Nieuws | Canon EOS RP

door Persbericht Canon NL op vrijdag 15 februari 2019

Amstelveen, 14 februari 2019 – Canon Europe introduceert vandaag de EOS RP – een kleine, lichte en praktische spiegelloze camera voor serieuze amateurfotografen die op zoek zijn naar het volgende, hogere niveau in Canon’s revolutionaire EOS R-systeem. De EOS RP is ideaal voor reis-, landschaps- en portretfotografie en videoregistratie. Dit nieuwe model biedt meer mogelijkheden en brengt alle voordelen van het EOS R-systeem binnen handbereik, waaronder ’s werelds snelste autofocus. Als kleinste en lichtste full frame Canon-camera met verwisselbare lens tot nu toe, zorgt de EOS RP voor de perfecte combinatie van functionaliteit en gebruiksgemak met een indrukwekkende beeldkwaliteit. Met de EOS RP kunnen foto- en videografen het volledige Canon-portfolio aan RF-, EF- en EF-S-lenzen verkennen en gebruiken.

EOS_RP-visual

Canon kondigt vandaag ook de ontwikkeling aan van de RF 24-240mm F4-6.3 IS USM – de perfecte partner voor op reis die praktisch is in zowel afmetingen als prestaties. Het is een veelzijdige allround lens voor enthousiaste foto- en videografen en biedt een breed brandpuntsbereik om buitengewone opnamen te maken.

Stap in de full-frame wereld van EOS R
De EOS RP is een betaalbare én geavanceerde camera binnen Canon’s full frame modellenreeks. De camera is uitgerust met de innovatieve RF-vatting met het 12-pins hogesnelheid communicatiesysteem, korte back-focus en grote 54mm diameter. Dit stelt de EOS RP in staat de ‘next generation’ full frame optische prestaties ook te gebruiken in combinatie met toekomstige RF-lenzen, waaronder de RF 24- 240mm F4-6.3 IS USM. De RF-vatting is volledig vanaf de basis ontwikkeld en biedt lenzen een nieuw niveau van optische prestaties, reactietijd en functionaliteit. Dankzij drie EF-EOS R-adapteropties kunnen fotografen en filmmakers werken met hun huidige EF- en EF-S-lenzen. De functionaliteit van die lenzen kan worden vergroot met de control ring of de drop-in filteradapter.

Stilte, snelheid en kwaliteit ondersteunen creativiteit
De 26,2 Megapixel full frame CMOS-sensor van de EOS RP zorgt samen met Canon’s nieuwste DIGIC 8- processor voor een stap omhoog in creativiteit en staat garant voor de optimale balans van detailregistratie, controle over scherptediepte en indrukwekkende prestaties bij weinig licht. De ISO
40.00 gevoeligheid – uitbreidbaar tot ISO 102.400 – is afgestemd op situaties met weinig licht en werkt samen met het krachtige Dual Pixel CMOS AF-systeem om fotografen in staat te stellen zelfs in donkere omgevingen vol vertrouwen te fotograferen met maar liefst -5 EVi.
 
Om rechtstreeks met de camera een optimale beeldkwaliteit te bereiken, wordt in-camera een DLO (Digital Lens Optimizer) correctie toegepast op RF-lenzen en op maximaal vijf EF-lenzen die in de camera zijn opgeslagen. Voor nabewerking van beeldmateriaal biedt de EOS RP de nieuwste generatie CR3 14- bits RAW-bestandsindeling plus een compact RAW-optie om ongeveer 40 procent te besparen op de bestandsgrootte van standaard RAW-bestanden. Er zijn nu meer opnamen op een geheugenkaart op te slaan, terwijl de flexibiliteit van RAW-opnamen behouden blijft. Voor directe beeldbewerking zijn opnamen in-camera te bewerken met Creative Assist dat een reeks aan filters, effecten en bewerkingsmogelijkheden biedt die het eenvoudig maken om snel het gewenste resultaat te delen.

