Natuur tussen toerisme

door pjcdhaeze op zaterdag 21 mei 2011

Het eiland Tenerife wordt overvloedig bezocht door vakantiegangers en is daarom ook gemakkelijk en goedkoop te bereizen. De toeristen komen om lekker van de zon te genieten en uit te rusten op de zwarte stranden onder het genot van één of meerdere cocktails.

Daar is niets op tegen, maar jammer is dat het merendeel van de toeristen niet stilstaan bij de natuurpracht van dit eiland. Zo beschikt het over de op drie na hoogste vulkaan (De Teide is het hoogste punt van Spanje) en de op twee na hoogste zeeklif van de wereld. De unieke flora en fauna op Tenerife maken het tot een hele aantrekkelijke bestemming. Zo zijn er een gros aan soorten die endemisch zijn voor dit gebied (alleen daar voorkomend). Zoals de blauwe vink en Tenerife pimpelmees.

Ikzelf was op Tenerife voor een stage bij de Atlantic Whale Foundation en heb daar onderzoek gedaan naar zeezoogdieren. Voornamelijk de tuimelaar en de Indische griend. Dit zijn twee residentensoorten, dat wil zeggen dat ze het gehele jaar op dezelfde plek te vinden zijn. Dit maakt het ook gelijk een echte toeristentrekker. Dagelijks vertrekken er bootjes met hordes mensen aan boord om zoogdieren te bekijken. Van ons als stagiaires werd verwacht wat informatie te kunnen verstrekken aan de passagiers. Als fotograaf wil je natuurlijk ook foto's maken van deze dieren maar hoe krijg je een clean shot met 3 rijen mensen voor je lens. Omdat ik al heel wat tochtjes was mee geweest wist ik natuurlijk wel waar en wanneer de dieren ongeveer op zouden duiken en kon daarom meestal wel een geschikte plek vinden maar moeilijk is het wel.

Een laag standpunt zorgt voor spannendere foto's en om die reden hebben we nog een paar tochten met een zodiak gemaakt. Voor de rest is de timing enorm belangrijk. Grienden blijven overdag lekker aan de oppervlakte liggen maar met de tuimelaars is het een ander verhaal. Ze zijn snel, behendig en onvoorspelbaar. Wanneer ze in de boeggolven gaan zwemmen wees dan alert op mooie sprongen en zodra ze aan de zijkant van de boot zwemmen kun je soms mooie plaatjes maken van het opspuitende water wat ze lozen als ze boven water komen. Op Tenerife heb ik ook de wereld onder water ontdekt. Ik heb gelegenheid gehad om daar twee duikbrevetten te behalen en genoten van de ontmoetingen met de zachtaardige sociale grienden. Voor de volgende keer een goed onderwaterhuis aanschaffen dus ;-).

Mocht je dus ooit op Tenerife komen... Laat je niet alleen verleiden door de kleurrijke drankjes maar ga de vulkaan Teide beklimmen en ga de zee op om (bijna) gegarandeerd te zijn van het schouwspel van mooie zeezoogdieren.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.