De oneindige diversiteit van Architectuur

door pjcdhaeze op dinsdag 19 maart 2019

Op vrijdag 19 april aanstaande ga ik in Rotterdam van start met mijn nieuwe Masterclass Architecture Photography en wat kijk ik daar naar uit! Afgelopen maanden heb ik er keihard aan gewerkt en al mijn kennis en ervaring erin gestoken. Jullie weten dat ik verslingerd ben aan tilt-shift en dat komt ook aan bod in deze Masterclass. Want tilt-shift lenzen worden vooral in architectuurfotografie gebruikt. Maar het is niet de hoofdzaak, zoals in mijn Canon TS-E tilt-shift Masterclass.
Waarom niet? Omdat veel architectuurfotografen niet in het bezit zijn van een tilt-shift lens en ik ook die groep wil aanspreken met mijn nieuwe Masterclass. De aanschafprijs van een tilt-shiftlens is nogal hoog en daarom kiezen veel mensen ervoor om de perspectivische vertekening ofwel convergerende verticalen in de nabewerking te corrigeren. Daar is niets op tegen, maar je moet dan wel op een aantal dingen letten om de kwaliteit van je file zo hoog mogelijk te houden.

Overigens beperken we ons met de Masterclass Architecture Photography niet alleen tot Rotterdam, want ook in Eindhoven, Amsterdam en zelfs Groningen komen Masterclasses, zodat je niets hoeft te missen. Het is teveel om op te noemen wat ik behandel en ook laat ik met een portfolio zien hoeveel verschijningsvormen architectuur wel niet heeft. Want in de Architectura Libri Decem, het vroegste werk over architectuur van Vitruvius Pollio, is het volgende beschreven:
Architectuur is de kunst en wetenschap van het ontwerpen van de gebouwde omgeving zoals steden, gebouwen, woningen, interieurs, landschappen, meubelen en objecten. Ik keek er inderdaad ook van op en heb zijn statement geadopteerd! En wanneer we door deze bril naar architectuur kijken, is dat oneindig veel meer dan je in eerste instantie zou vermoeden. Die diversiteit heb ik enigszins trachten te illustreren met de bijgaande foto’s (van mijn Masterclass-content).

Tja, en dan grijp ik toch weer naar beelden die zijn geschoten met mijn Canon TS-E 17mm f/4L en TS-E 24mm f/3.5L mark II. Maar dat zal jullie waarschijnlijk niet vervelen, want de foto’s spreken voor zichzelf. Wat ik vooral benadruk in de Masterclass is dat, wanneer je jezelf wilt onderscheiden met architectuurfoto’s, je licht naar je hand moet zetten ofwel Tailor the light to your subject! Sowieso draait alles in fotografie om licht en in architectuur werk je doorgaans met bestaand licht.

Ook laat ik met een beeldenreeks van een beroemd Zaha Hadid gebouw zien op hoeveel manieren je een gebouw kunt fotograferen door gebruik te maken van verschillende soorten licht en invalshoeken. Jazeker, dan zul je vaak terug moeten naar hetzelfde gebouw. Zelf vind ik dat allerminst een straf maar meer een uitdaging. Oh ja, als Zaha Hadid je niets zegt Google de naam dan even en verlekker je aan de cutting edge architecture van dit wereldvermaard architectenbureau! 

Maar goed, Nederland staat ook vol met tot de verbeelding sprekende architectuur, dus is er altijd wel iets te vinden op redelijke afstand waar je een studieobject van kunt maken. Dan belanden we meteen bij het hoofdstuk locatie scouting. Ook daar kom ik op terug in de Masterclass dus maai ik nu geen gras weg voor mijn voeten. Enfin, je merkt hoe enthousiast ik ben en sta te popelen om mijn geestdrift voor architectuurfotografie met jullie te delen. Dat wordt een feest!

Volgens de buienradar slaat het weer weldra om en ga ik een aantal foto’s schieten op de zorgvuldig gekozen Masterclass-locaties als voorbereiding op de photo walk. Want na de theorie en lunch wil ik met de deelnemers iconische architectuur gaan fotograferen in de directe omgeving. Op de Kop van Zuid ben ik al langer kind aan huis, maar Groningen is nieuw terrein voor me. Maar tjee, wat staat er veel schitterende architectuur in die mooie noordelijke stad!

Overigens heb ik momenteel een veelbelovende samenwerking met de Canon pro dealers Cameratools in Apeldoorn, CameraNu in Urk en CityFoto Eindhoven. Met een partnership bundelen deze dealers de krachten om zo hun marktpositie te versterken. Voor aanmelding moet je dan ook op hun websites zijn. Ik zou zeggen wacht er niet te lang mee, want er is veel animo voor deze Masterclass! Dus misschien tot ziens in Eindhoven, Rotterdam, Amsterdam of Groningen!

Masterclass Rotterdam: klik hier 
Masterclass Eindhoven: klik hier

Tony Vingerhoets

Weelde, België 19 maart 2019

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.