EOS-bediening, geen concessies
De EOS RP is niet alleen gemakkelijk in gebruik, het is bovendien Canon’s lichtste en meest betaalbare full frame digitale camera met verwisselbare lens die tot nu toe werd geïntroduceerd. Met een body van slechts 485 gramii is de EOS RP ideaal voor op reis wanneer ruimte en gewicht een belangrijke rol spelen. De camera is ontworpen voor uiteenlopende opnamecondities en is opgebouwd rond een chassis van een magnesiumlegering. De buitenste delen van de behuizing zijn nauwkeurig vormgegeven, inclusief afdichtingsmaterialen om de camera stof- en vochtbestendig te maken. De EOS RP is een veelzijdige camera en beschikt over een krachtig Dual Sensing IS-systeem dat de invloed van cameratrillingen bij opnamen uit de hand corrigeert en heeft een Stille opnamenmodus om beeldmateriaal onopvallend vast te leggen. Een continue registratiesnelheid van maximaal 5 fps, of 4 fps met Servo AF, zorgt samen met een UHS-II-kaartsleuf voor een onbeperkte geheugenbuffer bij het vastleggen van JPEG- of RAW- bestanden – voldoende voor het vastleggen van actiemomenten tijdens de reis. De vertrouwde EOS- bediening van de EOS RP is eenvoudig en comfortabel in gebruik dankzij de flexibiliteit van aanpasbare bedieningstoetsen, scènemodi en een grafische bedieningsinterface. Ideaal voor het afstemmen op verschillende niveaus aan vaardigheid en ervaring bij het vastleggen van zowel foto- als videomateriaal.
De grip in EOS-stijl, het hoge resolutie 7,5 cm vari-angle touchscreen en de 0,39-type elektronische OLED- zoeker ondersteunen de ‘next generation’ gebruikskenmerken voor volledige creatieve beeldcompositie en aanrakingsgevoelige bediening – van menuopties tot het gewenste scherpstelpunt. De EOS RP is compatibel met een reeks aan EOS-accessoires, waaronder de Extension Grip EG-E1 – die ook vandaag wordt geïntroduceerd – voor extra comfort en de Canon Speedlite 470EX-AI met AI bounce (geïntroduceerd in februari 2018).

Aandacht voor elk detail
Waar het gaat om autofocus kent de EOS RP geen enkele concessie: Dual Pixel CMOS AF garandeert ’s werelds hoogste AF-snelheid van 0,05 secondeniii en een nauwkeurigheid van maximaal 4.779 selecteerbare AF-posities op een groot beeldveld van maximaal 88 x 100 procent. De elektronische zoeker (EVF) van de EOS RP – met 2,36 miljoen dots en een dekking van nagenoeg 100 procent van de scène – maakt het mogelijk geweldig beeldmateriaal vast te leggen en te bekijken in uitdagende situaties met weinig omgevingslicht. Touch and Drag AF is een van de vier methoden die het gemakkelijk maken om tijdens beeldcompositie scherp te stellen met de zoeker of door gewoon het lcd-scherm aan te raken. Voor stijlvolle portretten stelt Eye AF met continu volgen scherp op het oog van het onderwerp wanneer de modus voor Gezichtsherkenning is geselecteerd. Dit maakt het eenvoudig om telkens opnieuw professionele resultaten met een perfecte beeldscherpte te behalen. Of het nu gaat om het vastleggen van bewegende onderwerpen bij foto’s of video’s, de EOS RP kan het onderwerp continu volgen om direct te reageren op de actie binnen het beeld. Met Focus bracketing bij macro-opnamen kan worden gewerkt met een indrukwekkende scherptediepte en wordt de juiste beeldscherpte bereikt. Met een druk op de ontspanknop wordt continu gefotografeerd met brandpuntposities die automatisch worden aangepast.
Digital Photo Professional voor pc of Mac kan vervolgens worden gebruikt voor dieptesamenstelling, waardoor de perfecte opname wordt gecreëerd die binnen de gewenste scherptediepte de juiste beeldscherpte heeft. Spot AF zorgt voor een nauwkeurige scherpstelling bij het maken van macro- opnamen. Tot de andere AF-modi behoren Face AF, 1-punts AF, Expanded AF en AF – instellingen die optimale flexibiliteit bieden bij het vastleggen van uiteenlopende onderwerpen.

