EF-M 32mm f/1.4 STM

door Pieter Dhaeze op vrijdag 25 januari 2019

In de fotografiewereld ligt de nadruk bij reviews van nieuwe producten eigenlijk altijd op high-end camera’s en lenzen, vaak met hooggespannen verwachtingen. Voor veel vrijetijdsfotografen is die apparatuur ‘nice-to-have’ en buiten budget, maar toch wel heel leuk om over te lezen en naar te kijken. Een soort ‘Top Gear’-effect. Die trekt ook meer kijkers met een Bugatti Veyron, dan met de nieuwe Fiat Panda.
Toen we derhalve de nieuwe EF-M 32mm f/1.4 ten burele kregen, hadden we dan ook niet dat ‘spannende’ gevoel zoals laatst bij de RF 50mm f/1.2L. Maar dat bleek niet terecht. Integendeel.

EF-M32mm1.4-klein

EF-M 32mm f/1.4
Als je naar een kleiner camerasysteem wil, dan is de EOS M-serie een prima keuze. Door de ‘kleine’ APS-C sensor en door het ontbreken van een spiegel kunnen zowel de body als de lenzen klein blijven. De EF-M 32mm f/1.4 op een EOS M50 weegt slechts 616 gram en is een ‘klein duimpje’ ten opzichte van een EOS 80D met een EF 35mm f/2 IS (1071 gram).

01-EFM32mm-klein 02-EFM32mm-klein
03-EFM32mm-klein 04-EFM32mm-klein
05-EFM32mm-klein 06-EFM32mm-klein

De EF-M 32mm f/1.4 kan alleen gebruikt worden op een body uit de EOS M-serie en heeft dan een beeldhoek die overeenkomt met ongeveer 50mm (51,2mm) op een full-framecamera. Je zou het dus dé standaardlens kunnen noemen voor APS-C. Helaas past ze dus niet op een EOS DSLR. Ook niet met een adapter.

Bokeh
Een lichtsterke lens als de EF-M 32mm f/1.4 geeft bij zijn grootste diafragma een behoorlijke achtergrondonscherpte. Het bokeh is echter niet 'boterzacht', omdat het diafragma slechts 7 lamellen heeft. Tevens is de scherptediepte bij die 32mm op een APS-C sensor niet superklein en dat geeft ruimte voor context door de achtergrond.

Het lensje is een echte telg uit de EF-M familie. Dus heel ‘clean’ met de wafelstructuur op de scherpstelring. Het enige knopje op de lens is een ‘limiter’ voor de scherpstelafstand om ‘hunten’ te voorkomen in de korte scherpstelafstanden. Wisselen tussen AF en MF doe je op de camera.

De kortste scherpstelafstand is 23 cm en heeft dan een vergroting van 1:4 (9 cm vult het kader). Prima voor close-ups van product en food.

Ideaal voor productfotografie. Hier een focus stack bij f/4 op 100% 
Stack-klein

Prestaties
Scherpstellen gaat snel op de DPAF-sensor van de EOS M50 en gebeurt geluidloos. De lenskwaliteit is fenomenaal, zelfs bij f/1.4 scherp, ook in de hoeken. De vervorming is minimaal en er is slechts een geringe chromatische aberratie. Mocht de beeldkwaliteit bij f/1.4 toch nog iets te wensen overlaten, dan zijn alle foutjes bij f/2.8 helemaal verdwenen. Ongekend in deze prijsklasse. Meer valt er niet te zeggen over deze EF-M 32mm f/1.4. Technisch een toplens.

f/1.4
Mocht je je afvragen waarom f/1.4 zo bijzonder is, dan wordt dat duidelijk als je deze lichtsterkte vergelijkt met een standaardzoomlens, die bij 32mm een lichtsterkte heeft van f/4. Dat scheelt dus drie stops. Dus ISO 200 in plaats van ISO 1600 (veel minder ruis) of 1/80s in plaats van 1/10s (geen bewegingsonscherpte). Als die f/1.4 dan ook scherp is, dan is het verschil in lichtsterkte dus het verschil in een geslaagde foto en een mislukte opname.

Test-EOSM50-32mmf14-zip

Samenvatting
De EF-M 32mm f/1.4 is een Bugatti Veyron in schaapskleren en verdient een ‘Top Gear’-predicaat. We konden letterlijk onze ogen niet geloven toen we voor het eerst bij f/1.4 onze testfoto’s zagen en die verbazing bleef daarna aanwezig bij alle praktijkopnamen met de EOS M50 (review). De beeldkwaliteit (scherpte, vervorming, hoekonscherpte, vignettering, chromatische aberratie) is vergelijkbaar met een RF 50mm f/1.2 op een EOS R. En dat is onze benchmark voor lichtsterke vastbrandpuntlenzen.
Dus ben je op zoek naar een compact systeem met hoge beeldkwaliteit, dan is de EOS M50 met de EF-M 32mm f/1.4 een ‘no brainer’. Schaf er dan ook een EF-M 22mm f/2 (review) bij aan en je bent tijdens reportage op het allerhoogste kwaliteitsniveau aan het fotograferen.

We moeten het enthousiasme echter wel iets temperen, want de genoemde resultaten worden alleen bereikt bij ISO’s onder 400/800. Daarna wordt de beeldkwaliteit van een APS-C de beperkende factor. Ook moet je bedacht zijn op bewegingsonscherpte aangezien de EF-M 32mm f/1.4 geen beeldstabilisatie heeft. Een langste sluitertijd van 1/80s (of beter nog 1/100s) is nodig om alle detail van het onderwerp ook scherp op de sensor te krijgen. Dus voor extreme ‘low light’ situaties is deze combi niet echt 100% geschikt.
Maar als je op reportage bent bij redelijk licht (ook binnen zonder flits), food of producten op locatie fotografeert of portretten flitst (studio of locatie), dan is de EF-M 32mm f/1.4 met de EOS M50 een onverslaanbare combinatie, die tevens heel onopvallend en licht is (616 gram). Een echte aanrader dan!

youtube-ef-m32mm

Meer informatie op Canon NL: klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.