Chinese fotoboekenwijsheid

door pjcdhaeze op maandag 05 augustus 2019

Via Whatsapp hebben we contact met een groep ‘twintigers’. Laatst ontspon zich een gesprekje over fotoboeken en daarbij borrelde bij mij een ‘oude Chinese wijsheid’ op: Maak fotoboeken!

Een korte bespiegeling. In een eerdere blog (klik hier) heb ik al eens aangegeven dat afgedrukte foto’s het beste archief zijn voor de ultieme herbeleving van markante momenten in een levenslijn, ook over vele tientallen jaren. Digitale foto’s hebben de eigenschap om te verdwijnen op vorige telefoons, oude computers en gecrashte harddisks. Ook terugvinden in ‘the cloud’ is vaak een mistige aangelegenheid. Papier daarentegen kan eeuwenlang leesbaar blijven.

Kortom. Om over decennia nog foto’s terug te zien van een vakantie of van het opgroeien van je (klein)kinderen is de enige goede oplossing een fotoboek. Als je dat netjes bewaard, dan kun je zonder digitale hulpmiddelen op elk moment in de toekomstige tijd van het verleden genieten. Als je jong bent, dan hecht je daar misschien nog niet zoveel waarde aan, maar als je wat ouder wordt (50+), dan is het toch mooi in gedachten weer eens terug te dwalen naar gedenkwaardige momenten van vroeger.

De oorzaak dat Femke al jaren geen fotoboeken meer heeft gemaakt is tweeledig.
Ten eerste is de generatie twintigers heel veel op pad op korte trips. Vooral naar het buitenland. Wat voor hen een citytrip naar Berlijn of Barcelona is, was voor ons vroeger een fietstochtje naar een naburig dorp. Vliegtripjes zijn tegenwoordig voor jongeren zo ‘common’ en frequent, dat ze niet die speciale lading hebben als voor oudere generaties. Waarom zou je een fotoboek maken van een uitstapje naar Londen, als je over twee weken al weer een paar dagen naar Parijs gaat? Toch?
De tweede reden is dat iedereen tegenwoordig zo druk is, dat er geen tijd is om even de rust te nemen om een fotoboek te maken. Dan loop je al snel achter de feiten aan. Als je dan ook nog eens veel foto’s gemaakt hebt - vooral met je telefoon - , dan is de selectie daarvan alleen al een ‘titanenwerk’ met een hoge drempelwaarde.

Uitvoering en kosten
Als je een fotoboek laat maken, doe het dan meteen goed. Op fotopapier en op een redelijk groot formaat (A4 of groter). Dan heb je de meeste beleving. Zo’n boek kost dan misschien 50 euro, maar als je dat afzet tegen de kosten van een vakantie of citytrip, dan valt het reuze mee. Tip: je hoeft niet van elke korte vakantie een fotoboek te maken. Je kunt ook prima een verzamelboek maken van alle tripjes in een heel jaar. Voeg dan na elk uitje een paar foto’s toe, zodat je het boek geleidelijk zonder veel moeite gevuld hebt.

Bovenstaande overdenking bracht me dus tot de volgende ‘oude Chinese fotoboekwijsheid’:

“Herinneringen vervagen. Foto’s niet. Neem dus nú een paar uur de tijd voor je foto’s, om zo vele jaren van mooie momenten van de vergetelheid te redden: maak een fotoboek!”

Overigens is dit advies ook van toepassing op ‘dertigers en veertigers’, op enthousiaste vrijetijdsfotografen die verre fotoreizen maken en op reislustige pensionado’s. Dus eigenlijk op iedereen die foto’s maakt van gedenkwaardige belevenissen.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.