High-end Landscapes; Ode aan moeder natuur deel 2

door pjcdhaeze op donderdag 18 juli 2019

Mijn nieuwe Masterclass Architecture Photography loopt op rolletjes. Het is verschrikkelijk leuk om met de deelnemers ook een Master Shoot te doen bijvoorbeeld op de Kop van Zuid in Rotterdam dat nokvol staat met iconische architectuur. Maar ondertussen ben ik alweer druk bezig met de eerste stappen van mijn Masterclass Landscape Photography dat begin volgend jaar moet gaan draaien. Dat betekent veel lezen, je verdiepen, locatie scouting en uiteraard ook fotograferen.

Is landschapsfotografie dan zoveel anders dan architectuur? Ja en nee. Beiden vragen geduld, locatie verkenning en juiste lichtomstandigheden, maar toch is landschapsfotografie complexer en moeilijker. Een onderwerp zoals een gebouw beweegt niet en is geduldig, maar natuur verandert continu. Bomen lopen ook niet weg, maar transformeren, bijvoorbeeld door de vier seizoenen. Landschapsfotografie vraagt ook het uiterste van je oog voor compositie en invalshoeken.

Locatie scouting is daarom een van de belangrijkste aspecten van landschapsfotografie. Het beste doe je dat eerst zonder camera, want anders sla je meteen aan het fotograferen en is de kans groot dat je de beste spots over het hoofd ziet. Loop er eerst eens lekker rond, neem de tijd om alles in je op te nemen en ga gerust nog eens terug. Ik las dat de beroemde landschapsfotograaf Ansel Adams (1902-1984) heel erg veel tijd stak in exploratie, vandaar zijn onderscheidende foto’s.

Landschapsfotografie is synoniem aan reizen en sommige fotografen zien dat zelfs als een levensstijl. De natuur is onze oorsprong en hoe meer je daarmee verbonden bent, hoe meer je in balans bent. Maar dat is filosofie en we hebben het over landschapsfotografie. Tja, verre reizen, wie wil dat niet!? Ook ik word lyrisch van die verpletterend mooie landschappen geschoten op droomlocaties all over the world, maar dichterbij huis kun je ook best schitterende landschapsfoto’s schieten.

Zelf fotografeer ik graag op de Regte Heide, waar ik als jongetje al veel kwam. Het is een heel erg mooi gebied van 250 hectare zuidelijk van Tilburg tegen de Belgische grens dat bestaat uit heide, moerassige beekdalen en loof- en naaldbossen. Maar ook Het Turnhouts Vennengebied met kenmerkende vennen, heide en graslanden is fantastisch! Vanaf de uitkijktoren (gesitueerd langs het Bels Lijntje) heb je een adembenemend uitzicht dat ideaal is voor indrukwekkende panorama’s.

Afgelopen week heb ik enkele dagen besteed om de Oisterwijkse Vennen te ontdekken. Het heeft ook weer een geheel eigen sfeer en karakter. Het Goorven is wel het meest fotogenieke en dat wil ik zeer binnenkort fotograferen bij dageraad. Koortsachtig volg ik de weersvoorspellingen voor ‘n ultieme day break shoot met een kleurrijke lucht en dramatische wolkenpartijen. De juiste invalshoeken heb ik al gevonden, zodat ik ’s-ochtend vroeg in het donker direct m’n weg vind.

Landschapsfotografie beslaat overigens veel meer dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Het kan dus ook een cityscape of seascape zijn. En in die laatste categorie is m’n huidige portfolio nog wat aan de magere kant zodat ik enkele keren naar de kuststrook moet rijden voor seascape shoots (klinkt best lekker hè!). Tja, al bij al neemt de ontwikkeling van de visuele content van een Masterclass Landscape Photography enorm veel tijd in beslag, maar het is wel big fun hoor!

Naast m’n samenwerking met Nederlandse en Vlaamse Canon Pro dealers en de CameraNu groep, ga ik vanaf september overigens ook van start bij Fotoclub.nl dat een uitstekende reputatie heeft opgebouwd in fotografiegerelateerde kennis en educatie. Mijn Nederlandstalige Masterclasses en workshop zullen vanaf december ook Engelstalig worden aangeboden aan de groeiende expat community in Eindhoven. De komende maanden m’n Cambridge Engels maar weer ’s oppoetsen!

Oh ja, nog even dit: vorige week kwam ik op het idee om twee keer per maand ‘n Photo Tour Antwerpse Havens te organiseren. De dag nadat ik de web flyer had gepost, liep het al storm. Gezien het bijzondere karakter en tijdstip (start bij zonsondergang) beperk ik het aantal deelnemers telkens tot twee. Zo kan ik optimale aandacht geven en blijft het een uniek event. Tja, en om je aan te melden voor de Masterclass Landscape Photography moet je dus nog even geduld hebben...

Voor meer informatie over de Photo Tour Antwerpse Haven mail even naar tony@tonyvingerhoets.com

Tony Vingerhoets

17 juli 2019 Weelde, België.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.