naar handmatig scherpstellen (Manual Focus, MF), dan kan dat bij een EOS-camera met een EF/EF-S lens heel simpel door de betreffende schakelaar op de lens om te zetten van AF naar MF. Als je daarna aan de scherpstelring van de lens draait, dan zie je in de zoeker het scherpstelpunt naar voor en achter verschuiven. Heb je een lens met een schaalverdeling, dan zie je de afstand tot het scherpstelpunt bovenop de lens.

af-mf

Om het juiste scherpstelpunt heel precies zien door een optische zoeker van een camera is niet eenvoudig, maar als je het lcd-scherm als zoeker gebruikt (live view) dan wordt handmatig scherpstellen meteen een stuk eenvoudiger. Bovendien kun je op EOS-camera’s die beschikken over live view, ‘inzoomen’ op het zoekerbeeld met een factor 5 of zelfs 10x. Bij die laatste zoomfactor kijk je door de lens op pixelniveau naar het onderwerp. Nauwkeuriger scherpstellen is niet mogelijk.

Om de maximale scherpte te verkrijgen, moet je ook bewegingsonscherpte en diffractie voorkomen. Dus zorg dat camera op een stabiel statief staat en zet een wapperend onderwerp tijdelijk vast met een klemmetje of gebruik een windschermpje. Vermijd diafragma's kleiner dan f/8. Dus géén f/32! Gebruik tevens een afstandsbediening en zet de zelfontspanner op 2 seconde.
Wil je zien hoe dit in de praktijk gaat, kijk dan naar onderstaande tutorial op YouTube.

youtube-manualfocus

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.