Kennismaking | Nanguang LED-panelen

door Pieter Dhaeze op donderdag 08 november 2018

LED is populair. Het is energiezuinig en heel goed te regelen in kracht en kleur. Het is dan ook niet verrassend dat steeds meer LED-producten op de markt verschijnen voor foto en video. Wij kijken deze keer naar twee LED-panelen van Nanguang, de Combo 200 en de Combo 68C.

LED-panelen
Een LED-paneel bestaat uit allemaal kleine led-lampjes die in een regelmatig patroon een groter oppervlak vullen. De lampjes kunnen in kracht worden geregeld, zodat je het benodigde licht eenvoudig kunt regelen. Daarbij moet worden gezegd, dat LED-panelen veel minder output hebben dan flitsers. Om een LED-paneel als hoofdlicht te gebruiken zul je in de studio met relatief grote diafragma’s moeten werken en relatief lange sluitertijden.

coca-cola-led-klein melkpak-led-klein portret01-led-klein

Bij buitengebruik kun je daglicht niet zo eenvoudig wegdrukken als met een flitser. Een enkel LED-paneel heeft dus meer de functie van invullicht in samenspel met het bestaande licht. LED is dan weer handiger dan flitslicht, omdat de zogeheten bi-color panelen een kleurtemperatuurbereik hebben tussen ongeveer 3000 en 5500K, vaak traploos te regelen. In dat gebied liggen de meeste lichtbronnen, van TL en halogeen tot daglicht.

Warmte en geluid
Omdat LED heel efficiënt omgaat met het omzetten van stroom in licht, gebruiken ze bij een hoge lichtopbrengst toch weinig stroom. Voordeel daarvan is dat LED-panelen weinig warmte ontwikkelen én dus ook niet gekoeld hoeven worden. Zo wordt het niet warm in een studio en heb je geen last van ventilatorgeluid. Ideaal dus voor interviews.

Nanguang Combo
De Combo LED-panelen van Nanguang worden waarschijnlijk zo genoemd omdat het paneel en de trafo/regeling in één behuizing zitten. Bij veel andere LED-panelen zijn dat vaak losse onderdelen en dus minder handzaam.

nanguang-visual

De Combo’s zijn gemaakt van degelijke materialen en zijn zeker geen ‘poppenspul’. Ook alle knoppen voelen solide aan. De behuizing is ongeveer 3 tot 4 cm dik met achterop aan de onderzijde een verdikking voor de trafo en de regeling.

nanguang-klein

De Combo 200 is een groot paneel van 50 bij 70 cm en bevat uni-color led’s van 5600K. De output is 200W en dat is traploos te regelen van 0 tot 100%. Optioneel kan een afstandsbediening worden aangeschaft om het paneel draadloos aan te kunnen sturen. Het paneel is redelijk zwaar en vraagt een stevig lampstatief. Ook heeft ze een kleine ventilator ingebouwd, waarvan je in een stille ruimte een heel zacht geluid kunt horen. Dit grote paneel is buiten geschikt als invullicht en kan in de studio gebruikt worden als hoofdlicht voor halfbody portretten (1/125s, f/2.8 en ISO 200).

traploos-kleur-klein

De Combo 68C is door zijn kleinere formaat (44x35cm) handiger in gebruik dan zijn grote broer en omdat ze een bi-color paneel heeft (3200-5600K) is ze universeel inzetbaar in combinatie met alle gangbare lichtbronnen. De regelbare output (68W) is wel kleiner dan de Combo 200, maar iets dichter bij het model kun je met de Combo 68C als hoofdlicht met de eerder genoemde camera-instellingen prima headshots maken.
Omdat ze ook lichter is, hoeft het statief niet zo zwaar te zijn en kan ze ook gemakkelijker gekanteld worden, zodat ze heel flexibel in te zetten is bij productfotografie. Een set van twee is dan ideaal, maar met één paneel en een reflectiescherm kun je ook mooie productfoto’s maken. De Combo 68C heeft geen enkele koeling nodig en door het ontbreken van ventilatorgeluid dus perfect voor interviews.

Hinderlijk licht
Vaak wordt gezegd dat portretfotografie met continu licht verblindend is voor het model. Dat is dan waarschijnlijk omdat in een donkere studio wordt gewerkt met een kleine lichtbron of scherp LED-patroon. De pupil van het oog wil openstaan voor het weinige omgevingslicht en gelijktijdig samentrekken voor felle lichtpuntje(s). Die hinder merken we ook bij het scherpe LED-patroon van de beide Combo’s, maar een voorgespannen softboxdoek versmeert de individuele lichtpunten tot een zachte lichtbron en het paneel geeft dan geen tot weinig hinder.

youtube-nanguang

Samenvatting
We zijn aangenaam verrast door de uitvoering, prestaties en toepassings-mogelijkheden van de LED-panelen van Nanguang. Vooral de Combo 68C is door zijn compactheid en bi-color paneel een relatief grote en zachte lichtbron, prima te gebruiken voor productfotografie en video. Niet alleen in de studio, maar ook op locatie. Ook de prijs van dit LED-paneel is gezien uitvoering en mogelijkheden, heel aantrekkelijk. Wat ons betreft een aanrader als je op zoek bent naar een portabel LED-paneel, traploos regelbaar in output én kleurtemperatuur. 

Met dank aan Foto Konijnenberg: Nanguang Combo 68C (klik hier) en Combo 200 (klik hier).

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.