Terug van vakantie met EOS RP

door pjcdhaeze op woensdag 10 juli 2019

Een week voor het vertrek van mijn jaarlijkse zomervakantie werd ik door Canon verrast met een EOS RP en een RF 24-105mm 4L IS. Dat gooide mijn cameraplannen behoorlijk in de war, want ik had me al helemaal ingesteld op mijn trouwe reisgenoot, mijn PowerShot G7X (klik hier). Maar tegen een mooie nieuwe camera zeg ik natuurlijk nooit ‘nee’, dus bleef de G7X thuis en liet ik me vergezellen door de EOS RP, RF 24-105mm 4L IS, adapter en een EF 100mm 2.8L IS.

Vakantiecamera
De keuze van je vakantiecamera is afhankelijk van verschillende factoren:
• Welke onderwerpen komen voor je lens: landschap, natuur, architectuur, mensen, cultuur?
• Hoe ga je op reis: fiets, auto, vliegtuig?
• Hoe actief ben je op je vakantie en hoe verplaats je je?
• Fotografeer je in gezelschap of ga je alleen op pad?
En zo zullen er nog wel veel meer factoren zijn bij de juiste keuze van de ideale vakantiecamera.

Onze bestemming was een vrijstaand vakantiehuis in de Dordogne Frankrijk met veel kleine dorpjes in de buurt, een glooiend landschap, mooie natuur, veel karakteristieke Franse cultuur en vooral veel rust. Dat laatste betekent niet dat we veel stilzitten, want we proberen die rust zoveel mogelijk te combineren met uitstapjes met de auto gevolgd door een korte wandeling.

Is de EOS RP met de RF 24-105mm dan een geschikte camera? Ja en nee. Want voor een prachtig landschap tijdens een wandeling of het Middeleeuwse interieur van een oude kerk, is hij perfect. Je hebt dan wel een camera aan je nek hangen, maar dat beperkt je niet in je bewegingsvrijheid. Ook voor een bezoekje aan een goed toegankelijke druipsteengrot was hij perfect, want voor ISO’s boven 10.000 maak je alleen met een full-frame camera goede foto’s.

We hebben echter ook een hike gedaan langs een smalle trail naar een waterval en dan is een dergelijke camera meer een last dan een lust. Je moet én letten op het wegzetten van je voeten én opletten dat je de camera niet stoot. En ook in een drukke stad in gezelschap van vakantiegenoten is een systeemcamera niet ideaal om mee rond te lopen. Je loopt steeds achterop als ‘meneer de fotograaf’ en schrikt mensen af met zo’n ‘echte’ camera.

 Download (Zip, 135 MB) bovenstaande foto's op hogere resolutie: klik hier.

Dus de ideale vakantiecamera bestaat niet en zoals ik nu zelf gemerkt heb, is een fifty-fifty afwisseling met een goede telefooncamera voor mijn soort vakantie de meest praktische combinatie.

Ervaringen EOS RP
De EOS RP wordt niet zozeer gekarakteriseerd door het feit dat het een spiegelloze camera is (het is even wennen aan EVF- en AF-systeem), maar vooral omdat het full-frame is. Hij gaat in hoge ISO, dynamische bereik en scherptediepte duidelijk een kwaliteitsstapje verder dan een camera met een APS-C sensor en laat op die drie punten een telefooncamera mijlenver achter zich. Dus met de EOS RP in een donkere kerk of in de bijna complete duisternis van een druipsteengrot is echt een genot. Ook voor close-ups van planten, eten en mensen excelleert deze full-frame.

Wat me echter het meeste opviel bij de foto’s van de EOS RP was de optische kwaliteit van de RF 24-105mm 4L IS (review: klik hier). Die levert een ongekende beeldkwaliteit af en is duidelijk superieur aan zijn EF-broertjes in dat brandpuntbereik. En ondanks dat de EOS RP niet echt groot is, is de balans met deze ‘kit-lens’ prima. Als ik nu van APS-C naar FF zou willen overstappen en ik zou daarbij vaak een 24-105mm als reportagelens willen gebruiken, dan zou ik vanwege de kwaliteit van de RF 24-105mm kiezen voor de EOS RP in plaats van de EOS 6D mark II, waarop je deze RF-lens niet kunt gebruiken.

EOS RP en telefoon
Als je je foto’s van de vakantie ter plekke al wil delen met het thuisfront, dan gaat dat natuurlijk het eenvoudigst met telefoonfoto’s en 4G. De EOS RP laat zich echter heel eenvoudig verbinden met die telefoon, zodat je ook bijna net zo snel en eenvoudig foto’s van deze camera kunt delen via Whatsapp of Facebook.

Samenvatting
Met een EOS RP en een RF 24-105mm 4L IS kom je met mooie vakantiefoto’s thuis en gebruik je deze camera samen met een goede telefooncamera (ook om foto’s te delen), dan heb je weinig meer te wensen over.
We zijn overigens wel benieuwd naar de nieuw aangekondigde RF 24-240mm 4-6.3 IS (klik hier). Met 10x optische zoom, is die nog meer geschikt voor reportagefotografie tijdens een vakantie. Misschien nemen we die de volgende keer mee ;-)

P.S. Een uitgebreid gebruikersverslag van de EOS RP volgt overigens binnenkort. Hierbij gaan we dieper in op beeldkwaliteit, EFV-LCD, bediening, mogelijkheden, autofocus, flitsen (studio) en video. Dus blijf ons volgen, want misschien wordt de EOS RP wel je volgende camera!

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.