Scherpstelling | Touch-AF op EVF bij G1X III

door Pieter Dhaeze op maandag 05 februari 2018

Regelmatig verschijnen er nieuwe functies op camera’s die niet meteen in het oog springen van de media of de fotograaf. Toch kunnen ze heel interessant zijn. In dit artikel bespreken we in dat kader een nieuwe optie op de PowerShot G1X mark III, genaamd AF Aanraken & Verslepen oftewel Touch-AF van de EVF. Wat is het en hoe werkt het?

Touch-AF
Het aangeven van het scherpstelpunt (AF-punt) met je vinger op het aanraakgevoelig lcd-scherm van je camera, kennen we natuurlijk al redelijk lang. Echt superhandig bij zowel het nemen van foto’s als bij video. Zeker als de sensor beschikt over Dual Pixel AF. Bij filmen kun je het zelfs gebruiken om een zogeheten ‘focus pull’ van A naar B vloeiend en stil uit te voeren.

frame01

Touch-AF EVF
Als je echter kadert met de oogzoeker van de camera, dan kun je bij een EOS DSLR deze touch-AF functie helaas niet meer gebruiken. Dat zou eigenlijk toch wel handig zijn, want dan zou je je oog niet meer van de zoeker hoeven halen om een ander scherpstelpunt te kiezen. Je moet dat dan doen met een joystick of met de multi-controller achterop de camera, maar dat werkt niet altijd even soepeltjes.

Op de PowerShot G1X mark III is de oogzoeker niet optisch, maar een klein beeldschermpje (Electronic Viewfinder, EVF) dat exact hetzelfde beeld laat zien als het grote lcd-scherm. Canon heeft er nu bij deze camera voor gezorgd dat je bij gebruik van het EVF het grote lcd-scherm (of een gedeelte daarvan) als touchpad kunt gebruiken om zo het AF-punt in je EVF-oogzoeker te besturen, terwijl je de camera aan je oog hebt en dus het onderwerp continu in beeld hebt.

Je kunt Touch-AF van de EVF combineren met tracking en gezichtsherkenning en zo heb je nog meer snelheid en flexibiliteit van scherpstellen. Bij filmen is het schitterend om te zien hoe eenvoudig je dankzij Touch-AF én Dual Pixel AF een vloeiende en accurate focus pull kunt uitvoeren. Het viel ons daarbij op dat je bij de PowerShot G1X mark III totaal geen ‘focus breathing’ ziet van het kader. Echt gaaf.

 Instellingen
Om de Touch-AF van de EVF te activeren moet je die aanzetten. Standaard staat deze optie uit, want de kans bestaat dat je dan anders ongewild met je neus tegen het lcd-scherm komt en zo onbewust het AF-punt verplaatst. Dat gebeurt dan aan de linkerkant van het lcd-scherm. Wil je dat voorkomen en tóch altijd deze optie actief hebben, dan kun je het actieve deel van het lcd-scherm definiëren. Kies dan rechtsboven, want dan kun je als je door de EVF kijkt, met de duim van je rechterhand het AF-punt verslepen. Zet de Positioneer methode op Relatief, want dan kun je met korte bewegingen het AF-punt vanuit elke plaats in het zoekerkader naar de gewenste plek vegen.

menu-touch-af-evf-klein

Samenvatting
Misschien denk je na het lezen van dit artikel “waar gaat dit over?”. En die vraag is niet onterecht. Als je nog nooit door een EVF gekeken hebt en de functie AF Aanraken en Verslepen niet in de praktijk aan het werk gezien hebt, dan is het allemaal redelijk abstract. Bekijk dan toch eens het onderstaand filmpje (of klik hier), dan krijg je misschien een beter beeld van deze nieuwe AF-optie en ben je er op voorbereid als je je volgende camera koopt ;-)

youtube-touch-af-evf

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.