Volledig uitgerust op vakantie

door pjcdhaeze op maandag 04 juni 2018

Elk jaar deel ik op EOSzine mijn bespiegelingen over de camera die ik dat jaar mee zal nemen op vakantie. Dus ook deze keer. Dit jaar speelt onze zomervakantie zich af binnen de landsgrenzen en omdat we met de auto gaan (en zonder de kinderen) is de speelruimte voor mijn fotogereedschap onbegrensd. Want er is altijd wel een plaatsje in of op de auto voor een volwassen fototas met statief. Die overdaad aan ruimte en het ontbreken van gewichtsrestrictie geeft mij dit jaar dus de vrijheid om gewoon met mijn EOS en een handige set met lenzen op pad te gaan. Zo hoef ik bijvoorbeeld niet met pijn in het hart mijn EF 70-200mm 2.8L IS II thuis te laten. Ook is het lang geleden dat mijn werkstatief ingepast kon worden in de bagage.

Dit jaar dus geen slapeloze nachten over wat ik aan cameraspullen mee ga of kan nemen, hoewel al mijn keuzes van de laatste jaren allemaal prima waren:

  • 2015: Engeland met PowerShot G7X (klik hier)
  • 2016: Italië met de PowerShot SX720 (klik hier)
  • 2017: Spanje met de EOS M6 en EF-M 18-150mm (klik hier)

Deze keer ga ik dus volledig uitgerust - op fotografisch gebied - op vakantie en dat geeft een goed gevoel. Maar ook voel ik meteen de druk dat ik dan geen excuses meer heb voor ‘slechte’ foto’s. Als je in JPEG zonder filters een zonsondergang moet fotograferen, dan weet je dat het technisch niet helemaal 100% zal zijn. Of dat de kans groot is dat je zonder statief en ver ingezoomd toch iets van bewegingsonscherpte zult zien.

Nee, met een EOS 5D mark IV en een EF 16-35mm 4L IS met grijsverloop of EF 100mm 2.8L IS met polafilter vanaf een stabiel statief, dan moét die foto goed zijn. Tot op de pixel. Toch? Of is dat de druk die ik mezelf opleg? Want vakantiefoto’s zijn toch van een heel andere orde dan een sessie die je in opdracht doet van een klant? Het moet geen werk worden en vooral spontaan blijven.

Misschien is deze keer het beste onderdeel van mijn bagage een - wijze - uitspraak van mijn vrouw: “Je kunt ook van een uitzicht of onderwerp genieten zónder camera’. Misschien zelfs nog wel beter”. En met die wijsheid gaan we dit jaar samen op pad, want anders kom ik ondanks mijn complete foto-uitrusting toch niet uitgerust terug thuis.

En ook zoals elk jaar mijn vraag: wat ga jíj meenemen op vakantie? Laat het hieronder weten.

Alvast een fijne (foto)vakantie!

Pieter Dhaeze

P.S. Stiekem neem ik ook mijn PowerShot G7X mee. Ik ben benieuwd waar ik de meeste foto's mee ga maken ;-)

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.