Toelichting nieuwe site EOSzine

door Pieter Dhaeze op woensdag 13 april 2011

Als je altijd in dezelfde supermarkt boodschappen doet, dan kun jij jouw spulletjes waarschijnlijk blindelings vinden. Zijn twee verschillende merken van de pindakaas omgewisseld, dan is dat niet zo'n probleem, maar heeft de bedrijfsmanager het hele assortiment opnieuw gestroomlijnd, dan sta je letterlijk als 'een kat in een vreemd pakhuis'. Toch zul je na enige tijd met dezelfde routine als vroeger je kruidenierswaren in je winkelwagentje verzameld krijgen.

Met de lancering van een nieuwe site, kun je als trouwe bezoeker ook even de weg kwijt zijn. En als je de oude site van EOSzine voor ogen neemt, dan is niet alleen het assortiment van plaats veranderd, maar zijn we ook flink uitgebreid. Om te voorkomen dat je op de nieuwe EOSzine-site verdwaald, derhalve een korte toelichting.

In- en uitloggen / Registreren
We beginnen bovenaan de homepage en daar zie je de knopjes om in te loggen, je account te beheren en je als nieuwe EOSziner aan te melden.

HOME-KNOP
Zoals op elke website is het logo van EOSzine linksboven op elke pagina van de site klikbaar en brengt hij je terug naar de homepage. Ben je dus even de weg kwijt, dan sta je met slechts één klik weer bij de 'ingang'.

Menubalk
De site bestaat uit verschillende hoofdonderdelen. Voor EOSzine hebben we gekozen voor de onderstaande menu-opties die eigenlijk als voor zich spreken.

  • NIEUWS
  • BLOGS
  • REVIEWS
  • CLASSROOM
  • ARCHIEF

In Nieuws plaatsen we het belangrijkste nieuws over ontwikkelingen bij Canon, EOSzine en  algemene wetenswaardigheden in de wereld van fotografie en zullen we ook acties aankondigen. De belangrijkste nieuws-items zullen ook op de homepage verschijnen, zodat je die in ieder geval niet hoeft te missen als je regelmatig de site bezoekt.
In Blogs vind je de namen van een aantal enthousiaste vrijetijdsfotografen, die regelmatig hun fotobelevenissen met je willen delen. Je leert dan leuke trucs en tips en tips van mensen uit de praktijk en doet tevens ideeën en inspiratie op. Alle onderwerpen komen aan de orde, zoals natuur, portret, macro, landschap, event en zelfs beeldbewerking wordt niet gemeden.
Fotografie is een leuke hobby en zorgt dat er altijd iets op je verlanglijstje staat. Dat kan varieren van een simpel fotolijstje tot een professionele EOS-body. In de sectie Reviews lees je onze praktijkervaringen met veel camera's en accessoires en verwijzen we je naar professionele productreviews.
Een dure camera of lens is leuk om te hebben, maar je moet hem ook wel weten te gebruiken. Voor de broodnodige kennis hebben we daarom een Classroom ingericht die je vanaf de basis alles vertelt over onderwerpen als belichting, kleur, scherpte, maar ook de werking van software.
Tenslotte kun je alle uitgaves van EOSzine - de reguliere nummers en de specials - terugkijken in het Archief. Je kunt ze als PDF downloaden, maar wil je alle filmpjes zien en testfoto's op 100% bestuderen, dan kun je ook de oorspronkelijke e-magazines doorbladeren.

AANMELDEN
Om in het Archef te kunnen, moet je wel als EOSziner aangemeld en ingelogd zijn. Dat is gratis en je ontvangt dan onze maandelijkse nieuwsbrief, wordt op de hoogte gehouden van workshops en komt tevens in aanmerking voor interessante (kortings)acties. Dus meld je
hier aan!

Je kunt op elke hoofdmenu-optie klikken, waarna een artikellijst met subopties verschijnt. Deze subopties zijn ook direct bereikbaar via de submenu's die uitklappen als je met je muis boven een menu-optie komt. Zo is de hele site redelijk overzichtelijk gestructureerd. Ben je toch nog de weg kwijt, dan zie je aan het 'broodkruimelpad' boven elk artikel waar je staat.

Header
Elke pagina is onder de menubalk voorzien van een fotocarrousel met rechts daarvan de zogeheten 'brandbox'. In veel gevallen is het carrousel slechts decoratief. Soms zijn de opties klikbaar om direct naar het betreffende onderwerp te gaan. De brandbox bevat de omslag van de laatste EOSzine en daarmee ben je slechts één klik verwijderd van de leeservaring van een verrijkt e-magazine.

Content
De content van site is opgebouwd uit artikellijsten en detailpagina's. Deze detailpagina's bevatten de eigenlijke informatie en bestaan uit tekst, foto's, linkjes, tabellen en opmerkingen. De meeste foto's kunnen schermvullend worden weergegeven door erop te klikken. Door rechts of links op een dergelijke weergave te klikken navigeer je naar de volgende of vorige foto. Met rechtsklikken op een vergrote foto, kun je met de optie Afbeelding opslaan als... de eventuele originele foto downloaden. Soms is dit ook direct mogelijk met een linkje onder een miniatuurweergave.
linkjes zijn onderstreept en worden rood als je muis erboven komt. Meestal worden ze in een nieuw venster geopend. Rechts van een artikel vind je eventuele videoclips, die de tekstuele uitleg in het artikel visueel ondersteunen.

iPAD
Reeds voor de geboorte van Apple's iPad hebben we besloten alle videocontent van EOSzine als Flash Video aan te bieden om zo algemeen in elke browser afspeelbaar te zijn. Helaas ondersteunt iPad dit videoformaat niet. Op dit moment ontbreekt het budget om video op deze site ook geschikt te maken voor iPad, waarvoor onze welgemeende excuses.

Social media en print
Je kunt er heden ten dage niet omheen: de social media. Dus ook EOSzine zal deze netwerkmedia gaan gebruiken om EOSziners te informeren en onderling te verbinden. Meld je aan op Twitter als volger van EOSzineNL en je bent altijd de eerste die weet dat er een interessant artikel op de website is geplaatst en dat er een nieuwe magazie uit is. Wil je een artikel delen met anderen, dan vind je onderaan de pagina een knopje Mail, Retweet of Facebook. Ook tref je daar een optie om een artikel af te drukken.

Contact en Disclaimer
Op elke pagina vind je onderaan de pagina een grijze balk met daarin de opties Disclaimer en Contact. Werkt een bepaalde optie niet, zijn er inhoudelijk onjuistheden of heb je suggesties, aarzel dan niet om via deze weg met ons contact op te nemen.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.