Roll-up banner | Reflectiescherm en achtergrond

door Pieter Dhaeze op donderdag 20 juni 2019

Elke keer als we op locatie moeten of willen flitsen, zijn we echt superblij met onze Speedlites 600EX RT en 430EX III RT. Met de ST-E3 trigger op de camera en de flitser(s) off-camera op elke gewenste plaats, ben je 100% vrij in de keuze van locatie en positie, want alles wordt (radiografisch) draadloos aangestuurd én je hebt ook geen 220V nodig.
Wil je dan op een simpele manier ook de zachtheid van je licht én het onderwerp van je achtergrond in eigen hand hebben, dan is het interessant om eens met twee rollup-banners aan de slag te gaan. Een korte hands on.

Rollup-banner
In juli 2016 hebben we al eens aandacht besteed aan de functie van een ‘reclame’ rollup-banner voor de fotograaf, zijnde als een gepersonaliseerde én portabele achtergrond voor portret-, food- en productfotografie (klik hier). Voor minder dan vier tientjes kun je namelijk van je eigen foto’s of van een stockfoto een kwalitatief goede rollup-banner laten maken, die je vervolgens op locatie of in de studio als handige achtergrond kunt gebruiken.

ru-banner-klein

ru-banner-youtube

De laatste tijd zijn we steeds vaker op pad met onze Speedlites en hoewel je dan veel flexibiliteit hebt in het plaatsen van de flitser(s), kan het licht in sommige gevallen ook redelijk hard zijn, omdat een opzetflitser een heel klein flitsoppervlak heeft. Nu zijn er veel accessoires verkrijgbaar om zo’n flitsbron te vergroten, maar soms is indirect flitsen - bij voorkeur via een muur - een veel eenvoudiger oplossing. Helaas zijn niet overal effen witte muren te vinden. Ook dan kan een rollup-banner van dienst zijn, want de achterzijde ervan is wit en zacht reflecterend. Een prima oppervlak om het licht van een Speedlite vanaf elke gewenste hoek te verspreiden. Als je een banner hebt van een meter breed en ruim twee meter hoog, dan kun je die met één of twee flitsers erop gericht als een soort vensterraam gebruiken. Zo groot en zacht wordt het licht uit een Speedlite dan.

Aandachtspuntjes
Als je buiten met losse flitsers werkt (en/of reflectieschermen) dan kunnen wind en regen behoorlijke spelbrekers zijn. Zorg dat je een gewicht op de voet van een statief of banner kunt leggen of dat een assistent de accessoires even vasthoudt. Als je de achterkant van een rollup-banner gebruikt, dan is de staander zichtbaar. Dat is geen probleem voor de reflectie van het licht, maar kan wel zichtbaar zijn in de catchlights van het model.

catchlight

effect-banners-klein

Samenvatting
Wil je meer controle over de achtergrond van je foto’s én over de zachtheid van het flitslicht van een Speedlite, dan kun je met twee rollup-banners prima uit de voeten. Beide banners laat je bedrukken met de gewenste afbeeldingen, zodat je kunt afwisselen in achtergrond en de andere banner kunt gebruiken als reflectiescherm. Voor in totaal nog geen 80 euro (Reclameland) krijg je veel flexibiliteit en kun je je fotografie een behoorlijke ‘push up’ geven.

Roll-up afbeelding
Als je twee roll-up banners laat maken, zorg dan dat één banner een buitenonderwerp heeft (graffiti-muur, houten schutting) en de andere een binnenthema (boekenkast, afgebladderde kalkmuur), zodat je op elke plek een toepasselijke achtergrond hebt. Je kunt de betreffende foto’s vooraf onscherp maken, als door een kleine scherptediepte. Je kunt de banner dan toch redelijk dicht op het onderwerp zetten en toch een onscherpe achtergrond en mooi bokeh hebben

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.