Fotograferen, delen en verbonden blijven
Dankzij de Bluetooth- en Wi-Fi-connectiviteit bij het fotograferen en delen, stelt de EOS RP gebruikers in staat hun camera vanaf slimme apparaten te bedienen om foto’s of videobeelden op afstand via Wi-Fi vast te leggen. Dit voorkomt dat het onderwerp wordt afgeleid of geeft de opname een creatief accent, ongeacht of het nu gaat om het beeldmateriaal van dieren of een unieke opnamehoek bij actiesporten. Na het downloaden ervan biedt de Canon Connect App volledige controle over de instellingen van de camera, live-weergave van scènes en bovendien de mogelijkheid om de camera op afstand via Bluetooth te activeren. Zodra de EOS RP op compatibele iOS- of Android-apparaten is aangesloten, kan de camera gps-coördinaten in het beeldmateriaal opnemen en fotografen een overzicht van hun reislocaties geven. Om beeldmateriaal onderweg met anderen te delen, kan de EOS RP opnamen automatisch met een slim apparaat synchroniseren en RAW-bestanden voor bewerking op een mobiel apparaat naar de Canon DPP Express app kopiëren.

Onderweg hoogwaardige 4K-videobeelden vastleggen
Videografen die op zoek zijn naar een draagbare en gebruiksvriendelijke camera beschikken met de EOS RP over een ongekende vrijheid en inzetbaarheid. Met de DIGIC 8-processor kan de EOS RP videobeelden vastleggen met een resolutie tot 4K bij 25 fps en Full HD bij 60 fps. Met functies zoals 4K time lapse, interval timer, Movie Servo AF en HDR movies, kunnen gebruikers snelle acties en slow-motion vastleggen met een groter dynamisch bereik. Dual Pixel CMOS AFiv maakt nauwkeurige scherpstelling en gezichtsdetectie mogelijk, terwijl Movie Digital IS langs 5-assen voor beeldstabilisatie zorgt om beeldtrillingen tegen te gaan wanneer uit de hand wordt gefilmd. De aansluitingen voor microfoon en hoofdtelefoon helpen geluid in realtime vast te leggen en te controleren, terwijl het vari-angle touchscreen het eenvoudig maakt om onderwerpen onder verschillende hoeken te fotograferen. Met Video Snapshot is het gemakkelijk om een videosamenvatting van een reisavontuur te maken, waarbij clips van 4, 6 of 8 seconden worden gecombineerd tot een overzicht van gebeurtenissen en scènes die een onuitwisbare indruk hebben gemaakt. Een eenvoudig te beheren codec maakt snelle workflows voor beeldbewerking met kleinere bestanden mogelijk.

De full frame beeldregistratie van nu, de RF-lenstechnologie van morgen
Ook vandaag bevestigt Canon haar betrokkenheid bij het onlangs geïntroduceerde EOS R-systeem met RF-vatting en kondigt de onderneming de ontwikkeling van zes full frame lenzen aan die in 2019 op de markt zullen verschijnen. Dit ter gelegenheid van de productiemijlpaal van 140 miljoen EF- en EF-S- lenzenv. De RF 24-240mm F4-6.3 IS USM is opgenomen in het stappenplan voor lensontwikkeling en deze lens is de ideale partner voor op reis – perfect waar het gaat om compactheid en prestaties. Deze veelzijdige en allround lens voor serieuze fotografen en videografen biedt een reeks aan brandpuntsafstanden voor het vastleggen van uitzonderlijk beeldmateriaal. De vijf andere full frame RF- lenzen die op dit moment in ontwikkeling zijn, voldoen aan de behoeften van elk type gebruiker – van serieuze liefhebbers tot professionele foto- en videografen die allemaal op zoek zijn naar de perfecte opname. Voortbouwend op de optische ervaring en expertise van Canon zal deze serie lenzen de grenzen aan creatieve fotografie verleggen. En dat dankzij nieuwe, geavanceerde optica en innovatieve beeldbewerkingsfuncties voor zowel foto- als videomateriaal.

