Tilt-shift high-end 8: The power of Black & White

door pjcdhaeze op dinsdag 05 februari 2019

Ik kan me dat moment nog erg goed herinneren dat ik het beeld van de zwart-wit foto langzaam maar zeker zag opkomen in het ontwikkelbad. Dat was in het analoge tijdperk op de Koninklijke Kunstacademie in ‘s-Hertogenbosch waar ik de basisbeginselen van fotografie heb geleerd. Het is ook niet verwonderlijk dat die romantiek wereldwijd nog steeds wordt gekoesterd door miljoenen aanhangers van analoge fotografie. Ook de markt voor vintage camera’s en lenzen is springlevend.

Sinds ik rond 2005 in de digitale fotografie ben gestapt, ben ik een volledig overtuigde kleurenman. Geen moment had ik het gevoel dat zwart-wit fotografie iets kon toevoegen. Maar enkele weken geleden zat ik een beetje uit verveling te spelen met zwart-wit omzetting van enkele foto’s en warempel, dat zag er onverwacht goed uit! Ik was bijna vergeten hoe krachtig een zwart-wit beeld kan zijn. Ook een post van een zwart-wit architectuurfoto op social media kreeg erg veel waardering. Nu is dat niet altijd een graadmeter voor mij maar toch heeft het mij verder aan het denken gezet over de mogelijkheden van zwart-wit foto’s. Ik zie geweldige toepassing voor architectuur, zoals jullie weten een gebied dat enorme aantrekkingskracht op mij heeft vanwege mijn passie voor Canon TS-E tilt-shift fotografie. Maar ook landschapsfoto’s zien er in zwart-wit vaak verrassend goed uit! En het behoeft geen verder betoog dat portretfoto’s vaak sprekender zijn in zwart-wit.

Overigens zijn alle foto’s gemaakt met de TS-E 24mm f/3.5L mark II en TS-E 45mm f/2.8 die inmiddels is vervangen door de TS-E 50mm f/2.8L Macro. Misschien vraag je je af wat een Canon TS-E lens nu eigenlijk toevoegt aan zwart-witfotografie. Letterlijk gezien niets, maar bij de selectie kwam ik toch weer uit op foto’s gemaakt met de Canon TS-E tilt-shift lenzen, simpelweg vanwege de superieure image quality. Het is toch zo dat ik mijn betere foto’s meestal schiet met een van deze Canon objectieven.

De afgebeelde foto’s zijn bewerkt met Nik Silver Efex Pro. Doorgaans kies ik voor de neutrale bewerking waarna ik soms nog ‘n fractie contrast toevoeg. Proefondervindelijk heb ik gemerkt dat met name foto’s met dramatische wolkenpartijen zeer geschikt zijn voor een zwart-wit conversie. Maar waarschijnlijk is dat een kwestie van smaak. Enfin, de selectie die ik heb gemaakt doet het in zwart-wit minstens zo goed als in kleur. Mijn persoonlijke favoriet is het Port of Antwerp gebouw.

De foto van het model, David Janssens, is overigens een select focus portret, specifiek gemaakt voor de visuele content van mijn Canon TS-E tilt-shift Masterclass. Het is geschoten met de Canon TS-E 45mm f/2.8 met het tilt-mechanisme op 10 graden up-tilt, waardoor de ogen in focus zijn en daarbuiten een graduele blur ontstaat. Het effect is erg subtiel, totaal anders dan bijvoorbeeld de uiterst minieme scherptediepte van de Canon EF 85mm f/1.2L die bekend staat als de ultieme portretlens.

De Canon TS-E 45mm f/2.8L doet er beslist niet voor onder en biedt dus de hiervoor vernoemde select focus blur, zowel verticaal als horizontaal toepasbaar. Daarnaast heeft deze tilt-shiftlens nog een onschatbaar voordeel, namelijk file merging. Wanneer het shift mechanisme verticaal wordt ingesteld is het mogelijk drie elkaar overlappende shots te maken die in de nabewerking kunnen worden samengevoegd tot één file met een mid format resolutie, micro-contrast en detailweergave! Het vraagt dan wel uiterste concentratie van het model dat absoluut niet mag bewegen maar met een juiste regie levert dat geen problemen op. Bovendien kun je dergelijke portretfoto’s in zitpositie maken. Als portretfotografie mijn hoofdactiviteit zou zijn was voor mij de keuze snel gemaakt: De TS-E 90mm f/2.8L Macro in plaats van de EF 85mm f/1.2L of EF 85mm f/1.4L IS. Zelfs als ik zou de keuze moeten maken tussen de nieuwe RF 50mm f/1.4L of de TS-E 50mm f/2.8L Macro dan werd het sowieso de TS-E lens.

Tja, hier spreekt een man met een passie voor tilt-shiftfotografie, dat mag duidelijk zijn. Ik moet zeggen dat de belangstelling voor deze vorm van fotografie in de lift zit. Mijn Canon TS-E tilt-shift Masterclass van 23 februari a.s. is uitverkocht en ik heb daarom een volgende geagendeerd op zaterdag 23 maart a.s. bij Thon Hotel in Rotterdam. Heb je zin om mee te doen, meld je dan snel aan via mijn website: www.tonyvingerhoets.com/masterclasses.

Tony Vingerhoets

5 februari 2019, Weelde, België

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.