02 PhotoStitch

door Pieter Dhaeze op donderdag 01 juli 2010

In de serie over het gebruik van de software op de cd bij je EOS-camera bespreken we in dit artikel de werking van PhotoStitch. Een programma om eenvoudig en snel overlappende foto's samen te voegen tot een panorama. Omdat een goede voorbereiding het halve werk is, geven we je tevens nog enkele tips om tot een goede reeks uitgangsfoto's te komen.

Voorbereiding
Hoewel je camera niet in de 'groene'-stand staat - maar P of Av - regelt hij toch nog veel zaken automatisch. Dat is handig voor een losse serie opnamen, maar minder gewenst als je overlappende foto's gaat maken voor een panorama.





Hier volgt nog een korte samenvatting:
• Gebruik bij voorkeur een statief
• Zorg voor voldoende overlap (1/3 tot ½)
• Stel handmatig (M-stand) de belichting in bij f/8
• Werk bij lage ISO's
• Stel handmatig scherp
• Gebruik geen extreme brandpunten (ca. f=50mm)
• Kies een handmatige witbalans
• Vermijd bewegende voorwerpen in het onderwerp
• Neem op in RAW voor de hoogste beeldkwaliteit

STAAND KADER
We zijn geneigd om bij een horizontaal pano-rama ook liggende foto's te gebruiken. Het is echter ook goed mogelijk om dan met een staand kader te werken. Je moet dan meer foto's maken per serie, maar kunt wel meer inzoomen.

(100%)(100%)
 
Werkwijze
PhotoStitch kun je installeren vanaf de Solution-cd bij je EOS-camera. De laatste versie stamt uit 2008. Je kunt via Support op de Canon-site kijken of er voor jouw camera een nieuwere versie is, maar er is vanaf 2003 niet veel veranderd. De werking verloopt in drie stappen.
In Selection and Arrangement klik je op de knop Open en bladert naar de map met de serie overlappende foto's. Selecteer deze en klik op OK. Als je in RAW gefotografeerd hebt, zul je ze eerst moeten converteren naar JPEG of TIFF, want PhotoStitch werkt niet direct met RAW. De foto's worden in een voorbeeldvenster geplaatst. Met de knop Arrange kun je aangeven of het een horizontale, vertikale, matrix of 360°-montage moet worden en met Switch kun je de volgorde van de foto's veranderen. Je kunt de foto's ook verslepen. Staan de gewenste foto's in de juiste volgorde, klik dan op de tweede tab Merge. Je kunt dan meteen op Start klikken, maar met de optie Merge Settings kun je het brandpunt opgeven waarmee de foto's gemaakt zijn. Dat geeft een beter resultaat. Is dit ingesteld en klik je op Start, dan gaat PhotoStitch aan de slag om er een naadloos panorama van te maken. Werk je met deelfoto's op maximale resolutie, dan kan dit afhankelijk van de snelheid van de computer enige tijd duren. Je ziet het proces visueel op het scherm verlopen. Is de montage beëindigd, dan kun je erop inzoomen om te controleren of de overgangen geen fouten bevatten. Wil je deze handmatig corrigeren, klik dan op de knop Display Seams. In het clipje op deze pagina zie je hoe je dan overeenkomstige punten kunt aangeven voor een betere montage. Helaas kun je in PhotoStitch geen kleuren of belichting aanpassen en dat zul je dus vooraf in Photoshop moeten doen. In de laatste stap Save, heb je nog een optie om onder de knop Adjust Image aan te geven of de montage standaard moet gebeuren (Normal) of met correctie van perpectief (Wide). Die laatste is vooral bedoeld als je met korte brandpunten en korte scherpstelafstand gewerkt hebt. Voor vergezichten is Normal de juiste optie. Heb je deze keuze gemaakt, dan kun je via de knop Save het panorama opslaan als JPEG, TIFF, PSD en MOV. Als je publiceert in een browser, dan is JPEG een goede optie. Ga je op groot formaat afdrukken, kies dan TIFF of PSD. Sla je op als MOV-bestand (niet beschikbaar bij Wide) met Photo-JPEG in Options, dan wordt het panorama afspeelbaar in Quicktime (monitor en internet) en kun je door een foto schuiven en inzoomen. Zo kun je dan toch alle detail van een panorama laten zien op een beeldscherm.
Denk bij elke vorm van publicatie aan de benodigde grootte van het uiteindelijke panorama. Voor print is een verhouding van 3:1 het meest geschikt. Voor een canvas van 150 bij 50 cm (60 bij 20 inch) is dan 6000 bij 2000 pixels de ondergrens (100 dpi). Om de breedte van een HD-scherm te vullen heb je echter slechts 1920 pixels nodig. In veel gevallen kunnen de deelfoto's dus vooraf verkleind worden. Dat bespaart rekentijd en opslagruimte.

SWEEP
Er zijn camera's waarbij het panorama al in de camera wordt gemonteerd en soms zelfs automatisch met een soort meetrekbeweging in combinatie met een motordrive. Zeker indrukwekkend, maar voor 100% controle en naadloze overgangen, is het edele handwerk van montage van losse opnamen op een computer toch altijd nog te prefereren.

Conclusie
Als je uitgaat van goede deelfoto's (voldoende overlapping en detail, gelijke kleur en belichting), dan is het gratis PhotoStitch een prima gereedschap om panorama's te monteren. Niet alleen horizontaal, maar zelfs matrix of 360°. Werk met niet te grote bestanden en bedenk vooraf wat je publicatiedoel is. Dus wil je het blikveld van je fotografie verbreden, monteer dan voortaan twee of meer overlappende opnamen tot een indrukwekkend breedbeeld.

 

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.