Prijs en beschikbaarheid
De Canon EOS RP Body is vanaf eind februari 2019 verkrijgbaar voor een adviesprijs van €1.519,99. De verkoopadviesprijs van de EOS RP kit inclusief de RF 24-105mm f/4L IS USM bedraagt €2.539,99. Bij beide wordt de EF-EOS R mount adapter tijdelijk gratis meegeleverd. De Extension Grip EG-E1 die tevens vandaag wordt gelanceerd, heeft een consumentenadviesprijs van €80,49 en is ook vanaf eind februari verkrijgbaar.

Ga voor meer informatie over het EOS R-systeem en Canon’s onverminderde betrokkenheid bij de RF- vatting naar Canon NL: klik hier.

EOS RP – de belangrijkste kenmerken:
• 26,2 Megapixel full frame CMOS-sensor
• Lichtgewicht body met chassis van magnesiumlegering
• Dual Pixel CMOS AF
• 4K Movie
• DIGIC 8-processor
• Drie EF-EOS R adapteropties voor compatibiliteit met EF- en EF-S-lenzen
• Wi-Fi en Bluetooth

Amstelveen, 14 februari 2019 – Canon Europe, de wereldwijd toonaangevend producent van lenzen, bevestigt vandaag opnieuw haar betrokkenheid bij het onlangs geïntroduceerde EOS R-systeem en de RF-vatting: de onderneming kondigt de ontwikkeling aan van zes full frame lenzen die in 2019 op de markt worden gebracht ter gelegenheid van de productiemijlpaal van 140 miljoen EF- en RF-lenzeni.
Deze combinatie van het innovatieve EOS R-systeem en het bestaande portfolio RF-lenzen herdefinieert de mogelijkheden bij fotografie en videografie – gebruikers beschikken over de tools om hun vaardigheden te verbeteren en – zonder beperkingen – creatief te fotograferen en filmen.

De RF-vatting – vanaf de grond opgebouwd
Het EOS R-systeem en de RF-vatting zijn vanaf de grond opgebouwd en tillen het technologisch erfgoed van het huidige EOS-systeem naar nieuwe hoogten. Canon’s ontwikkeling van EOS vond plaats in lijn met de technische vooruitgang en feedback van gebruikers. Deze nieuwe ontwikkeling anticipeert op de toekomstige technische en creatieve behoeften van fotografen en filmmakers. Het EOS R-systeem bevat het beste van EOS – met nog betere prestaties, nog meer mogelijkheden voor lensontwerp en creatieve flexibiliteit. De in september 2018 geïntroduceerde RF-lensvatting maakt een geheel nieuw optisch ontwerp mogelijk, waardoor grote lenselementen zo dicht mogelijk bij de sensor kunnen worden geplaatst en het licht rechtstreeks op de sensor kan vallen. De RF-vatting verbetert de communicatie en voeding voor lensbediening tussen de lens en de camerabehuizing en draagt zo bij aan het bereiken van de hoogste autofocussnelheid ter wereld met een full frame spiegelloze cameraii. Dankzij de korte backfocus en een 54 mm grote diameter van de lensvatting beschikten de opticaspecialisten van Canon over een nieuwe mate van vrijheid om een nieuwe generatie optische componenten te ontwikkelen – deze biedt een ideale balans tussen het verkleinen van de afmetingen van het systeem, hoogwaardige beelden en hoge prestaties. Bij de ontwikkeling van het EOS R-systeem hebben de technisch specialisten van Canon rekening gehouden met het gebruiksgemak en de mogelijkheid om het portfolio aan lenzen in de toekomst uit te breiden. De nieuwe serie lenzen biedt opnamemogelijkheden voor alle gebruikers van het EOS R-systeem, ongeacht hun behoeften – van
foto’s en films tot landschappen en bruiloften.
 
Zes lenzen – fotografeer en film met de juiste lens
Momenteel zijn zes full frame RF-lenzen in ontwikkeling, afgestemd op de behoeften van elke gebruiker – van enthousiaste fotoliefhebbers tot professionele fotografen en videografen – die op zoek is naar de perfecte opname. Deze serie lenzen bouwt voort op het optisch erfgoed van Canon en verlegt dankzij de nieuwe, geavanceerde optica en innovatieve beeldverwerking bij zowel foto’s als video de grenzen aan creatieve beeldregistratie.

