Geld verdienen met stockfoto's! Of niet?

door pjcdhaeze op dinsdag 11 juli 2017

Een tijd terug heb ik een serie geschreven over Editorial Stockfoto’s met de onderwerpen: Actualiteit in beeld, China’s vergrijzing, Obesitas in China en China’s overbevolking. Voor de lezers die geen ervaring hebben met de stock industry: Naast Editorial bestaan ook nog de licenties Royalty Free (RF) en Rights Managed (RM).

Een RF foto van Paul Clark, een Britse acteur gespecialiseerd in actie en martial arts, waarmee ik een model release ben overeengekomen.
 

Royalty Free (RF) foto’s kunnen commercieel worden toegepast en gaan meestal vergezeld van een model of property release, aangeleverd door de betreffende contributor. Zeker wanneer het beelden betreft met modellen, gefotografeerd op bijzondere locaties is een model en/of property release een must. Een model release is een standaard overeenkomst waarmee het model de fotograaf toestemming geeft de foto’s voor commerciële doeleinden te gebruiken. Het spreekt voor zich dat stockfoto’s met een of meerdere modellen zodoende hoge investeringen vragen. Maar goed, RF stockfoto’s verkopen ook beter dan editorial, of niet? Daar kom ik zo nog op terug.

Een RF foto van night time urban dynamism in Beijing waarin alle logo’s en copyright-gevoelige beeldelementen zorgvuldig zijn verwijderd.
 

Rights managed (RM) is een licentietype dat wordt verkocht voor eenmalig gebruik van de betreffende stockfoto, gebaseerd op gebruiksinformatie van de koper zoals formaat, oplage enzovoorts. Het staat de koper toe om de stockfoto vervolgens op een bepaalde specifieke manier te gebruiken. En soms wordt er zelfs een exclusief gebruiksrecht voor een bepaalde duur overeengekomen. Vooral Getty Images is een Stock Agency dat veel beeldmateriaal met de (inmiddels klassieke) RM licentie aanbiedt.

Een RF foto van onherkenbare personen (motion blur) op een voetgangersbrug. Alle Logo’s en copyright-gevoelige beeldelementen zijn verwijderd.
 

Maar we gaan nog even dieper in op het onderwerp RF stockfoto’s. Toen ik mijn start maakte in de stock industry was ik, gebaseerd op mijn research, van mening dat je een stock portfolio moet opbouwen met zoveel mogelijk RF foto’s. En dat hoeven niet uitsluitend geënsceneerde modellenshoots te zijn, want de meeste landschappen of wild life shots kun je ook verkopen als RF. En zelfs stadsbeelden waar logo’s en andere copyrightgevoelige elementen zijn verwijderd worden vaak als RF gebruikt.

Kunt u het allemaal nog een beetje volgen? Enfin, het heeft mij veel tijd gekost om te begrijpen hoe het allemaal werkt in de stock industry. Want ondanks dat er legio websites over vol worden geschreven, is er geen echte handleiding op het Internet te vinden dat kernbegrippen en protocollen inzichtelijk maakt. Want zo heeft elke stock agency z’n eigen submission guidelines en quality check policy. Wanneer een of meerdere van je ingezonden foto’s worden geweigerd begrijp je vaak niet waarom.

Editorial Portretfoto’s van mensen die in Tilburg de recente Koningsdag vierden. Gezien het portretrecht dus geen commercieel gebruik.
 

Maar we blijven nog even bij het onderwerp Royalty Free foto’s. Door de jaren heen heb ik persoonlijk ervaren dat RF stockfoto’s niet per definitie beter verkopen dan editorial. Toegegeven, mijn all time best seller is een RF, maar dat zegt niet alles. Het overgrote deel van mijn huidige stock portfolio (6.000 foto’s) bestaat dan ook uit editorial. Bijvoorbeeld panning shots van personenauto’s in ‘n stadsbeeld verkopen als warme broodjes, ondanks dat ze niet als RF licentie kunnen worden aangeboden.

Een onschatbaar voordeel van editorial foto’s is dat ze tegen lage kosten kunnen worden geproduceerd. Het vergt doorgaans wat meer editing dan RF foto’s die in de meeste gevallen met geconditioneerd licht (studio) worden geschoten. Een succesvolle Amerikaanse stock shooter vertelde me eens dat het break even point van zijn RF foto’s ligt op twee jaar, gezien de hoge kosten! Door moordende concurrentie en overproductie is geld maken in de huidige stock industry echt niet gemakkelijk meer.

Een Editorial panningfoto van een BMW SUV in Beijing downtown. Ondanks de beperkingen van een editorial een goed verkopende stockfoto.
 

Op de Canon Experience Days op 7-8 oktober in Zaandam en 28-29 oktober in Brussel zal ik een presentatie geven over het fenomeen stock photo industry en de vraag beantwoorden of je er nog geld kunt maken met je foto’s. Daarom ga ik nu het gras niet voor m’n voeten wegmaaien. Bovendien is dit blog ook te beperkt om het onderwerp uit te diepen. Wel speel ik met het idee om bij voldoende animo er een serie workshops over te gaan ontwikkelen die ik kan organiseren bij diverse Canon dealers."

Maar nu eerst even m’n tanden zetten in de alle voorbereidingen voor de events. Want naast de stock photo presentatie heb ik ook enkele master classes over TS-E Tilt-Shift fotografie op het programma. Dat is al net zo specifiek als Stock Photography maar dan wat tecnischer van aard. Ennuhh, mijn excuus voor de overdaad aan Engelse termen in dit stuk, maar dat is de voertaal in de stock photo industry. Dus wen er alvast maar aan...

Tony Vingerhoets

Weelde, België, 9 juli 2017

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.