Canon Pixma Pro II

door Pieter Dhaeze op vrijdag 25 februari 2011

Druk jij je foto's wel eens af? Alleen de vakantiekiekjes via een internetcentrale als losse foto's of als fotoboek. Dat heeft natuurlijk een hoge herinneringswaarde, maar voor onderscheidende opnamen schiet de kwaliteit en het formaat via internet meestal tekort. Heb je regelmatig prachtige foto's die je minstens op A4 in een album wilt bewaren of op A3 aan de muur wilt hangen, dan kun je niet om de PIXMA printers van Canon heen. Wij hebben de twee huidige topmodellen, de PIXMA Pro 9000 MkII en de 9500 MkII in de studio gehad. Kicken!

9000 of 9500?? MkII??
De typeaanduiding van deze twee modellen verlangt enige uitleg. Het volgnummer 9500 betekent niet dat deze printer meer mogelijkheden heeft of een hogere kwaliteit dan de 9000. De getalsaanduiding geeft alleen aan dat, ondanks het gelijke uiterlijk en afdrukformaat, het afdrukprincipe van de printers geheel verschillend is. De PIXMA Pro 9500 werkt met pigmentinkt (10 kleuren) en de Pro 9000 met dye-inkt (8 kleuren). Pigmentinkt is een vaste kleurstof in minuscuul kleine deeltjes in water en dye-inkt is kleurstof opgelost in water. Vergelijk het met gewone verf (deeltjes in oplosmiddel) en beits (kleurstof in oplosmiddel). Pigmentinkt blijft veel meer op het papier liggen, terwijl dye-inkt in het fotopapier trekt. Pigmentinkt heeft een langere kleurechtheid en dye-inkt een grotere kleurintensiteit. In principe presteert een pigmentprinter als de PIXMA Pro 9500 het best op halfglans-papier en fine-art/mat papieren en excelleert de PIXMA Pro 9000 in kleur en detail bij glansafdrukken. Omdat de Pro 9500 drie zwart/grijscartridges heeft is deze in principe meer geschikt voor zwart-witafdrukken.
De aanduiding MkII geeft aan dat het de opvolgers zijn van de eerste modellen in deze serie en het verschil is vooral de snelheid van afdrukken. Functionaliteit en kwaliteit zijn nagenoeg gelijk gebleven.

PRINTEN
Printen vanuit Photoshop geeft de grootste controle over het afdrukresultaat en er kan onder volledig kleurbeheer worden gewerkt. Zorg dat de foto een kleurprofiel heeft (sRGB of AdobeRGB). Kies in Photoshop de optie Photoshop beheert de kleuren. Je kunt vervolgens het kleurprofiel opgeven dat behoort bij het papier waarop je gaat afdrukken en als Rendering intent kies je bij foto's bij voorkeur Perceptual. Stel in de eigenschappen van de printer het papierformaat in en de papiersoort en zet de kleurcorrecties op de printer uit. Je kunt ook Easy Print Pro gebruiken in de kleurcorrecties op Auto laten staan.

Mogelijkheden en prestaties
Met de PIXMA Pro 9000 mkII en Pro 9500 mlII kun je foto's afdrukken op veel verschillende media (High Gloss, Semi-Gloss, Matt, Museum Etching, Canvas) tot een formaat van maximaal 48 bij 33 cm. Je kunt zelfs direct cd's en dvd's bedrukken. Omdat de printers een volledig vlakke doorvoer hebben is een papiergewicht van 350 gr/m2 geen enkel probleem. De printers worden aangestuurd via usb. Een netwerkaansluiting ontbreekt helaas.
Het installeren van beide printers verloopt probleemloos. Vanuit Vista en XP zijn ze keurig aan te sturen en er worden ook Mac-drivers meegeleverd. Bij installatie worden bovendien kleurprofielen van de meest gangbare papiersoorten op de computer geplaatst. Tevens kan extra software als Easy Print Pro worden geïnstalleerd om zelfs 16-bits afbeeldingen af te kunnen drukken.
Om het gebruiksgemak, de snelheid en de kwaliteit te kunnen beoordelen hebben we vanuit Photoshop (zie kader) enkele testfoto's afgedrukt op meerdere soorten papier.
Wat opvalt is dat de printers nagenoeg geluidloos zijn, vooral de PIXMA 9500. Soms moeten we zelfs naar de voortgang van het papier kijken of de printer wel bezig is! Van alle printers die we in al die jaren gezien hebben is dit werkelijk uniek. Het invoeren van het papier is via de achterste lade geen probleem. Wil je echter de vlakke doorvoer gebruiken, dan moet de uitvoerlade aan de voorzijde iets worden opgetild, de achterklep geopend worden, een knop worden ingedrukt, waarna het papier geplaatst kan worden. Deze relatief omslachtige procedure is even wennen, maar het papier blijft wel volledig vlak en je hebt aan de achterzijde van de printer niet veel ruimte nodig, omdat het papier langs voor wordt ingevoerd en ook aan de voorzijde wordt uitgevoerd. De snelheid van afdrukken is heel acceptabel. In de hoogste kwaliteitsmodus duurt een randloze A3-afdruk op de PIXMA 9500 ongeveer 6 à 7 minuten. De PIXMA 9000 doet er zelfs maar 2 minuten over. Gezien het segment waarin beide printers vallen consument gevorderd is dit bijzonder snel.

