EOS RP | Werken met de autofocus

door Pieter Dhaeze op woensdag 31 juli 2019

Het principe van de autofocus (AF) op een spiegelreflexcamera (DSLR, EOS D-serie) is veel complexer dan op de nieuwe spiegelloze systeemcamera’s (MILC, EOS R-serie). Toch kun je als spiegelreflexfotograaf onbewust al wel bekend zijn met de autofocus van bijvoorbeeld de EOS RP, want ze is vergelijkbaar met de AF tijdens live view op een DSLR. We kijken kort naar de autofocus van de EOS RP in de praktijk. 

Principe AF
Een camera kan automatisch scherpstellen op basis van fasedetectie (bij DSLR) op een aparte AF-sensor of op basis van contrast op de beeldsensor zelf (bij MILC). Fasedetectie is supersnel, maar kan afwijkingen hebben. Contrast-AF is - in zijn oorspronkelijke vorm - traag, maar heel nauwkeurig. Met de introductie van Dual Pixel Autofocus (DPAF) heeft Canon echter elke beeldpixel fasedetectie gegeven en dus is DPAF het ‘beste van twee werelden’: snel en accuraat. Uniek voor Canon-camera’s.

werking autofocus DSLR MILC-klein

EOS RP
Het AF-systeem van de EOS RP is dus snel en nauwkeurig dankzij de DPAF, waarbij nagenoeg het hele sensoroppervlak gebruikt kan worden om een scherpstelpunt te kiezen. Veel DSLR-fotografen van de EOS 70D (eerste DPAF-sensor) moet dit bekend voorkomen, want sindsdien werkt de autofocus tijdens live view op deze camera - en veel nieuwere EOS-camera’s - ook zo. Live view op een DSLR is eigenlijk niets anders dan het zoekerbeeld bij een EOS RP/R, want de spiegel is dan opgeklapt en de sluiter staat open, zodat het beeld van de lens direct op de sensor valt en kan dienen om door de lens het onderwerp te kaderen.

af-eos-rp-klein

Gezichtsherkenning
Nauwkeurigheid is niet het enige voordeel van scherpstelling op de beeldsensor, zoals tijdens live view op een DSLR of zoals op een MILC. Omdat er zoveel pixels aanwezig zijn op de sensor, is het mogelijk om ook patronen te herkennen en dus ook de indeling van een gezicht: twee ogen met daar midden onder een neus en daaronder een mond. Dat patroon kan gebruikt worden als houvast voor de autofocus. Gezichts-AF is dan ook al vanaf de EOS 70D aanwezig (tijdens live view). Een verfijnde versie van Gezichts-AF is Oog-AF. Wil je meer weten van Oog-AF: klik hier.

Het AF-meetgebied kun je bij de EOS RP net zo kiezen als bij een DSLR, dus Punt (Spot), Uitgebreid punt en Zone, waarbij je op de EOS RP echter niet vastzit aan een concreet AF-punt, zoals bij een DSLR via de OVF. Je kunt bij de EOS RP die AF-meting overal in het kader doen. Als je het lcd-scherm als zoeker gebruikt, tik je met je vinger op het gewenste scherpstelpunt om scherp te stellen. Wanneer je met de EVF-oogzoeker werkt, dan kun je bij afwezigheid van een joystick de functie Touch-AF gebruiken op het lcd-scherm. Hoe dit werkt, zie je in deze clip: klik hier. Tip: ben je het AF-punt ‘kwijt’ of wil je het AF-gebied/punt exact in het midden van het kader terugzetten, druk dan op het Prullenbak-knopje.

Het is soms handig om de optie Continue AF te activeren in het menu van de EOS RP. De camera zal dan zonder half indrukken van de ontspanknop voortdurend scherpstellen op de plaats van het gekozen AF-gebied/punt. Je hebt dan sneller je onderwerp scherp in beeld, dan wanneer je steeds eerst nog de ontspanner half in moet drukken. Zeker met de AF-modus op Gezichts-AF.
Let wel dat de Continue AF stroom verbruikt en dat het iets anders is dan Servo AF. Want bij Servo blijft de camera scherpstellen tijdens foto’s nemen, terwijl de Continue AF stopt als de autofocus houvast heeft, dus One Shot.

Let op
Gezichtsherkenning en Continue AF werken prima samen en doen dat zolang je de ontspanknop NIET half indrukt. Zodra je dat wel doet, stopt de scherpstelling, zoals bij One Shot. Verandert de afstand tot het onderwerp dan nog tot het nemen van de foto, dan kan het gezicht toch onscherp zijn. Helaas kun je bij de EOS RP gezichts-AF niet combineren met Servo (in live view ook niet bij EOS 70D/80D, wel bij EOS 5D mark IV), zodat de camera ook blijft scherpstellen ná het half indrukken van de ontspanner. Het is wel mogelijk om alle andere AF-modi met Servo te combineren en zo bijvoorbeeld spelende kinderen, rennende huisdieren of rijdende voertuigen als bewegende voorwerpen te kunnen volgen met bijvoorbeeld de ‘motordrive’ aan. Na een reeksopname is de camera tijdelijk kort bezig met wegschrijven.

Samenvatting
De autofocus op de EOS RP werkt dus net zoals op een DSLR met DPAF in live view. Dus eigenlijk niets nieuws onder de zon en het zal dan ook snel gewend zijn. Bedenk echter dat de EOS RP een instapcamera is (in full-frame) en dat je het AF-systeem niet mag vergelijken met dat van bijvoorbeeld een EOS 5D mark IV. Desalniettemin kan de enthousiaste vrijetijdsfotograaf met de EOS RP eenvoudig scherpe foto’s maken van een grote variëteit aan onderwerpen. Van landschap en macro tot portret en schommelend kleinkind.

AF-raster-MILCWij hebben toch nog wel een kort AF-wensenlijstje voor de komende MILC’s:
- vast AF-puntpatroon met joystick
- groter trackgebied in Zone-AF
- helder, kleine roodgekleurde AF-punten
- gezichtsherkenning mét Servo-AF

 

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.