PowerShot G1X mark III | Gezichts-ID

door Pieter Dhaeze op dinsdag 13 februari 2018

Steeds meer camera’s beschikken over gezichtsherkenning. Als fotograaf kún je daarvan profiteren, met de nadruk op kunnen, want hoewel gezichtsherkenning op telefoons al volledig ingeburgerd is, wordt het slechts door een deel van de vrijetijdsfotografen echt in de praktijk gebruikt. Toch is het een interessante optie, vooral als je een PowerShot G1X mark III in de hand hebt en daarmee zelfs gezichten kunt registeren met naam en geboortedatum. Zonder enige inspanning kun je zo later in Lightroom elk bekend gezicht terugvinden. Handig voor het jaarlijkse fotoboek van de kinderen.

visual gezichts-id

Gezichts-ID
Gezichtsherkenning is het vermogen van een camera om uit de patronen van het zoekerbeeld twee ogen, een neus en een mond te onderscheiden. Gezichtsidentificatie (Gezichts-ID, Face-ID) gaat weer een stap verder, want dan wordt niet alleen dat patroon herkend, maar gebeurt dat zo nauwkeurig dat het aan een bepaald persoon kan worden gekoppeld. Zelfs vanuit verschillende aanzichten.

De PowerShot G1X mark III is de eerste Canon-camera waarin een dergelijke Gezichts-ID is ingebouwd. Het is mogelijk de gelaatsprofielen van twaalf personen vanuit verschillende hoeken te registreren in een database van de camera, die vervolgens gebruikt worden voor de naamsvermelding als één of meer van die personen in de zoeker verschijnen.

Met de juiste software kan later een selectie gemaakt worden op naam, zodat je nooit meer een bekende persoon - letterlijk - over het hoofd hoeft te zien in je fotoarchief. De persoonsgegevens worden niet in het trefwoordenveld in het fotobestand ingebakken, maar hebben een eigen plaats, die bijvoorbeeld ook door Lightroom kan worden uitgelezen. Als je dus je portretfoto’s gemaakt met de PowerShot G1X mark III importeert in Lightroom en vervolgende de weergavemodus Mensen activeert (sneltoets O), dan krijg je een overzichtelijk overzicht van de geregistreerde personen. Van hieruit kun je bijvoorbeeld eenvoudig een verzameling maken voor een fotojaarboek van de kinderen of het gezin.

Het instellen en registreren op de camera en de werking van Face-ID in Lightroom, kun je zien in onderstaande tutorial.

YouTube-face-id

Let op
Als je de Gezichts-ID activeert op de PowerShot G1X mark III, dan wordt dus bij elke foto van een geregistreerd persoon zijn/haar naam en geboortedatum naar het fotobestand geschreven en het kan bij delen van deze foto’s via internet ongewenst zijn dat deze bekend zijn. Als je vooraf weet dat je geen persoonsgegevens in de foto’s ingebakken wilt hebben, zet dan de optie Gezichts-ID uit op de camera. Als een foto al een Gezichts-id bevat, dan kun je dat verwijderen door bij het exporteren vanuit Lightroom alle metagegevens te laten verwijderen.

Samenvatting
Kunstmatige intelligentie en zelflerende systemen. Het lijkt voor veel (oudere) fotografen een soort science fiction, maar Gezichts-ID op de PowerShot G1X mark III bewijst dat de toekomst al vandaag is. Hopelijk zien we het op korte termijn ook terug op EOS-camera’s.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.