TS-E 90mm 2.8L in de natuur

door Pieter Dhaeze op woensdag 16 mei 2018

Tilt-shift lenzen worden bij korte brandpunten, zoals 17mm en 24mm, vooral gebruikt voor landschap, interieur en architectuur. De toepassing van langere brandpunten (50mm, 90mm en 135mm) ligt vooral in product, food en eventueel portret. Met de TS-E 90mm 2.8L Macro 1:2 van Canon kun je echter ook de natuur in en daarom hebben we meesterfotograaf Johan van de Watering een paar weken met deze lens - letterlijk - het bos in gestuurd. 

TS-E 90mm 2.8L Macro 1:2
Het resultaat van de (creatieve) uitstapjes van Johan zie je hieronder. Let daarbij goed op de ligging van het scherptedieptevlak. Foto’s die ogenschijnlijk met een normale macrolens genomen zijn met een groot diafragma, zijn met deze TS-E toch net even anders en niet in Photoshop te imiteren.

TSE90mm-johan

Johan was enthousiast over de lens, maar een dergelijke TS-E lens is geen allemansvriend. Scherpstellen, belichting instellen, kantelen, schuiven en draaien zijn allemaal handelingen die met grote zorgvuldigheid en nauwkeurigheid dienen te gebeuren. Het ontbreken van autofocus en beeldstabilisatie is een gemis en verplicht tot het werken met een stabiel statief. Met de TS-E 90mm 2.8L maak je derhalve niet zomaar snel een paar kiekjes uit de hand.

Je moet dus heel overdacht werken met deze lens, maar dan krijg je er wel wat voor terug. Als je niet tilt en/of shift, dan heb je een ongekend hoge beeldkwaliteit, die zelfs de EF 100mm 2.8L IS 1:1 overtreft. Ook is dan het bokeh bijzonder fraai met over het hele frame ronde lichtcirkels. Ga je met de lens kantelen (tilten) en draaien, dan kun je het scherpstelvlak heel bijzonder manipuleren. Het bokeh blijft bijzonder, maar de lichtcirkels worden meer ellipsvorming.

Samenvatting
De TS-E 90mm 2.8L Macro 1:2 is vooral ontwikkeld voor productfotografie in de studio, maar kan ook in het veld een toegevoegde waarde hebben. Dat wordt duidelijk als je de foto’s van Johan ziet. Gezien de complexe werkwijze met deze lens en de pittige prijs zal de TS-E 90mm 2.8L Macro 1:2 echter niet standaard in de fototas van de natuurfotograaf zitten. Maar is dat wel het geval, dan kan deze lens je met onderscheidende natuurfoto’s verrassen.

Review van TS-E lenzen: klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.