Poll Afdrukformaat

door Pieter Dhaeze op vrijdag 26 augustus 2011

De poll Afdrukformaat had als stelling:

Als je zelf een vergroting afdrukt of dat laat doen via internet, op welk formaat is dat dan meestal?

Hierop hebben we 669 reacties gehad.

De achterliggende gedachte achter deze enquete was tweeledig:
1. Hoe groot drukken vrijetijdsfotografen hun foto's af?
2. Hoeveel pixels hebben we daarvoor nodig?

De bedoeling van de eerste vraag is natuurlijk duidelijk. De tweede vraag dient enige toelichting. Fabrikanten van digitale camera's en ook een bepaalde gebruikersgroep zijn erg gefocust op megapixels. Hoe meer hoe beter. We weten echter dat hier ook nadelen aan zitten, zoals meer ruis bij hogere ISO, grotere bestanden (tragere camera, meer opslag nodig) en hogere eisen aan lenskwaliteit. Want hoeveel pixels hebben we nu eigenlijk nodig voor een goede afdruk?

Uit de resultaten van deze poll blijkt 70% van de respondenten zelden of nooit groter afdrukt dan een A4. Dat is geen verrassing. Een desktopfotoprinter voor de conument is vaak A4 en ook voor in een fotoalbum is A4 het maximale formaat. Met een kijkafstand van circa 50 cm (iets gebogen arm) voor een A4 is een afdrukresolutie van 200 dpi voldoende voor een goede scherptebeleving. Omdat een A4 ongeveer 12 bij 8 inch groot is heb je voor zo'n afdruk 2400 bij 1600 pixels nodig. Dat is nog geen 4 megapixel. Dus voor veel fotografen zijn al die megapixels dus niet echt noodzakelijk. Wel kun je natuurlijk een foto flink bijsnijden en er dan toch nog een behoorlijk grote afdruk van maken.

De uitslag van deze poll laat verder zien dat behoorlijk wat fotografen (bijna 20%) over een A3+ fotoprinter beschikt (45 bij 30 cm) en mogelijk ook zijn foto's aan de muur hangt of elders exposeert.

Opmerkelijk is dat meer dan 10% vergrotingen afdrukt of laat afdrukken op 60 bij 40 cm of groter. Zouden zij een A2+ printer met rolvoeding bezitten met grote cartridges? Dan wordt afdrukken pas echt leuk! Want dat blijven we benadrukken: Show Your Pictures!!!

Bedankt weer voor de medewerking en doe ook met de volgende poll mee.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.