Als multinational is Canon een van de bedrijven die wereldwijd jaarlijks de meeste patenten aanvraagt. Dat geeft aan dat Canon veel investeert in R&D en innovatie hoog in het vaandel heeft staan. Dat zie je ook terug bij de ontwikkeling van hun lenzen, waarbij zij momenteel de enige fabrikant zijn die een lens aanbiedt met ingebouwd led-licht rond de frontlens. Het eerste model was de EF-M 28mm 3.5 Macro (review) in 2016 en dit jaar is de EF-S 35mm f/2.8 IS STM Macro geïntroduceerd, waarvan hier een nadere kennismaking.
35mm 1:1 en led-licht
Voordat we ingaan op de specificaties, mogelijkheden en de beeldkwaliteit van de EF-S 35mm f/2.8 IS STM Macro staan we eerste even stil bij twee zaken:
- een brandpunt van 35mm voor 1:1 macro.
- het nut van een frontring led-licht.
• 35mm
Voor 1:1 macrofotografie van vooral insecten is een brandpunt van 100mm of meer gewenst. Je hebt dan een relatief grote werkafstand, geen perspectiefvervorming en door de kleine beeldhoek heb je geen last van een eventueel storende omgeving. Bij de EF-S 60mm f/2.8 Macro hebben we al gezien dat je bij dat brandpunt al behoorlijk dicht op het onderwerp komt voor 1:1 en dat ook de proporties van het onderwerp minder goed in verhouding zijn.
Bij een macrolens met een brandpunt van 35mm worden werkafstand en ‘vervorming’ nog veel extremer. Wil je met de EF-S 35mm f/2.8 een 1:1 macro maken, dan is het onderwerp iets meer dan 2 cm van de frontlens. Een insect is dan al lang gevlogen en ook neem je met lens en camera veel licht weg bij het onderwerp. Ook veranderen de verhoudingen van het onderwerp. Bij 1:1 macro’s met deze lens, mag het onderwerp dus niet weg kunnen vliegen of lopen en zul je ook je belichting goed in de hand moeten hebben. Een werkafstand van 10 cm is veel praktischer en dan maak je met deze lens mooie close-ups.
Beeldhoek en werkafstand van EF-S 35mm f/2.8 en van EF 100mm f/2.8. Let bij onderstaande foto's op grootte van de neus en vorm van ogen en mond (vervorming) en op de breedte van de achtergrond (bij 35mm zie je meer achtergrond)
|
• LED-ringlicht
Het ringlicht op de EF-S 35mm f/2.8 bestaat uit twee segmenten, links en rechts van de frontlens. De lampjes kunnen in twee intensiteiten branden en de bediening gebeurt met een knopje op de lens. Ze kunnen beide worden aangezet of afzonderlijk links/rechts (langer indrukken).
Het bereik van het ringlicht is afhankelijk van de hoeveelheid omgevingslicht. Bij 7 à 8 Ev (f/2.8, 1/50s en ISO 400) kun je een onderwerp op 10 cm van de frontlens redelijk zacht invullen. Is er veel meer licht, zoals buiten in de zon, dan is het bereik nihil. Werk je in het half duister, dan wordt het ringlicht het hoofdlicht en dat geeft relatief harde resultaten. Het licht valt ook altijd relatief recht op het onderwerp en een los LED-lampje zou dan een beter alternatief kunnen zijn. De kleurtemperatuur van het LED-licht is 5800K (volgens Lightroom).
Uitvoering
De EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM 1:1 is eigenlijk een gewone 35mm lens voor APS-C, die op een dergelijke camera een beeldhoek heeft overeenkomstig een lens met brandpunt van 56mm op een full-frame camera. Omdat de kortste scherpstelafstand 13 cm is, kun je er 1:1 macro’s mee maken. Met de genoemde beeldhoek is het echter ook een prima lichtsterke reportage- en portretlens.
Rond de frontlens is een LED-licht geplaatst bestaande uit twee segmenten, die samen of onafhankelijk aan/uit gezet kunnen worden. Het betreffende knopje zit op de lens, maar is moeilijk op gevoel te vinden en in te drukken. De LED-lampjes betrekken hun stroom uit de camera. Wil je het LED-licht niet gebruiken, dan kun je een soort zonnekapje voorschroeven voor minder lensspiegeling en beter contrast.
De EF-S 35mm f/2.8 IS is voorzien van beeldstabilisatie (4 stops) en heeft ook een ring voor handmatig scherpstellen. Deze heeft echter een heel losse slag en omdat er ook geen afstandsaanduiding op de lens zit, is het niet duidelijk in welk scherpstelbereik je handmatig aan het scherpstellen bent.
Ringlicht en belichting Werk je in de Av-stand en je gebruikt het ringlicht, dan bestaat de kans dat de camera het extra licht op het onderwerp corrigeert met een kortere sluitertijd of lagere ISO, waardoor niet het onderwerp helderder wordt, maar de achtergrond (buiten bereik van het ringlicht) donkerder wordt. De belichting handmatig regelen geeft dan meer controle over de balans tussen onderwerp en achtergrond. |
Prestaties
De automatische scherpstelling van deze lens is snel, nauwkeurig en geluidloos. De beeldkwaliteit (scherpte, contrast, kleur) is hoog en vergelijkbaar met bijvoorbeeld de EF 35mm f/2 IS. Bij f/2.8 is er enige vignettering en hoekonscherpte, maar bij f/4 is dat nagenoeg verdwenen. Ook de chromatische aberratie en tonvervorming zijn minimaal en zonder veel kwaliteitsverlies te corrigeren.
|
|
|
EF-S 35mm f/2.8 @ f/2.8 |
EF-S 35mm f/2.8 @ f/4 |
EF-S 35mm f/2.8 @ f/5.6 |
|
|
|
EF 35mm f/2 @ f/2.8 |
EF 35mm f/2 @ f/4 |
EF 35mm f/2 @ f/5.6 |
De beeldkwaliteit is dus bijna identiek aan de genoemde EF 35mm f/2 IS en dat geldt ook voor het bokeh. Het karakter van de achtergrondonscherpte is van beide lenzen heel aansprekend.
Vergelijking bokeh
|
|
|
EF 35mm f/2 @ f/2.8 |
EF-S 35mm f/2.8 @ f/2.8 |
EF-S 35mm f/2.8 @ f/2.8 |
Samenvatting
De EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM is een prima aanvulling op het aanbod van lenzen voor EOS-camera’s met een APS-C sensor (EOS-M met adapter). Zowel het korte brandpunt als het vermogen van het ringlicht zorgen voor enige beperking van de praktische inzetbaarheid, maar als je binnen veel close-up fotografeert (food en kleine producten), portretten maakt of op reportage bent, dan is deze EF-S 35mm een prima all-rounder met een hoge beeldkwaliteit. Deze lens zou bijvoorbeeld op een bruiloft goed van pas komen: detail van de ringen en boeket, onderdelen van de bruidstaart of kleding, de ceremonie en portretten van de gasten. Allemaal met dezelfde lens.
Specificaties EF-S 35mm f/2.8 IS STM: klik hier