De RF 85mm F1.2L USM is een mid-tele prime met groot diafragma en levert optimale prestaties in handen van ervaren en professionele portretfotografen. De RF 85mm F1.2L USM DS is uitgerust met Defocus Smoothing en is een unieke, krachtige lens voor de combinatie van een prachtige, gelijkmatige onscherpte op de voorgrond en achtergrondbokeh plus een razendsnel diafragma om adembenemende portretten te maken. De RF 24-70mm F2.8L IS USM is een krachtige standaardzoomlens voor zowel professionals als enthousiaste fotoliefhebbers, ideaal voor portretten, landschappen, documentaires of bruiloften. Als groothoeklens met snel diafragma is de RF 15-35mm F2.8L IS USM ideaal voor diverse genres zoals architectuur, interieurs of landschappen. De RF 70-200mm F2.8L IS USM is de vijfde lens die momenteel wordt ontwikkeld en is een must-have voor elke professionele fotograaf die bruiloften, sportevenementen of natuurscènes vastlegt. Deze snelle medium telezoomlens is een geweldige allrounder. Tot slot de RF 24-240mm F4-6.3 IS USM: dit is de perfecte lens voor op reis – praktisch qua afmetingen en prestaties. Het is een veelzijdige allround lens voor de meer ervaren foto- en videograaf met een reeks aan brandpuntsafstanden voor het maken van uitzonderlijke opnamen.


Mr Issei Morimoto, Senior Vice President van Product Management & Marketing bij Canon Europe, zegt: “Met de introductie van het EOS R-systeem brachten we vorig jaar de toekomst van fotografie en videografie in beeld. Daarmee toonde Canon de sterke punten van ons EOS R-systeem en RF-vatting: innovatie, compatibiliteit en kwaliteit. Nu de productie van onze EF- en RF-lenzen de indrukwekkende mijlpaal van 140 miljoen hebben bereikt, opent de nieuwe RF-vatting een wereld vol creatieve mogelijkheden, zowel voor fotografen als videografen – of ze nu een bestaande EOS-gebruiker zijn, nieuw waar het gaat om EOS R of de wereld van full frame voor het eerst ontdekken. Met de aankondiging van onze roadmap voor lenzen bouwen we voort op onze ervaring en expertise op het gebied van optica en tonen we onze betrokkenheid bij de toekomst. En dat bewijzen we met onze investering in de wereld van full frame beeldregistratie. Onze klanten een indrukwekkende beeldkwaliteit en superieure optische resultaten bieden is van het grootste belang en vormt slechts de eerste stap op een lange reis, zodat elke Canon-gebruiker de perfecte opname kan maken.”

Toegevoegd aan het portfolio full frame camera’s
Ter uitbreiding van het EOS R-systeem introduceert Canon vandaag ook de EOS RP – de ideale camera voor gebruikers die willen doorgroeien van Canon’s APS-C-modellen naar de full frame wereld van Canon. Deze camera is compact, licht in gewicht en veelzijdig. De EOS RP is ideaal voor reis-, landschaps- en portretfotografie en videografie. De camera biedt alle voordelen van het EOS R-systeem, inclusief ’s werelds snelste autofocus. Als kleinste en lichtsteiii full frame digitale Canon-camera tot nu toe biedt dit model de perfecte mix van functionaliteit en gebruiksgemak voor resultaten met een indrukwekkende beeldkwaliteit. Ervaren fotografen en videografen kunnen de EOS RP gebruiken om hun technische vaardigheden te verbeteren en hun creativiteit verder te verkennen. Bovendien maken de drie lensadapters het mogelijk meer dan 70 huidige EF- en EF-S-lenzen te gebruiken in combinatie met de EOS RP en het innovatieve EOS R-systeem, waardoor nieuwe functionaliteit wordt toegevoegd aan de bestaande optica, terwijl de uitstekende prestaties en functionaliteit van de EOS DSLR’s gehandhaafd blijven.

Ga voor meer informatie over het EOS R-systeem en Canon’s betrokkenheid bij de RF-vatting, klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.