Photo Tour Antwerpse Havens (1)

door pjcdhaeze op dinsdag 20 augustus 2019

Tjonge jonge, mijn eerste Photo Tour Antwerpse Havens zit erop! Wat een nachtelijk avontuur was dat. Een rondreis langs zes unieke locaties over een afstand van maar liefst twintig kilometer. Dat geeft een beetje aan hoe uitgestrekt dat havengebied is! Het heeft me dan ook anderhalf jaar gekost om de Tour foutloos te rijden want vooral ’s nachts verdwaal je er in een oogwenk. Alle locaties geven een magnifiek uitzicht op mega olieraffinaderijen en containerterminals.

En omdat die ’s nachts letterlijk in het licht baden levert dat schitterende foto’s op. Er stond deze rit wel een erg straffe wind, zodat ik m’n 7,2kg zware Manfrotto 056 Triaut heb ingezet. Maar dan nog moet je met een EF 200mm f/2.8L als snel naar ISO 1250 voor een sluitertijd van 1/160s bij f/6.3. Daarmee kreeg ik ondanks de wind dan toch shots zonder bewegingsonscherpte. Wat ook hielp, is naast de camera gaan staan als windvanger en met de draadontspanner werken.

Met de EF 100mm f/2.8L IS macro was dat f/8, 1/200s, ISO 320, dus iets minder kans op ruis. Maar ik moet zeggen dat de EOS 5DsR ook bij ISO 1250 uitstekende resultaten geeft en een beetje ruis is makkelijk weg te poetsen met Topaz noise reduction. Enfin, ik heb de twee deelnemers uiteraard ook coaching gegeven als het gaat om invalshoeken, lenskeuze en camera-instellingen. Want naast chauffeur ben ik ook gids en coach. Als fotograaf moet je gewoon multi-discliplinair zijn!

Ja, je leest het goed, twee deelnemers! Omdat ik optimale aandacht wil geven en het ook praktischer is in één auto plus gear door de havens te cruisen. En wat hebben de deelnemers mooie foto’s geschoten! Toen we terug waren bij het beginpunt, waren ze dolgelukkig. Omdat ik nog een goed gevoel voor timing moet krijgen met zo’n Photo Tour was het qua tijd behoorlijk uit de hand gelopen, maar de deelnemers vonden het prachtig. Want het was vooral waar voor z’n geld!

Omdat er zoveel belangstelling voor is, heb ik besloten tot eind dit jaar maandelijks twee keer de Photo Tour Antwerpse Havens te programmeren. Als je me een email (onderaan vermeld) stuurt, krijg je alle info. Spijt krijg je er niet van, want de belevenis is enig in z’n soort en je komt gegarandeerd thuis met hele bijzondere foto’s op je geheugenkaart. Enfin, op het moment dat ik dit schrijf popel ik alweer om op 24 augustus met het volgende groepje de havens in te trekken.

Nog iets dat ik niet onvermeld wil laten is mijn samenwerking met Fotoclub.nl, een fotografiecommunity met 2325 actieve leden! Ze hebben een breed scala aan workshops en ik heb speciaal voor hun een serie Master Courses ontwikkeld, een package met zowel een Masterclass, Mastershoot en Photo Review. Zo heb je een brede opleiding met theorie, praktijk en feed back voor een redelijke prijs. Ook wordt er een Engelstalige workshop Basics of Photography voor expats aangeboden.

Ik start in september met de Master Course tilt-shift, Stock en Architectuurfotografie. Momenteel staat er ook een Master Course Landschapsfotografie in de steigers waar je vanaf 2020 aan kunt deelnemen. Ik ben enorm enthousiast over de samenwerking met Fotoclub.nl, want de chemie die ik met hun heb is geweldig. De gebruikelijke Masterclasses bij Pro dealers in Nederland, en nu ook in Vlaanderen, blijven gewoon bestaan naast het aanbod bij Fotoclub.nl (gevestigd in Eindhoven).

Het staat weer bol van de nieuwe ontwikkelingen, want mijn statement for life is ‘Never a dull Moment’ (luister eens naar het gelijknamige iconische album van Rod Steward!). Sinds ik in 2017 weer terug ben na 12 jaar China is er veel gebeurd en dat komt uiteraard niet uit de lucht vallen. Ik heb er keihard aan gewerkt om hier weer aansluiting te vinden en dat is gelukt. Het is en blijft een voorrecht om je brood te verdienen met datgene wat je het liefste doet: mooie foto’s maken!

Binnenkort ga ik eens een week met de nieuwe Canon EOS RP fotograferen. Benieuwd hoe dat werkt in combinatie met mijn TS-E tilt-shiftlenzen. Ik zal voorlopig wel blijven werken met mijn Canon EOS 5DsR en EOS 7D MKII, maar 'regeren is vooruitzien' zegt het spreekwoord. Nou ja, het is sowieso stof voor het volgende blog, want naast mooie plaatjes maken vind ik het schrijven ook verschrikkelijk leuk. Dus we sluiten dit blog dan maar af met: “Wordt vervolgd”...

Tony Vingerhoets • tony@tonyvingerhoets.com

20 augustus, Weelde, België

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.