Canon Legria GX10

door Gert Kracht op woensdag 28 maart 2018

De Canon Legria-modellen zijn door de jaren heen een populaire serie compact camera's geweest voor zowel de beginnende als gevorderde video filmer. Mijn eerste model was de Canon HFS21 die destijds functioneerde als B-camera naast de Professionele XF100 videocamera. De Legria-camera's zijn compact, bieden veel voor hun prijs en zijn in veel situaties net zo goed als de duurdere modellen. De GX10 is een model dat erg lijkt op de veel oudere HFS21, met een aantal overeenkomsten, maar ook met een flink aantal updates.

Legria GX10-klein

Mogelijkheden
De features die mij direct opvielen aan deze camera:
• 4K Video: deze camera kan opnames maken in 4K @50p, het dubbele aantal frames wat we hier in Nederland gebruiken, daarmee kun je  prachtige slowmotion (tot 2x) maken.
• HD Video in 100p: in HD is de frame rate zelfs tot 100p in te stellen wat je nog meer slowmotion mogelijkheden geeft. Vergeet daarnaast niet dat een HD opname ook eventueel te upscalen is naar 4K, maar dan wel zonder dat de scherpte toeneemt.
• 15x optische zoom: een prachtig bereik voor zo'n compacte camera. Zo kun je ondanks de kleinere sensor van een wat grotere afstand toch opnames maken kleinere scherptediepte.
• Dual Pixel Focus: het best beschikbare autofocussystem op de markt is in deze camera ingebouwd. Onscherpe beelden behoren tot het verleden. Je loopt zo het beeld in zonder dat de camera zijn focus verliest op bijvoorbeeld je gezicht. Ideaal!
• Wide DR Gamma: een groter dynamisch bereik zorgt voor meer speelruimte in je beelden. Vooral de heldere delen binnen het beeld verliezen snel details en dat hebben ze bij de GX10 dus opgelost met Wide DR Gamma.

Geheugenkaarten
De GX10 beschikt over twee SD card slots, waarmee je de mogelijkheid krijgt om op verschillende manieren je opnames vast te leggen. Allereerst de A-B opnames; als de kaart in slot A vol is zal de camera verder gaan op de kaart in slot B. De kaart in slot A kan dan eventueel door een lege kaart vervangen worden zodat de camera daarna weer kan schakelen van B naar A.  De camera heeft ook de mogelijkheid om de opnames tegelijk op A en B vast te leggen. Zo heb je direct een 1:1 kopie van al je opnames. Ideaal voor als je 100% zeker wilt zijn van je werk. Met 4K @50p en een 150 Megabit/sec codec is het niet onverstandig om goed na te denken over je keuze voor de SD kaartjes. Die zijn al heel snel vol. 64 GB of groter in elk slot is beslist geen overbodige luxe als je langere opnames wilt maken. Klasse U3 is hiervoor de aanbevolen snelheid en qua capaciteit is 64 GB is, maar 128 GB of zelfs groter is ideaal. Deze zijn tegenwoordig best betaalbaar. Kijk dan ook eens naar dit artikel over SD-kaartjes (klik hier).

