Canon EOS 600D

door Pieter Dhaeze op dinsdag 01 maart 2011

Er komen op de redactie behoorlijk wat camera's voorbij en ook op internet houden we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Langzaam maar zeker komen we steeds meer tot de conclusie dat met de huidige cameratechniek en beeldkwaliteit er maar weinig meer te wensen overblijft voor de enthousiaste vrijetijdsfotograaf. En dat geldt ook voor de EOS 600D.

Wensenlijst
Als je toe bent aan een nieuwe camera, dan heb je ongetwijfeld een wensenlijstje waaraan de nieuwe aankoop moet voldoen. Hogere beeldkwaliteit, meer mogelijkheden, betere bediening zullen hierop zeker voorkomen met als ultieme doel dat je nog mooiere foto's gaat maken of andere onderwerpen kunt vastleggen. Als we op deze drie punten de EOS 600D onder de loep nemen, dan is de vraag of dit model voor de 'doorstappende' vrijetijdsfotograaf nog iets te wensen over laat.

DOELGROEP
De doelgroep voor de een EOS 600D is de fotograaf die door vrienden en kennissen gevraagd wordt foto's te maken bij speciale gelegenheden. Of iemand die op vakantie altijd een stukje achter de rest loopt om die ene bijzondere foto te maken. Of een fervent fietser of wandelaar die altijd een camera bij zich heeft en op den duur merkt dat hij geen kilometers meer maakt, alleen nog maar foto's. Het is dus iemand die al kennisgemaakt heeft met het fenomeen EOS en de eerste verschijnselen van fotoverslaving begint te vertonen ;-)

Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit is onder te verdelen in belichting, kleur en scherpte. Die eerste twee punten worden bij de EOS 600D bepaald door de prestaties van de DIGIC4-processor en van de iFCL-algoritmes. DIGIC4 en iFCL hebben hun intrede gedaan met de introductie van de EOS 7D. Beide technologieën spelen zich af onder de 'motorkap' en je kunt er als gebruiker niets aan instellen. Hun aanwezigheid merk je echter wel, want zelden is een opname fout belicht of wijken kleuren af. Zelfs bij ISO 1600 of hoger zijn belichting en kleur vlekkeloos. Vergelijk dat maar eens met camera's van vijf jaar oud. Die hadden niet alleen veel meer ruis bij hoge ISO's, maar vooral ook slecht verzadigde kleuren en overbelichte hooglichtnuances. Deze aspecten zul je bij de EOS 600D niet meer aantreffen. Als je in JPEG fotografeert met de EOS 600D, dan is de beeldkwaliteit in 98% van de gevallen uitermate geschikt voor de publicatiemedia van de beoogde doelgroep: HD-beeldscherm of -beamer en kwaliteitsafdruk tot A3+. Voor de overige 2% met moeilijke belichting of hoog contrast heb je bij de EOS 600D de beschikking over opties als Auto optimalisatie helderheid en Lichte tonen prioriteit. Tijdens het dagelijkse gebruik van de camera merken we dat de EOS 600D een betrouwbaar stukje gereedschap is, die bij alle praktische ISO's (tot 3200) prachtige JPEG-foto's aflevert. Met zulke goede JPEG's geeft overstappen op RAW nauwelijks kwaliteitswinst. Je hebt dan alleen meer speelruimte in het overbruggen van contrast en je hoeft je geen zorgen te maken over de witbalans, maar verder is JPEG net zo goed.


Met 18 miljoen pixels op de sensor hoef je je geen zorgen te maken over het registeren van detail. Het stelt wel eisen aan de kwaliteit van de lens. De kitlens, EF-S 18-55mm IS II, doet het goed, maar met beter 'glas' zal het detail van de opname ook beter worden. Met een EF-S 15-85mm IS heb je de ideale standaardzoomlens voor deze camera en met een EF-S 60mm macro maak je adembenemende close-ups (bloemen en insecten) en portretten.

HOGE ISO
De beeldkwaliteit van de EOS 600D is prima. Hoge ISO's komen er als JPEG keurig uit en als RAW in Lightroom 3 zie je bij ISO 1600 veel detail, prachtige kleuren en slechts een heel fijn korreltje.

Mogelijkheden
Welbeschouwd hoef je bij een camera alleen sluitertijd, diafragma, gevoeligheid en scherpstelpunt in te kunnen stellen voor een goede foto. Toch kan het leven van een fotograaf makkelijker worden met meer mogelijkheden, zodat de aandacht meer bij het onderwerp kan liggen. De EOS 600D blinkt daarin uit. Ze helpt je bij het scherpstellen met een snelle en nauwkeurige autofocus. Samen met de redelijk snelle motordrive hoef je zo geen fotomoment meer te missen. Met het kantel- en draaischerm kun je nog creatiever kaderen (en filmen) en met de draadloze flitsfunctie in combinatie met bijvoorbeeld een Speedlite 320EX herontdek je het nut van flitsfotografie. Ook de variëteit in beeldverhouding en nabewerking bij terugkijken zijn welkome opties en kunnen je 'vervelend' Photoshopwerk besparen. En om je foto- en film-prestaties te delen met je publiek, beschikt de EOS 600D over een HDMI-uitgang en als je die eenmaal aangesloten hebt op je HD-televisie of beamer, dan wil je nooit meer anders.

EOS 600D, ISO 1600 JPG (100%)  EOS 600D, ISO 3200 JPG (100%)  EOS 600D, ISO 3200 RAW (100%)


Gebruiksgemak
Een compacte, lichtgewicht body, duidelijke bedieningsknopjes, My Menu, Auto+ programma, Beeldstijlen, Sfeerselecties, Helpfunctie. Al deze opties zorgen ervoor dat de handleiding zelden ter hand genomen hoeft te worden en voorkomen dat je een uniek moment zult missen, omdat je nog iets aan het instellen bent. De EOS 600D is bovendien een alerte camera met snel opstarten en scherpstellen, zodat je als fotograaf nooit op de camera hoeft te wachten.

Conclusie
Wij zijn behoorlijk gecharmeerd van de EOS 600D en als we ons verplaatsen in de doelgroep van deze alleskunner EOS 600D, dan blijft er eigenlijk niets te wensen over. Een complete camera in een compacte behuizing. Mislukt een foto, dan zul je eerder bij jezelf te rade moeten gaan, dan de camera de schuld geven. Daarmee is de EOS 600D een prima reisgenoot of perfect stukje gereedschap om onbezorgd mee het veld in te gaan. Voor iedereen met een EOS 1000D tot en met EOS 500D is de nieuwe EOS 600D zeker het overwegen waard.

Specificaties   meer informatie
Resolutie: 18,0 Mp   Canon
ISO: 100-6400, H   dpReview
LCD: 3 inch, 910.00px, draai/kantel   dcViews
Film: 1080p, 24/25 fps | 720p 50 fps   TDP
  Alle specs    

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.