Canon i-SENSYS LBP 5050n

door Pieter Dhaeze op vrijdag 25 februari 2011

Canon heeft met i-SENSYS een mooie lijn van kleuren-laserprinters voor thuisgebruik. Handig voor een EOS-fotograaf? Wij testten de i-SENSYS LBP 5050n en beantwoorden deze vraag bevestigend.

i-SENSYS
De meeste fotografen zullen het merk Canon voornamelijk associëren met camera's, lenzen, bijbehorende accessoires en niet te vergeten, fotoprinters. Canon voert echter veel meer producten en is ook heel erg groot in laserprinters voor de zakelijke markt. Zo leveren zij totaaloplossingen voor documentenstromen binnen bedrijven en staan er bij veel grafische servicebureaus lange straten met Canon (kleuren)laserprint- en afwerksystemen. En zoals we van Canon gewend zijn, wordt alles 'in huis' ontwikkeld en geproduceerd. Dat betekent dat er een geweldig grote know-how aanwezig is in laserprinttechnologie. Die kennis druppelt ook door naar de consumentenmarkt in de vorm van desktop laserprinters voor thuisgebruik en kleine kantoren. Dit alles onder het submerk i-SENSYS. Er is een breed assortiment van deze printers en op de site van Canon is het actuele aanbod te vinden.

INSTELLINGEN
Als je een laserprinter gebruikt moet je met de juiste instellingen werken voor optimaal resultaat. Kies als modus Foto's en voor papier zwaarder dan 100 gram, de optie Zwaar papier en Handmatige invoer. Afhankelijk van het model moet je onder Kwaliteit, Instellingen kiezen voor de optie Resolutie en niet Halftone. Hiermee voorkom je rastervorming.

Fotolaserprint
Als je zelf een foto wilt afdrukken als fotograaf, dan denk meteen aan een inkjetfotoprinter en dus Canon Pixma. Een laserprinter gebruiken, komt niet in je op. Bovendien hebben laser-printers de naam 'duur' in aanschaf te zijn, dus je foto's afdrukken op een i-SENSYS ligt niet direct voor de hand. Maar heb je er wel eens bij stil gestaan dat wanneer je online een fotoalbum samenstelt en deze laat afdrukken als compleet boek, dat de techniek waarmee dit gebeurt vaak lasertechnologie is. De kwaliteit is mogelijk iets lager dan van echte fotoprints, maar in combinatie met opmaak en afwerking heeft een dergelijk fotoalbum een hoge attentie- en archiefwaarde.
Op een laserprinter kun je redelijk eenvoudig dubbelzijdig afdrukken en ook wat zwaarder papier gebruiken. Hoewel 230 grams als maximum wordt gespecificeerd, kan met enig beleid ook 250 grams papier gebruikt worden. Een vel A4 papier voor een laserprinter is vaak veel voordeliger dan echt fotopapier. Ook is een laserafdruk van een foto redelijk duurzaam en zullen de kleuren ook bij langdurige blootstelling aan daglicht niet snel vervagen. Tenslotte is een laserprinter veel sneller dan een inkjetprinter en onze i-SENSYS LBP 5050n doet zonder moeite 8 A4-tjes per minuut in kleur. Omdat hij in een netwerk staat, kunnen we vanaf elke computer afdrukken en zelfs vanaf een laptop op de bank.

sRGB
Een laserprinter heeft een minder groot kleur-bereik dan een inkjetprinter. Het verdient der-halve voorkeur om je foto's als sRGB aan te bieden in plaats van AdobeRGB. De kleuren worden dan meer natuurgetrouw afgedrukt dan wanneer AdobeRGB gebruikt wordt.

Photo Record
Een fotoalbum zelf afdrukken doe je niet zo eenvoudig op een inkjetprinter, omdat het papier vaak niet dubbelzijdig te gebruiken is. Ook moet je de juiste software hebben. Met een i-SENSYS LBP 5050n kun je op elk merk goed laserprintpapier (bij voorkeur van Canon) zonder al te veel probleem dubbelzijdig op 200 grams papier afdrukken. En ook de software is geen probleem, want met je EOS-camera wordt het door Canon zelf ontwikkelde programma Photo Record op cd meegeleverd en daarmee kun je in een paar muisklikken een leuk album maken. Tekst, clipart, achtergronden. Niets is te gek om je foto's aan te kleden (zie clip). Als je met deze software werkt met foto's van een Canon camera en afdrukt op een i-SENSYS laserprinter, dan zullen de kleuren behoorlijk natuurgetrouw zijn. Zelfs huidstinten kunnen de toets der kritiek redelijk goed doorstaan.
Klik hier om het programma te downloaden.

PRINTKOSTEN
Als een tonercartridge leeg is, is de prijs van een nieuwe even schrikken (50 - 60 euro per kleur). Besef dan dat je per cartridge vele honderden prints kunt maken en de tonerkosten ongeveer 20 tot 30 ct per A4-fotoafdruk zijn.

Overige toepassingen
Behalve dat je met een i-SENSYS dus prima zelf foto's of fotoboeken kunt afdrukken, kun je een dergelijke laserprinter ook gebruiken voor het maken van goedkope indexprints bij je dvd-fotoarchief of hand-outs bij fotopresentaties bij de fotoclub of expositie. Schroom zelfs niet om werkstukken van de kinderen voor school op een kleurenlaserprinter te reproduceren. Een extra punt is zo snel verdiend. Ook voor briefpapier, visitekaartjes en flyers bewijst een i-SENSYS zijn nut en kun je in de communicatie met je klant en doelgroep een hoge mate van flexibiliteit combineren met onderscheidende kwaliteit tegen relatief lage kosten.

Conclusie
Foto's afdrukken op een i-SENSYS kleurenlaserprinter is voor een fotograaf niet echt vanzelfsprekend, maar voor thuisgebruik kun je samen met het gratis Canon-programma Photo Record heel leuke en mooie fotoalbums compleet en dubbelzijdig afdrukken. Zorg voor een degelijk bindsysteem en je maakt in een handomdraai je eigen fotoboeken voor jarenlang terugkijkplezier en herbeleving van vakanties. Dus "i-SENSYS makes sense for EOS"

Informatie
Type:kleurenlaser A4-desktopprinter
Papier:tot 230 grams papier
Snelheid:8 ppm kleur / 12 ppm zwartwit
Interface:netwerkaansluiting
  Alle specs

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.