Herfstkleuren en polarisatiefilter

door Pieter Dhaeze op maandag 25 september 2023

De herfst stelt een breed palet van kleuren ter beschikking aan de fotograaf. Van dieprood tot heldergeel. Heerlijk. Deze kleurenpracht krijgt door een lekker zonnetje nog een extra oppepper, zeker als je een strakblauwe lucht als achtergrond hebt.

Toch kan schittering op bladeren en in de lucht die schitterende kleuren behoorlijk verfletsen. Met een circulair polarisatiefilter (CP) los je dit probleem op en krijgt de herfst zijn najaarskleuren terug. Dus vergeet niet een CP-filter in je fototas te stoppen wanneer je bij ‘het vallen het blad’ de deur uitgaat. Kleine investering, groot plezier. Niet alleen voor landschap en natuur, maar ook voor macrofotografie.

Wil je meer weten over de werking en de mogelijkheden van een circulair polarisatiefilter, lees dan dit artikel op EOSzine (klik hier).

Wat het praktisch effect van een CP-filter op de herfstkleuren is, zie je hieronder in de voorbeeldfoto’s (frames uit een video). Wil je het effect echt live in werking zien, bekijk dan deze korte clip (klik hier).

youtube-cp-filter

Photoshop en Lightroom
Als je bedreven bent in Photoshop en/of Lightroom kun je het effect van een CP-filter redelijk imiteren. Vooral met blauwe luchten lukt dat goed. Schittering van bladeren of spiegeling van glansoppervlakken verwijderen is minder eenvoudig. Direct een CP-filter gebruiken is veel handiger en bespaart je tijd.

Overview-klein Close-up-klein

Een polarisatiefilter heeft niet altijd evenveel effect. Voor wat betreft het intenser maken van de lucht, moet de camera ongeveer een hoek van 90 graden maken met de zon voor een maximaal effect. Staat de zon hoog, dan kun je dus de camera meer horizontaal houden. Bij een zonsondergang, heb je alleen het polarisatie-effect als je omhoog fotografeert.
Bij spiegelende oppervlakken kun je alleen reflectie onderdrukken als je onder een hoek van 30 tot 60 graden op de oppervlak staat met je camera. Loodrecht gaat niet lukken en ook een echte spiegel kun je met een polafilter niet 'ontspiegelen'.

Gerelateerd:
Artikel over CP- en Grad-filter: klik hier
Artikel over Herfstfotografie: klik hier

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.