Dick Jeukens | MP-E 65mm 2.8

door Dick Jeukens op dinsdag 20 juni 2017

Het werken met een 1:1 macrolens is soms al een sport op zich, maar met de MP-E 65mm f/2.8 1-5x wordt het een ‘buitencategorie’. Door zijn enorme vergrotingsfactor en het handmatig scherpstellen is het werken binnen tienden van millimeters een hele opgave, waarbij vaak diepe zuchten worden geslaakt.

Canon_MP-E65mm image003-klein

De foto’s in dit project zijn gemaakt van glasplaatjes met een reliëf en andere glazen objecten, waarbij combinaties van die twee tot verrassende resultaten leiden. Voeg daar flitsers aan toe die voorzien zijn van kleurenfilters en de verrassing gaat over in verbazing.
Natuurlijk heb ik het licht niet zomaar op het glas laten vallen, maar heb daarvoor een box gemaakt met een lichtbak voorzien van opaalglas als achtergrond. In die box staan aan de linker- en rechterkant een soort schuifdeuren, waarmee ik de hoeveelheid binnenvallend licht kan sturen. Tevens is het op die manier mogelijk om het licht voor of achter het onderwerp te laten vallen. Combineer dat met het tegenlichteffect van de lichtbak en je maakt interessante en intrigerende opnamen.

Dick-Jeukens-0271-klein Dick-Jeukens-0303-klein Dick-Jeukens-0351-klein
Dick-Jeukens-1208-klein Dick-Jeukens-176-klein Dick-Jeukens-5598-klein

Wel wil ik nog even vermelden dat nabewerking op de foto’s noodzakelijk is. Het glas is geen kristal, waardoor het veel onzuiverheden bevat, die je relatief eenvoudig in Photoshop kunt verwijderen.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.