Private camera-lease

door pjcdhaeze op donderdag 15 augustus 2019

Laatst na een gezellig kopje koffie met een vriend stonden we bij de voordeur nog 'even' na te kletsen. Daar zag ik dat hij met een nieuwe auto gekomen was en ik feliciteerde hem met zijn nieuwe aanwinst. Duidelijk in zijn nopjes met zijn spiksplinternieuwe SUV kreeg ik enthousiast de lange waslijst met opties te horen en mocht zelfs ook even achter het stuur zitten. Prachtig. Toen ik opmerkte dat het wel een dure auto moest zijn, begon hij te glunderen en zei dat het een private lease was van nog geen 300 euro per maand. Vijf jaar lang maandelijks een vast bedrag, geen verrassingen en hij hoeft alleen maar te tanken.

Toen hij luid claxonnerend (!!) vertrokken was, leerde een klein rekensommetje dat die 300 euro voor zo’n auto helemaal niet zoveel teveel betaald was. Bovendien kon hij dankzij deze private lease – na jarenlang een tweedehandsje – meteen in een nieuwe auto rijden zonder zijn bankrekening te hoeven plunderen.

Private lease van auto’s is dus in opkomst en een impuls om nieuwe modellen ook binnen bereik van de 'gewone man' te brengen. Veel telefoonabonnementen zijn ook op maandbasis met daarin de belkosten en de afbetaling van het toestel. En een maandabonnement voor een telefoon vinden de meeste mensen al jaren heel vanzelfsprekend.

Private camera lease-idee
Bij de aanschaf van een nieuwe camera is het echter gebruikelijk dat we altijd direct het hele bedrag betalen, terwijl het toch vaak een behoorlijke investering is. Stel dat je over wilt stappen naar een full-frame camera, zoals de EOS RP met een RF 24-240mm, dan kost je dat tegen de 2500 euro. De meeste vrijetijdsfotografen toveren dat bedrag niet zo maar uit hun portemonnee. Dus wordt die overstap vaak uitgesteld en daarmee ontzeg je je als fotograaf dus de voordelen van full-frame.

Stel dat je de bovengenoemde set zou kunnen 'private leasen'. Neem even een lease-tijd van 50 maanden (iets meer dan 4 jaar) en een restbedrag van 1250 euro (= 25 euro per maand). Samen met de lease-kosten en een jaarlijkse servicebeurt zou de totale leaseprijs dan bijvoorbeeld € 29,95 kunnen zijn met een korting op eventuele verzekeringen. Aan het eind van de lease-periode kun je dan het restbedrag aflossen of je verruilt je set voor een eventuele opvolger. Of je stapt over – met bijbetaling – naar een model uit een hoger segment. Zo zou je dus nu meteen met full-frame fotografie kunnen beginnen en tevens in de loop van de jaren met de nieuwste camera’s blijven fotograferen.

Bovenstaand idee is zo maar een vluchtige bespiegeling. Misschien bestaat camera-lease voor de zakelijke markt, maar is het er ook voor de consument? Of is het complete onzin? Zou jij zo'n private camera-lease nemen? Laat me in ieder geval weten wat jij ervan vindt.

In het kader van het gebruik van Lightroom in licentie (=lease) hebben we ooit een schatting gemaakt van de maandelijkse kosten van een vrijetijdsfotograaf (klik hier). Een paar tientjes per maand is dan geen uitzondering.
 

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.