Hoewel het aantal EOS R/RP-fotografen anno 2019 nog relatief klein is, zal deze groep de komende jaren sterk groeien en zorgt Canon dat er voldoende RF-lenzen beschikbaar zijn om met deze spiegelloze full-frame camera’s de mooiste foto’s te gaan maken. We hebben de RF 35mm, RF 50mm, RF 24-105mm en RF 28-70mm al in de studio gehad en deze keer zijn we met de RF 85mm 1.2L op pad geweest.
Ontwerp en uitvoering
De EF 85mm 1.2L is vanaf zijn eerste ontstaan (1989) een ‘zware jongen’ geweest voor zijn brandpunt. Voor een dergelijke hoge lichtsterkte heb je namelijk veel glas nodig en dat was duidelijk te zien bij deze lens. Ook zijn opvolger, de EF 85m 1.2L II, en de EF 85mm 1.4L IS hebben geen afslankkuur ondergaan. Met de introductie van de RF 85mm 1.2L wordt de gewichtige traditie voortgezet en deze lens is de grootste en zwaarste van de hele 85mm-familie. Voor een goede balans met de camera heb je bij zo’n forse lens een batterijgrip nodig of een zwaardere camera. Dan heb je wel echt iets ‘gewichtigs’ in de hand. Enerzijds kun je dat voelen aan het einde van de dag, maar anderzijds geeft het je wel een heel machtig gevoel als fotograaf.
De RF 85mm 1.2L is heel strak ontworpen en duurzaam uitgevoerd. De afstandsschaal ontbreekt en omdat de lens geen beeldstabilisatie heeft, zitten er maar twee knopjes op de lens: AF/MF en een limiter. Superstrak. Behalve het forse gewicht en afmetingen is ook de filtermaat van ‘buitencategorie’, 82mm.
Vergroting De kortste scherpstelafstand met de RF 85mm 1.2L is 85 cm en dat is gelijk aan de EF 85mm 1.4L IS. Dat betekent dat de vergroting ‘slechts’ 1:7,8 is en dat een voorwerp van 28 cm de breedte van de sensor vult. Mooi close-up, maar minder geschikt om beeldvullend kleine bloemen en insecten te fotograferen. Bij die 85 cm is de scherptediepte bij f/1.2 ongeveer 6mm en is het dus noodzakelijk om dan heel nauwkeurig scherp te stellen. |
Prestaties
We hebben bij de overige RF-lenzen al gezien dat de beeldkwaliteit van deze objectieven ongekend goed is. En misschien is deze RF 85mm 1.2L wel de beste van de huidige RF-familie. Vanaf f/1.2 is deze lens eigenlijk op geen enkel punt op een foutje te betrappen: centrumscherpte, hoekonscherpte, chromatische aberratie, vignettering, vervorming, contrast en kleuren zijn perfect. Bij f/2.8 is de beeldkwaliteit al maximaal en van ‘buitencategorie’. Het is bizar om te zien hoe Canon zo’n extreem hoge beeldkwaliteit heeft kunnen bereiken in een lens met zo’n hoge lichtsterkte. Iedereen die ooit met een originele EF 85mm 1.2L heeft gewerkt, weet dat deze lens pas vanaf f/2 optisch acceptabele beelden ging produceren. Het gebied van f/1.2 tot f/2.8 was vooral interessant door het bijzondere beeldkarakter, maar niet door scherpte. Bij de RF 85mm 1.2L is dat allemaal anders. Je kunt nagenoeg zonder kwaliteitsverlies al bij f/1.2 aan de slag en dan krijg je er bovendien een prachtig bokeh bijgeleverd. Je kunt nu portretten en foodfoto’s maken op een nog niet eerder voor mogelijk gehouden kwaliteitsniveau.
AF De autofocus van de RF 85mm 1.2L is niet supersnel, maar gezien de ‘reputatie’ van zijn EF-broertje en het feit dat er veel glas verplaatst moet worden tijdens scherpstellen, mogen we wel stellen dat de autofocus van de RF 85mm 1.2L toch redelijk snel is. Het gebied van 85cm tot 4m vraagt enige tijd, maar vanaf 1,5m tot oneindig gaat het lekker vlot. |
|
|
|
|
Evaluatie
Technisch gesproken is de RF 85mm 1.2L, dus een juweel(tje). Toch zijn er een paar kanttekeningen bij deze lens. Allereerst het prijskaartje van ruim 3000 euro. Of dat veel of weinig geld is, is voor iedereen verschillend, maar daarmee is hij wel 2x zo duur dan de EF 85mm 1.4L IS en dat is ook een prachtige lens. In 98% van de gevallen zul je geen verschil zien tussen foto’s van deze twee lenzen. Dus heb je een EOS R/RP met adapter, dan is de EF 85mm 1.4L IS een prima alternatief voor deze nieuwe RF 85mm.
Dat brengt ons meteen bij het tweede puntje en dat is de afwezigheid van beeldstabilisatie bij de RF 85mm 1.2L. Net als bij onze EF 85mm 1.2L II merken we bij de RF 85mm 1.2L dat je uit de hand met sluitertijden van 1/160s of korter moet werken, wil je de extra beeldscherpte niet verliezen door bewegingsonscherpte. Dit is destijds een van de redenen geweest om onze EF 85mm 1.2L II in te ruilen voor de EF 85mm 1.4L IS. Daarmee kunnen we met 1/80s uit de hand te fotograferen en toch een hoog scherptepercentage te halen. Dat scheelt één stop in ISO vergeleken met 1/160s, hetgeen de f/1.4 ruim compenseert ten opzichte van de f/1.2.
Samenvatting
De RF 85mm 1.2L is in één woord onovertroffen in beeldkwaliteit. Beter hebben we nog niet gezien. Het is een echte pro-lens en we zien de toepassing vooral in food-, fashion en productfotografie met de EOS R, waarbij de kleine scherptedieptes, het prachtige bokeh en hoge beeldscherpte voor unieke foto’s kunnen zorgen. Voor portretten uit de hand vinden we het ontbreken van beeldstabilisatie toch enigszins een gemis in ‘low light’-situaties en ook het gewicht kan bij reportagewerk een puntje van aandacht zijn. Je moét dan een batterijgrip op je EOS R hebben.
We hebben echter het gevoel dat voor deze RF 85mm - samen met de RF 50mm en RF 28-70mm - de geschikte camera nog moet verschijnen. Een EOS R met de vormfactor van de EOS 1DX mark II en dan met beeldstabilisatie op de sensor. We kunnen helaas niet in de glazen bol van Canon kijken ;-)