Kosten
De kosten van een afdruk worden bepaald door de prijs van het papier en de inkt, het formaat van de afdruk, de dekking van de kleuren en het aantal mislukte prints. Een standaard onderwerp afgedrukt op 45 bij 30 cm op semi-gloss Canon-papier kost bij deze printers ongeveer drie euro. Bij een hoge kleurdekking en bijzonder papier kan dit oplopen tot 5 à 6 euro. Je hebt voor die prijs dan wel een afdruk op expositiekwaliteit die meer dan 100 jaar zijn kwaliteit behoudt. Bovendien gebruik je deze printers niet voor hoge oplagen, dus die prijs valt reuze mee. Probeer niet te besparen op de printkosten door B-merk papier en refill-inkt te gebruiken. De kleuren zijn dan niet meer voorspelbaar (= meer mislukte prints = extra kosten) en tevens is de duurzaamheid beduidend minder. Bereken de kosten online: klik hier.

Papier
Canon heeft een breed assortiment papier, waaronder de standaards Gloss en Semi-gloss, de high-end fotopapieren Platinum en High Gloss II, maar bovendien diverse fine-art papieren als Museum Etching, Photo matte en PhotoRag en zelfs Canvas. Ook Hahnemühle en Ilford voeren mooie papiersoorten in hun assortiment. Deze zijn te gebruiken op de PIXMA Pro printers. Je moet dan wel van de sites van deze fabrikanten de betreffende printprofielen downloaden of profielen laten maken (www.pixelpad.nl).

Resultaten
In de hoogste kwaliteitsmodus moeten we bij beide printers met een loep zoeken naar inktpuntjes. Het verloop van fijne kleurnuances is zowel in de hooglichten als in de schaduwen zeer egaal en indrukwekkend. Met de meegeleverde profielen zijn de kleuren erg mooi. Dit is natuurlijk erg afhankelijk van het soort papier. Op een glanzend papier zijn de kleuren veel meer verzadigd (feller) dan op een mat papier of fine-art, maar dat is in overeenstemming met de gewenste uitstraling van mat papier. De huidstinten zijn mooi en redelijk warm. Afdrukken in zwart-wit zijn bij de Pro 9500 MkII 100% neutraal en bij de Pro 9000 moet je met een vergrootglas op zoek naar een kleurpuntje. De Pro 9000 levert op glans schitterende afdrukken op Photo High Gloss II. De Pro 9500 laat bij onbedrukte delen van glanspapier een andere weerspiegeling zien, wat overigens alleen zichtbaar is als je schuin over de afdruk kijkt. Ook op andere papieren zijn de verschillen minimaal, want hoewel je een afdruk van 45 bij 30 cm op circa 1 meter bekijkt, moeten wij steeds met onze neus op het papier om mogelijk een klein verschil te kunnen zien.

Conclusie
Fotoprinters zoals de PIXMA Pro 9000 en 9500 leveren een dusdanig hoge kwaliteit af dat voor beoordeling het menselijk oog de beperkende factor is. Op dit punt kan het niet beter. Dat geldt ook voor de kleuren, maar voorwaarde is wel dat met de juiste printinstellingen (óf Photoshop óf printerdriver) wordt gewerkt. Ook met de constructie, mogelijkheden en snelheid zit het bij deze twee printers goed. Op het punt van gebruiksgemak mag Canon naar de methode van vlakke invoer kijken. Het principe is goed, maar niet echt vanzelfsprekend. Druk je veel af op bijzondere papiersoorten en bovendien in zwart-wit, kies dan de PIXMA Pro 9500. Zoek je een printer voor meer algemeen gebruik, goede fine-art afdrukken en weergaloze glossy prints, dan is de Pro 9000 een erg goed, sneller en voordeliger alternatief.

Informatie
Type:Inktjet fotoprinter
Papier:tot 300 grams papier (1,2mm dikte)
Formaat:tot 48x33 cm randloos
Interface:USB
  Alle specs 9000 II Alle specs 9500 II 

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.