SD-kaartjes | Snelheidstests (extern)

door Pieter Dhaeze op donderdag 20 december 2018

We hebben voorjaar 2017 de specificaties van SD-kaartjes besproken, zodat je weet waarop te letten bij aanschaf van zo'n geheugenkaartje (klik hier). Die specificaties worden de laatste tijd steeds belangrijker, omdat camera's (snellere motordrive en hoge kwaliteit 4K-video) steeds hogere eisen stellen aan de snelheid van schrijven en lezen.

SD-kaartje 2017-klein

Snelheid
We hebben destijds geen snelheidstests gedaan, hoewel we op ons systeem met USB3 en SSD's tot schrijf- en leessnelheden kwamen van maximaal 150 MB/s. Voor de 'gewone' vrijetijdsfotograaf is 45 tot 100 MB/s een prima bereik, mits je geen lange buffer nodig hebt voor een serie-opname of 4K-video met hoge bitrate (klik hier) schiet. Wil je echter ook weten hoe snel de verschillende kaartjes zijn, dan kun je terecht bij onderstaande tests.

HardwareInfo-SD

CMS-SD

Let op
Bedenk bij het lezen van de getalletjes, dat ze in lab-omstandigheden gemaakt zijn onder optimale omstandigheden, dus 'thuis' zul je deze snelheden niet behalen. Vergeet ook niet dat de duurzaamheid en betrouwbaarheid van de kaartjes niet getest is en dat dat misschien nog wel belangrijker is dan snelheid of prijs. Van een SD-kaartje dat in het veld corrupt gaat, wordt geen enkele fotograaf blij. Wij hebben op dat punt heel goede ervaringen met SanDisk.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.