Canon EOS 1D X

door pjcdhaeze op dinsdag 18 oktober 2011

Vandaag, 18 oktober 2011, zijn we in Roosendaal getuige geweest van de presentatie van het nieuwe EOS-vlaggenschip van Canon, de EOS 1D X. Behalve een toelichting op de technische specificaties van deze camera heeft ook Frits van Eldik - Global EOS Ambassador,  F1-fotograaf én beta-tester - in een gloedvol verhaal zijn bewondering voor deze nieuwe camera uitgesproken.

Het is altijd spannend als we weer aanwezig mogen zijn op een presentatie van een nieuwe EOS, hoewel we nooit exact te horen krijgen om wat voor product het gaat. Deze keer was de geruchtenmachine al aardig op stoom (www.canonrumors.com) en wisten we dat het iets bijzonders zou gaan worden. En die verwachting werd deze keer niet gelogenstraft. De Canon EOS 1D X overtreft op bijna alle fronten de maximale specs van alle camera's (ook van andere merken) in dit segment en dat spreekt veel fotografen tot de verbeelding. De camera is echter bedoeld voor de pure pro en dan vooral die dagelijks actie fotograferen of als journalist in extreme omstandigheden op pad zijn.

Tot deze groep behoort ook Frits van Eldik, die in de gelukkige omstandigheid is om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van camera's in dit segment. Frits is na maanden van testen diep onder de indruk van de EOS 1D X en zegt dat hij alleen al vanwege de verbeterde bediening en AF, deze nieuwe camera direct zou willen gaan gebruiken. Telt hij daar de twee stops betere hoge ISO beeldkwaliteit bij op, bij voorkeur gecombineerd met de nieuwe EF 400mm 2.8 L II en de EF 2x III, dan blijft geen detail van mens en machine in de Formule 1 nog verborgen. En als Frits dat zegt, dan bezorgt ons dat kippenvel.

Overigens is de EOS 1D X aangekondigd als de samensmelting van de EOS 1D mark IV en de EOS 1Ds mark III, maar wij zien de EOS 1D X toch echter meer als een extreme versie van de EOS 1D mark IV, speciaal voor actie en journalistiek. Want de studiofotograaf - de doelgroep van de EOS 1Ds mark III en EOS 5D mark II - zal toch meer pixels wensen (richting middenformaat) minder hoge ISO's en misschien ook wel een kleinere body. Voor deze fotografen is het dus nog wachten op waarschijnlijk de EOS 5D mark III.
Voor de aanschaf van de nieuwe EOS 1D X zal zelfs Frits nog even moeten wachten. Hij ligt pas in maart 2012 bij de Canon Pro-dealers en ook het prijskaartje is behoorlijk. Hoewel op dit moment geen exact prijs bekend is, wordt op dpReview een bedrag genoemd van $6800 oftewel ca. 5000 euro.

Canon EOS-1D X – de belangrijkste kenmerken
• 18,1 MP volbeeld CMOS sensor
• Fotograferen met maximaal 12 bps en 14 bps
• 100-51200 ISO, maximaal H:204800
• 61-punts AF-systeem
• 100.000 pixel RGB AE meting met DIGIC 4
• Full HD 1080p EOS movie
• Twee “DIGIC 5+” processoren
• Clear View II 8,11 cm (3,2”) 1040k LCD
• Ethernet poort

Lees hier het hele persbericht. 

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.