Specificaties
De GX10 heeft een 13,4 Megapixel 1-inch sensor die effectief gebruikt wordt in een 8,2 megapixel (4K video: 3840 x 2160) resolutie. De camera gebruikt de overige pixels voor het elektronisch stabiliseren van het beeld. De effectieve beeldresolutie geldt ook voor de foto's die de camera kan maken. Het geluid van de camera wordt in stereo vastgelegd met de twee ingebouwde microfoons. Je kunt echter bovenop de camera een mono- of stereo microfoon aansluiten op de mini accessoire schoen en zo het geluid significant verbeteren. De camera beschikt daarnaast over een 3.5mm jack input voor een externe microfoon en heeft hij tevens eenzelfde aansluiting voor een hoofdtelefoon. Met het ingebouwde ND-filter kun je het beeld met 1/4, 1/16, 1/64 dimmen wat betekend dat je ook op heldere dagen een langere sluitertijd kunt behouden wanneer dat gewenst is. Op veel compact camera's ontbreekt dit en is vaak een serieus gemis en moet met externe (variabele) filters worden opgelost. Het LCD-scherm kent een bediening via knoppen en touch. De camera heeft tevens een zebra patroon (70 en 100%) om overbelichte delen zichtbaar te maken en beschikt tevens over peaking om te laten zien op welk deel van het beeld is scherpgesteld. Met display zoom kan het beeld 200% vergroot worden zodat met gemak op kleinere delen scherpgesteld kan worden.  Het LCD-scherm kan omgedraaid worden, naar voren gericht of met de rug tegen de camera aan zodat vanaf de zijkant het beeld zichtbaar is voor de tweede man. De cameraman zelf kan het beeld ook bekijken via de uitstekende viewfinder, die onder een hoek van 45 graden naar boven kan worden ingesteld. Voor bril dragende is het dioptrie in te stellen tussen +2 en -5.  Met een gewicht onder de 1350 gram voor de complete camera met alle meegeleverde accessoires, een accu en geheugenkaarten is het een lichtgewicht camera, die gemakkelijk overal mee naar toe te nemen is en dus ideaal voor op reportage.

Accu
Met de meegeleverd accu, de BP828, kun je 1,5 uur filmen. Zorg dus dat je minstens één reserve-accu bij je hebt.

Extra’s
Canon heeft voor de GX10 een aantal accessoires, zoals een tele- en groothoeklens, externe microfoons en een GPS ontvanger die GPS-coördinaten kan toevoegen aan je opnames. Bijzonder handig als je later wilt weten waar je de opnames hebt gemaakt (Let op! Dit is niet in alle landen toegestaan, dus informeer hierover bij je reisbureau).  De beelden uit deze camera zijn in een flink aantal video-editors zonder problemen direct te gebruiken. Zet altijd wel voor een back-up de gehele inhoud van je kaart over in een map op je harddisk, dan weet je zeker dat alles gaat zoals het moet. Voor wie nog hogere kwaliteit opnames wil vastleggen, kan via HDMI het beeld met een externe recorder in 4:2:2 8-bits kleur sampling vastleggen. Houd wel rekening met veel grotere bestanden die van deze recorders komen. De camera heeft ingebouwde WiFi waarmee bestanden overgedragen kunnen worden naar je computer en de camera bediend via je smartphone of tablet.  De kleurtemperatuur op deze camera kan naast automatisch, daglicht en kunstlicht ook handmatig in Kelvin worden ingesteld. Dit is bijzonder handig als je met verschillende camera's werkt die hetzelfde kunnen. Stel ze in op dezelfde kleurtemperatuur en je zult minder grote verschillen waarnemen tijdens het monteren in een multi-camera project.  Wie te maken krijgt met een sterk wisselend geluid kan de compressor in deze camera uitschakelen. Zo heb je minder last van een aantal storende elementen tijdens je opnames. De camera heeft een tijdcode generator ingebouwd, dat betekent dat je de opnames van een tijdcode: Regen, Rec Run, Free Run kunt voorzien wat bij de grotere professionele camera's standaard altijd gebeurt (afhankelijk van welke je uiteraard kiest om te gebruiken).  Met Pre-Rec ingeschakeld op de camera neem je altijd 3 seconden van tevoren op. Zo mis je net niet de opname van dat ene shot of geluid.

Voorbeeld 4K met 60 fps in slow motion 2x (ByKlein Photography)
youtube-gx10

Samenvatting
De GX10 is als 4K-werkpaard een heel robuust model, met uitgebreide opnamemogelijkheden, die veel gebruikers zal aanspreken. Vergeleken met zijn veel oudere voorganger (HFS21) heeft Canon met deze camera een flink aantal significante verbeteringen aangebracht in een camera die nauwelijks in afmetingen is gegroeid. Door de uitbreiding van de beeldresolutie heeft deze camera wel een actieve ingebouwde koeling gekregen die de interne chips op temperatuur moeten houden. Het geluid hiervan is echter minimaal en niet direct terug te horen in je opnames. De GX10 is niet alleen een uitstekende B-cam, maar zonder twijfel een topper onder de compact camera's, die op reportage uitstekend inzetbaar is voor een breed scala aan opnames als A-cam.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.